CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 SEPTEMBRIE OMV Petrom, liderul randamentelor de la BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 septembrie 2018

OMV Petrom, liderul randamentelor de la BVB

Cu o creştere a cotaţiei de 6,41%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 13 - 20 septembrie, titlurile OMV Petrom (SNP) reprezintă acţiunile cu cel mai bun randament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din perioada menţionată.

Miercuri, 19 septembrie, pe site-ul e-nergia.ro, a apărut informaţia conform căreia în cadrul nou-înfiinţatei Comisii pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, din Senat, au fost introduse două amendamente la legea offshore.

Amendamentele introduse de către preşedintele comisiei, senatorul PSD Marian Gheorghe, garantează companiilor petroliere că statul român nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, în timp ce cheltuielile de explorare în valoare de miliarde de euro vor fi deduse din impozitul pe care firmele îl vor datora, aceste modificări acoperind principalele solicitări ale companiilor petroliere OMV Petrom, ExxonMobil şi altele înainte de a lua decizia finală de investiţie în Marea Neagră.

Schimbările uşurează substanţial povara fiscală a companiilor, care îşi pot deduce cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar, menţionază sursa citată.

În cel mai important perimetru din Marea Neagră, Neptun Deep, ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, iar, potrivit unor voci din industrie, Exxon şi Petrom ar urma să mai cheltuiască undeva la patru miliarde de dolari pe lângă sumele investite deja, înainte să exploateze gazul. La nivelul celor trei blocuri aflate acum în explorare, în Marea Neagră, se vorbeşte despre o sumă totală de circa şase miliarde de dolari în investiţii.

În forma adoptată de comisia din Senat, se menţine obligaţia vânzării a 50% din gazele extrase pe piaţa româneas­că, cu menţiunea că această "cotă procentuală nu va creşte pe toată durata acordurilor", potrivit sursei menţionate.

Joi, 20 septembrie, cotaţia titlurilor SNP a înregistrat un salt de 3,75%, pe fondul unui volum de peste 39 de milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 11,11 milioane de unităţi, aceasta fiind cea mai importantă creştere a cotaţiei SNP din intervalul 13 - 20 septembrie.

De menţionat că în data de 14 septembrie a fost realizat un transfer de tip "deal" cu titlurile SNP, prin care au fost schimbate 55,5 milioane de titluri SNP, la preţul unitar de 0,336 lei/acţiune.

În perioada avută în vedere, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) s-a apreciat cu 3,22%, în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu circa 0,7%, pentru acelaşi interval de raportare.

Vineri, preţul acţiunii SNP a urcat cu 2,78%, până la 0,37 de lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 75,75 milioane de titluri, cel mai mare volum din luna octombrie 2016, până în prezent.

Pentru primele şase luni ale acestui an, OMV Petrom a raportat un profit net de 1.288 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Grupul austriac OMV deţine o participaţie majoritară de 51,01% din Petrom, în timp ce Ministerul Economiei are un pachet de 20,64% din titlurile SNP.

Valoarea de piaţă a grupului petrolier la BVB este de circa 20,39 miliarde lei.

Pe locul al doilea în clasamentul rentabilităţilor de la BVB se află titlurile instituţiei de credit Erste Group Bank (EBS) cu un avans de 4,77%, în timp ce acţiunile Cemacon (CEON) au consemnat o creştere de 4,35%, completând podiumul acestui top.

Indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a consemnat, în perioada avută în vedere, un avans de 1,53%, în timp ce BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la bursa noastră, s-a apreciat cu 0,91%, titlurile SNP având cea mai bună evoluţie din cadrul ambelor coşuri de acţiuni.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a înregis­trat, în perioada 13 - 20 septembrie, o scădere de 1,73%.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a urcat cu 0,39%, în raport cu moneda europeană.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 12 - 19 septembrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au raportat o creştere de 1,80%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Euro Premium Return, cu un avans de 0,82%, în timp ce titlurile BRD Index, care s-au apreciat cu 0,39%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,98%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 13 - 20 septembrie, cu 0,28%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,24%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 0,94%, în intervalul 13 - 20 septembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.695 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 115,88 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizari:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrica sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb