CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16-22 FEBRUARIE Cazacu, XTB România: "Pieţele de capital au revenit pe creştere, în mod sincronizat cu dinamica petrolului"

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 februarie 2016

Cazacu, XTB România: "Pieţele de capital au revenit pe creştere, în mod sincronizat cu dinamica petrolului"

Indicii bursieri ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au aflat în creştere, în perioada 15-22 februarie 2016, pe fondul revenirii în forţă a burselor externe, spun brokerii.

Per total, în intervalul analizat, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 3,14%, raportat la euro, iar indicele extins BET-XT a crescut cu 2,66%, ajutat de avansul "IAR Braşov" (+7,6%). BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,38%, tras în sus de creşterea acţiunilor "Fondul Proprietatea" (+0,81%).

Claudiu Cazacu, Chief Strategist XTB România, ne-a declarat că pieţele de capital au revenit pe creştere, în mod sincronizat cu dinamica petrolului, beneficiind de aşteptările de relaxare monetară în Europa, dar şi de injecţiile de lichiditate din China (doar vineri au fost furnizate 163 miliarde de yuani, aproximativ 25 miliarde de dolari).

"Investitorii vor urmări mai ales dacă revenirea din pieţele de acţiuni este durabilă sau e doar una dintre mişcările, deseori puternice, de creştere ale unei pieţe orientate, în fapt, pe termen mai lung, descendent", ne-a mai spus domnul Cazacu.

"Romgaz", cel mai bun plasament din BET

Acţiunile "Romgaz" (SNG) s-au apreciat cu 5,02%, raportat la euro, în perioada 15-22 februarie 2016, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicelui BET.

"Cel mai probabil, principalul motiv pentru creşterile acţiunilor SNG de săptămâna trecută a fost revenirea în forţă a burselor externe, care a tras în sus şi bursa de la Bucureşti", ne-a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville".

Potrivit acestuia, compania a raportat rezultate anuale uşor peste aşteptările pieţei, existând, astfel, perspective pentru dividende generoase.

"În ceea ce priveşte Romgaz, deşi profitul său net a scăzut cu 16% anul trecut, aşteptările analiştilor se îndreptau spre o scădere mai puternică, de 24%, iar estimarea cea mai conservatoare pentru dividendul brut, de 2,04 RON/acţiune, tot ar oferi un randament de 8%, la ultimul preţ de referinţă", ne-a explicat domnul Dumitrescu.

Titlurile "Electroputere" Craiova , avans de 79, 41%

Acţiunile "Electroputere" Craiova (EPT) au crescut cu 79,41%, faţă de euro, în perioada 15-22 februarie, plasându-se pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). "Electroputere" Craiova, compania ce are ca obiect de activitate fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice, a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14,47 milioane lei, în scădere faţă de cele raportate la finele anului 2014, de 35,97 milioane de lei, potrivit datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti.

Unii brokeri pun aprecierea cotaţiei EPT pe seama acestor rezultate.

Firma Al-Arrab Contracting Company Limited deţine pachetul majoritar de acţiuni Electroputere, la 31 decembrie 2015, de 95,53%. Pe locul al doilea în topul acţiunilor se regăseşte "Romcab" (MCAB), ale cărei titluri au crescut cu 15,06%, raportat la euro, în intervalul menţionat.

"Romcab", companie producătoare de cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice, a obţinut, în 2015, un profit net în valoare de 36,94 milioane lei, în creştere cu 133,21%, faţă de cel înregistrat în anul 2014, de 15,84 milioane lei.

Podiumul este completat de acţiunile "Bermas" Suceava cu un avans de 11,35%.

Cel mai performant fond, în perioada analizată, a fost "FDI Audas Piscator ", cu o urcare de 5,02%, urmat de "Index Austria ATX", cu o creştere de 3,61%, şi "BT ETF-BET Tradeville", cu o apreciere de 3,26%, comparativ cu moneda europeană.

Aurul a oferit investitorilor un randament de 0,84%, raportat la euro, în perioada analizată, la cursul BNR, în condiţiile în care leul s-a depreciat uşor.

"Aurul a preluat nu doar rolul unui activ de refugiu în perioada de scădere agresivă a acţiunilor, pierzând din strălucire recent, odată cu revenirea burselor", ne-a spus Claudiu Cazacu, adăugând că aurul "începe să reflecte ideea unor dobânzi «lower for longer» în SUA, la niveluri coborâte pentru o perioadă mai lungă".

Potrivit domniei sale, pentru aur investitorii vor urmări tendinţele inflaţiei, care, dincolo de efectul petrolului, începe să devină vizibilă în SUA.

La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un minus de 0,1% raportat la euro, în condiţiile deprecierii monedei naţionale cu 0,14%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SNG.....divident de peste 2,8 lei/actiune pt.anul financiar 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb