Cu o rentabilitate de numai 0,82%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 13 octombrie - 20 octombrie), titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) devin acţiunile cu cel mai bun comportament din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care s-a depreciat cu 0,53%.
În această perioadă, cotaţia SIF1 a oscilat între o creştere de 1,01%, pe data de 17 octombrie, în contextul unui volum de 35.306 de unităţi, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 337.000 de acţiuni şi o scădere de 0,6%, pe 16 octombrie, când au fost tranzacţionate 100.045 de titluri.
De altfel, pentru toată perioada avută în vedere, variaţiile preţului acţiunilor SIF1 au avut loc în contextul unui rulaj situat cu mult sub media ultimei luni.
De precizat că titlurile societăţii de investiţii financiare cunosc o lichiditate foarte redusă încă de la începutul lunii curente, ceea ce a făcut ca, în prezent, panta mediei volumului să fie descendentă.
Tot pe 16 octombrie, a avut loc un transfer pe piaţa "deal" cu 100.000 de acţiuni ale societăţii de investiţii financiare.
Din punct de vedere tehnic, titlurile SIF1 se află în consolidare pe termen scurt, tranzacţionându-se, începând cu cea de-a doua parte a lunii septembrie, într-un canal lateral.
Pe termen mediu, acţiunile societăţii de investiţii financiare se situează pe o tendinţă ascendentă, acestea situându-se peste media mobilă simplă de 50 de zile (media mobliă reprezintă un instrument tehnic de identificare a trendului, perioada de 50 de zile fiind asociată cu un orizont de timp mediu).
Spre deosebire de SIF1, a căror pondere în BET-FI este de 18,96%, toate celelalte SIF-uri se află, pe termen scurt, pe o tendinţă descendentă.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 6,26%, în perioada 13 octombrie - 20 octombrie.
În acest interval, valoarea criptomonedei raportată la dolar a stabilit un nou maxim al tuturor timpurilor, depăşind, pentru prima dată în istorie, nivelul de 6.000 de dolari.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 5.725 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 95,8 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus, în intervalul 13 octombrie - 20 octombrie, de acţiunile Aerostar (ARS) a căror apreciere a fost de 12,72%.
Vineri, 20 octombrie, cotaţia ARS a coborât cu 0,43%, fiind transferate 5.031 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 17.500 de unităţi.
Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor Alro (ALR), care au urcat cu 6,16%, poziţia a treia fiind ocupată de titlurile Oil Terminal (OIL), a căror apreciere a fost de 5,45%, în perioada menţionată.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB s-a depreciat, în perioada 13 octombrie - 20 octombrie, cu 1,45%, în raport cu moneda euro.
Cea mai bună evoluţie din componenţa principalului coş de acţiuni al pieţei a fost realizată, în intervalul menţionat, de titlurile MedLife (M), a căror cotaţie a urcat cu 2,61%, în raport cu moneda euro.
Pe data de 20 octombrie, titlurile M au scăzut cu 0,27%, în contextul în care au fost tranzacţionate doar 465 de unităţi, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 5.200 de zile.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 1,22%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.
Din cadrul său, cel mai bun comportament aparţine titlurilor ALR.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 12 octombrie - 19 octombrie, este condus de titlurile FDI Piscator Equity Plus, cu o apreciere de 1,4%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BT Index Austria ATX, ce a înregistrat o creştere de 1,22%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Fortuna Classic, care au urcat cu 0,84%.
Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul 13 octombrie - 20 octombrie, în timp ce depozitele în lei au avut o rentabilitate negativă de 0,15%, în perioada menţionată.
Cotaţia aurului a scăzut cu 0,85%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană s-a depreciat cu 0,19%, în intervalul de timp precizat.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.