Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea s-a apreciat, în perioada 13-20 iunie, cu 0,38%, raportat la moneda euro, fiind singurul dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) analizaţi care a crescut, în perioada menţionată.
În cadrul acestuia, cea mai mare creştere au avut-o titlurile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a urcat cu 2,06%, în intervalul 13-20 iunie.
Pe data de 20 iunie, acţiunile societăţii de investiţii financiare au încheiat şedinţa de tranzacţionare indecis, pe fondul unui rulaj de 327.783 de titluri,
Ponderea titlurilor SIF4 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 10,78%.
Acţiunile societăţii SIF Transilvania (SIF3), au crescut, în perioada menţionată cu 0,56%, raportat la moneda euro. Ponderea acţiunilor SIF3 în indicele BET-FI este de 8,92%.
Şi titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au apreciat în perioada menţionată, înregistrând o creştere de 0,47%, ponderea acestora în indicele societăţilor de investiţii financiare fiind de 16,91%.
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,28% în perioada 13-20 iunie, raportat la moneda euro. Tilurile FP deţin cea mai mare pondere în indicele BET-FI, de 29,61%.
Acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1) au scăzut cu 0,95% în perioada menţionată, ponderea acestora în indice fiind de 17,21%.
Cea mai mare depreciere din cadrul BET-FI a fost suferită de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie a scăzut cu 1,64%, raportat la moneda euro. Pondere societăţii în indicele financiar este de 16,58%.
Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, a scăzut cu 1,33%, în perioada menţionată.
În cadrul acestuia, cea mai mare creştere au avut-o titlurile Teraplast (TRP), care au urcat cu 8,3%.
Ponderea companiei în indice este de 0,53%.
Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 1,46%, raportat la moneda euro, în perioada 13-20 iunie, reprezentând indicele cu cea mai mare scădere, dintre cei analizaţi.
În cadrul celui mai important indice al pieţei de acţiuni locale, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au crescut cu 4,52%.
Ponderea acţiunilor societăţii bancare în indicele BET este de 11,35%.
Cu o apreciere de 20,2% în perioada 13-20 iunie, acţiunile grupului Farmaceutica Remedia (RMAH) au reprezentat cel mai bun plasament de la BVB, raportat la moneda europeană.
Marţi, 20 iunie, titlurile RMAH au stagnat, pe fondul unui rulaj de 31.130 de unităţi.
Trebuie menţionat că acţiunile companiei au o lichiditate relativ redusă, ceea ce determină, parţial, creşterea mare a preţului.
Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor TRP, în perioada menţionată, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Uamt (UAM), a căror apreciere a fost de 6,8%.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 12-19 iunie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 0,44%.
Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat FDI iFond Acţiuni, a cărui creştere a fost de 0,31%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile fondului Active Dinamic, ce au urcat cu 0,14%.
Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 13-20 iunie, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.
Depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,61%.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,81%, iar moneda naţională a scăzut cu 0,64% faţă de euro, în perioada 13-20 iunie.
După corecţia suferită săptămâna trecută, preţul monedei digitale Bitcoin a crescut, în perioada 13-20 iunie, cu 1,48%.
Miercuri, la ora 13:45, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 2.740 de dolari (aproximativ 11.313 lei, la cursul de schimb de marţi, de 4,1287 lei, pentru un dolar), potrivit CoinDeskPrice Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).
Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, la aceeaşi oră, capitalizarea de piaţă a monedei Bitcoin era de aproximativ 44,56 miliarde de dolari.
• Precizare:
Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.