CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 DECEMBRIE 2013 - 14 IANUARIE 2014 Preţul aurului a avansat cu 2,45%

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 ianuarie 2014

Preţul aurului a avansat cu 2,45%

Preţul metalului preţios se tranzacţiona, ieri, pe pieţele internaţionale, în jurul valorii de 1.238 dolari/uncie.

După doisprezece ani consecutivi de creştere, preţul aurului a scăzut, anul trecut, cu aproape 30%, raportat la euro.

Mihai Nichişoiu, analist "Tradeville", ne-a spus că, în ultima lună, cotaţiile aurului au rămas foarte aproape de minimele din 2013, testând pragul de 1.200 de dolari/uncie. Domnul Nichişoiu ne-a declarat: "Presiunea de vânzare s-a manifestat pe aceleaşi filiere pe care le-am văzut pe tot parcursul anului trecut, respectiv anticiparea şi apoi certitudinea unei restricţionări marginale a lichidităţii ultra-ieftine tipărite de către Rezerva Federală în SUA (QE3); o predilecţie tot mai mare a investitorilor pentru active de risc; şi un reviriment tot mai pronuntat al economiilor din spaţiul G7 şi absenţa unor şocuri geopolitice importante".

Analistul a adăugat că premisele de mai sus par, totuşi, deja integrate în cotaţii. Potrivit domniei sale, aurul a pierdut aproape o treime din valoare, anul trecut, deşi restricţionarea cantităţii lichidităţii din SUA va fi graduală, iar costul acestei lichidităţi va fi suprimat la valori excepţional de mici, minime istorice. Astfel, a adăugat analistul "Tradeville", ipoteza unei corecţii pozitive a cotaţiilor aurului devine tot mai credibilă, după deprecierea substanţială din 2013. Domnul Nichişoiu ne-a spus că, pe termen scurt, cotaţiile ar putea urca spre 1.350 de dolari/uncie.

Mihai Nichişoiu ne-a mai declarat: "Dacă această corecţie pozitivă se poate transforma într-o apreciere susţinută este o întrebare deschisă. Răspunsul va depinde de cât de credibil va fi pentru investitori semnalul băncilor centrale din G7, potrivit căruia dobânzile cheie vor continua să fie suprimate pentru o perioadă supraextinsă de timp. Dacă acest semnal va deveni tot mai credibil, aşteptările inflaţioniste s-ar putea amplifica, generând un nou val important de apreciere pentru aur".

Cristian Cochinţu, analist la "Admiral Markets", este de părere că aprecierea aurului, din această perioadă, nu este foarte mare şi că este, de fapt, o corecţie a trend-ului descendent. Nu se poate vorbi despre o schimbare de tendinţă în momentul de faţă, a adăugat domnul Cochinţu.

Potrivit domniei sale, va trebui ca preţul să depăşească pragul de 1.260 de dolari/uncie, pentru a ne gândi la o evoluţie pozitivă.

Analistul "Admiral Markets" apreciază că avansul marginal al preţului metalului preţios a venit ca urmare a datelor negative din economia americană. Domnul Cochinţu consideră că preţul aurului ar putea continua trendul descendent şi că este posibil să testeze, din nou, pragul de 1.200 dolari/uncie.

Acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ale companiei "Electroputere" Craiova (simbol EPT) au adus investitorilor, în perioada 14 decembrie 2013 - 14 ianuarie 2014, cele mai mari randamente din piaţă, de 298,6% (raportat la moneda euro), potrivit unei analize a ziarului "BURSA". Astfel, pe 14 ianuarie 2014, preţul de închidere al acţiunii EPT a fost de 0,0575 lei/unitate.

Pierderile companiei craiovene s-au adâncit în primele nouă luni ale anului trecut, la 46,53 milioane de lei, în creştere cu 75% faţă de perioada similară din anul anterior, când societatea a înregistrat pierderi de 26,46 milioane de lei, se arată într-un comunicat al "Electroputere".

La distanţă de 196 puncte procentuale, pe locul al doilea al clasamentului se află compania "Siretul" Paşcani (simbol SRT), a cărei cotaţie s-a apreciat, în intervalul analizat, cu 102,75%. Astfel, preţul de închidere al titlurilor SRT, din 14 ianuarie, a fost de 0,014 lei/unitate.

"Siretul" Paşcani a obţinut, în primele trei trimestre din anul trecut, un profit net de 26.236 lei, faţă de o pierdere de 2,9 milioane de lei, în perioada similară din 2012, mai arată datele oferite de companie.

A treia companie de la BVB, din punctul de vedere al randamentului obţinut în intervalul 14 decembrie 2013 - 14 ianuarie, este "Amonil". Preţul acţiunilor companiei ialomiţene a crescut, în perioada analizată, cu 65,99%, iar preţul de închidere al cotaţiei AMO, din 14 ianuarie, a fost de 0,0092 lei/unitate.

Rezultatul global "Amonil", aferent primelor trei trimestre ale anului trecut, a fost de 1,38 milioane de lei, în scădere cu 35% faţă de perioada similară din 2012, când s-a cifrat la 2,13 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni de la Estinvest, este de părere că din momentul în care nu se confirmă motivele de creştere ale acestor companii, evoluţia titlurilor poate înregistra un regres şi că preţul acţiunilor ar putea ajunge la nivelul de la care a pornit creşterea. Potrivit domniei sale, deocamdată nu au apărut astfel de informaţii.

Adrian Ormenişan, director de tranzacţionare la SSIF Broker, consideră că multe dintre aceste companii nu au fundamente şi că ascensiunea cotaţiilor este speculativă. "Trebuie văzut dacă, în viitor, vor apărea informaţii care să conducă la aceste creşteri", ne-a declarat directorul de tranzacţionare de la SSIF Broker. Domnia sa a mai precizat că acestea sunt companii care au înregistrat scăderi ale preţului acţiunilor în ultimii ani.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", consideră că aceste creşteri sunt fără date fundamentale şi ne-a declarat că nu sfătuieşte clienţii să cumpere asemenea titluri, care au un grad ridicat de risc. "Se pare că astăzi (n.r. ieri) s-au mai oprit aceste creşteri", ne-a declarat domnul Milea.

Domnia sa ne-a mai spus că aceste acţiuni cresc şi scad foarte mult, fără a se şti exact motivul, aşa că apreciază că există un risc ridicat pe aceşti emitenţi.

Ion Milea ne-a mai declarat: "N-aş putea spune că aceste mişcări sunt anormale în piaţă, având în vedere preţurile mici ale acţiunilor. Nu este anormal să evolueze în acest fel, investitorii putând risca sume mici de bani pe aceşti emitenţi".

Nicu Grigoraş, Director Departament Front Office la "Intercapital Invest", este de părere că aceste companii au avut evoluţii speculative şi nu au nicio legătură cu rezultatele financiare şi cu fundamentele economice. Domnul Grigoraş ne-a mai spus că acestea sunt companii care au scăzut foarte mult pe parcursul timpului.

Cele mai bune randamente pentru depozitele bancare în euro au fost, în perioada 14 decembrie 2013 - 14 ianuarie, la "Marfin Bank", acestea aducând un câştig de 0,23%.

Depozitele în lei, aferente aceleiaşi perioade, au fost negative. Cele mai mici pierderi la depozitele în lei, din intervalul analizat, au fost tot la banca cipriotă "Marfin Bank", care au înregistrat randamente negative, de -1,56%, raportat la moneda unică europeană.

Randamentele negative pentru depozitele bancare în monedă naţională au fost cauzate de deprecierea leului în raport cu euro. Leul s-a depreciat, în intervalul analizat, cu 1,56%, în raport cu moneda unică europeană, iar analiştii pun deprecierea pe seama deciziilor luate de BNR, în şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută.

Cristian Cochinţu consideră că principala cauză de depreciere a leului în raport cu euro este de natură internă (scăderea ratei dobânzii de politică monetară). De asemenea, analistul "Admiral Markets" opinează că şi euro a fost destul de puternic, în ultima perioadă, în raport cu alte valute.

Indicii BET, BET-XT şI BET-FI au înregistrat un avans cuprins între 1,77% şi 3,51%, în perioada analizată. Astfel, indicele care a crescut cel mai mult a fost BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut cu 3,51. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în perioada 14 decembrie 2013 - 14 ianuarie, cu 2,89%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,77%.

Brokerii pun avansul mai mare al BET-FI pe zvonurile privind posibilitatea ca un SIF să poată achiziţiona acţiuni ale unui alt SIF, acest lucru conducând la întărirea cotaţiilor.

Cel mai bun randament din rândul fondurilor de investiţii a fost realizat, în intervalul 14 decembrie 2013 - 14 ianuarie, de către "BT Index Austria ATX", care a urcat cu 7,77%, depăşind cele mai bune randamente ale depozitelor bancare.

Banca austriacă Erste Group Bank (simbol EBS), care are o pondere de 17,6% din expunerea "BT Index Austria ATX" a înregistrat, în ultimele şedinţe, o creştere puternică, cotaţia EBS aflându-se la maximul ultimilor doi ani. "BT Index Austria ATX" are o expunere, în proporţie de cel puţin 85%, pe acţiuni componente ale indicelui austriac ATX (Austrian Traded Index).

Următoarele două fonduri, în materie de randament, au fost, în perioada analizată, "BT Index România ROTX", care a crescut cu 4,65%, şi "Active Dinamic", care a progresat cu 4,26%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb