Titlurile "VES Sighişoara" (VESY) au înregistrat cea mai mare creştere la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 8,2%, în perioada 13-20 ianuarie 2016, în condiţiile în care indicii bursieri s-au depreciat puternic.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni la Estinvest Foşcani, pune saltul VESY pe seama anunţului "Chimsport", de săptămâna trecută, că urmează să solicite Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) avizarea documentaţiei de ofertă publică de preluare.
"Chimsport" deţine circa 42% din acţiunile VES Sighişoara.
Din acţionariatul "Ves" mai fac parte "Mobilă" Rădăuţi şi "Electroargeş" au o deţinere de 4,279%, în timp ce Aquadune Limited are un pachet de 17,12%.
Topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti a fost completat de titluri mai puţin lichide, precum "Boromir Prod" (cu o apreciere de 6,2%, faţă de euro, în perioada 13-20 ianuarie) şi "Zentiva" (cu un plus de 0,96%).
Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost în scădere, în intervalul analizat, pe fondul evoluţiilor din pieţele străine.
• Cazacu, XTB România: "Pentru investitorii care nu au prins perioada 2007 - 2009, variaţiile pot fi şocante"
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 7,84%, iar indicele extins BET-XT a coborât cu 8,38%, în intervalul analizat. Totodată, indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 10,84%.
Din acţiunile BET şi BET-XT, cea mai mică depreciere a fost înregistrată, în perioada 13 - 20 ianuarie, de "Electrica" (EL), de 5,09%. În cadrul BET - FI, cea mai bună evoluţie a aparţinut acţiunilor SIF Transilvania, cu o scădere de numai 5,84%.
"Scăderile în sine pot crea oportunităţi pentru investitorii care urmăresc acţiunile solide, acestea având şanse să distribuie dividende", ne-a spus Claudiu Cazacu, Chief Strategist XTB România, adăugând: "Condiţiile fiscale sunt favorabile anul acesta pentru distribuţia de dividende, din perspectiva impozitării mai reduse (5%). Pe de altă parte, pieţele sunt mult mai volatile decât în anii anteriori. Pentru investitorii care nu au prins perioada 2007 - 2009, variaţiile pot fi şocante. De aceea, pieţele vin cu un avertisment pentru cei care nu tolerează un nivel ridicat de risc".
Potrivit domniei sale, active de refugiu, în această perioadă, pot fi, dintre acţiunile listate, titlurile companiilor din sectorul farmaceutic, care în general fluctuează mai puţin decât piaţa. În afara titlurilor de capital, aurul poate oferi un refugiu temporar şi relativ, având în vedere riscul de scădere care poate persista anul acesta, indus de procesul de creştere a dobânzilor în SUA".
Pe piaţa fondurilor de investiţii, cel mai bun plasament a fost reprezentat de titlurile "FDI Audas Piscator", care s-au apreciat cu 0,22%, în intervalul analizat.
Investiţiile FDI Audas Piscator sunt realizate în principal în acţiuni tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti, precum şi pe alte pieţe reglementate din România sau state membre (maximum 70% din activ), dar şi în titluri de stat (maximum 70% din activ), depozite bancare (maximum 100% din activ) sau obligaţiuni municipale şi corporatiste (maximum 50% din activ), potrivit informaţiilor de pe site-ul administratorului.
Clasamentul a fost completat de fondurile "BRD Euro Fond" şi "Raiffeisen Euro", cu un plus de 0,01%, fiecare.
Tradiţionaliştii, care au preferat depozitele bancare, ar fi înregistrat un randament de -0,05%, la un plasament în lei, la Bancpost, şi de 0,02%, la euro, la aceeaşi bancă, acestea fiind cele mai bune variante de pe piaţa bancară.
Cei care ar fi păstrat banii "la ciorap" ar fi înregistrat o depreciere de 0,09% a sumelor faţă de moneda europeană.
În perioada 13-20 ianuarie, cotaţia aurului a crescut cu 0,02%, la cursul BNR, faţă de moneda euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.