CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 MARTIE - 23 MARTIE OMV Petrom - liderul creşterilor din BET şi BET-XT

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 27 martie 2018

OMV Petrom - liderul creşterilor din BET şi BET-XT

Cotaţia Alumil îşi continuă ascensiunea

Beneficiind de o apreciere de 1,13%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 16 - 23 martie), acţiunile OMV Petrom (SNP) reprezintă emitentul cu cea mai bună evoluţie din indicii BET şi BET-XT, în perioada menţionată.

Pe data de 19 mai, compania confirma propunerea conducerii privind dis­tribuirea unui dividend brut de 0,02 lei/acţiune din profitul anului trecut, aşa cum fusese anunţată pe data de 21 februarie 2018, aceasta urmând să fie supusă aprobării Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, convocată pentru data de 26 aprilie 2018.

Astfel, valoarea înaintată echivalea­ză cu o rată de distribuire a dividendului din profitul net al anului 2017 de circa 45,5%.

Raportat la preţul de închidere al titlurilor SNP de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din data de 19 martie, de 0,309 lei/acţiune, randamentul brut al dividendului este de 6,47%.

În intervalul avut în vedere, cotaţia SNP a oscilat între o creştere de 2,9%, apărută pe data de 21 martie, pe fondul unui volum de 26,89 milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 6,3 milioane de unităţi şi o scădere de 2,03%, pe data de 22 martie, în contextul unor transferuri de 32,72 milioane de titluri.

Cu un raport PER (indicator ce arată numărul de ani necesari pentru a recupera investiţia într-o acţiune, pe baza câştigurilor prezente) de 7,08, titlurile SNP sunt cele mai atractive pentru investitori, din sectorul energetic, din perspectiva acestui indicator, potrivit raportului săptămânal al societăţii Prime Transaction.

La mică distanţă se situează Romgaz (SNG), cu 7,72 şi Nuclearelectrica (SNN), cu 8,26, în timp ce Transelectrica are un raport PER de 66,26, fiind cel mai scump titlu, conform acestui multiplu de piaţă.

Pe de altă parte, în săptămânalul de analiză tehnică publicat de Banca Transilvania pe data de 19 martie, se specifică: "În linie cu aşteptările noas­tre (n.r. din analiza publicată pe data de 5 martie), reacţia negativă de la preţul de 0,31 lei/unitate s-a dovedit a fi doar o corecţie pasageră în trendul de ansamblu ascendent, astfel că piaţa a reacţionat de la media mobilă de 50 de perioade (instrument tehnic folosit, îndeosebi, pentru identificarea trendului) şi a urcat din nou în zona rezistenţei (n.r. nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) amintite, pe care se pare că este pe cale să o depăşească".

Potrivit analiştilor, ţinta de preţ pentru cotaţia SNP este de 0,33 de lei/titlu. Aceştia au explicat: "Viziunea noastră asupra direcţiei trendului rămâne în continuare optimistă, iar obiectivul de preţ spre care ne îndreptăm atenţia este cel de la 0,33 de lei/unitate, acolo se suprapun maximele de preţ din luna august a anului trecut, dar şi numeroase niveluri Fibonacci (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţioneză ca o barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezistenţă)".

Vineri, 23 martie, cotaţia SNP scădea cu 0,64%, până la preţul unitar de 0,311 lei.

Pentru anul trecut, profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom a fost de 2,491 miliarde lei în 2017, cu aproa­pe 140% mai mare faţă de cel din 2016, de 1,043 miliarde lei.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut, în perioada 16 - 23 martie, cu 1,78%, în raport cu moneda euro, iar indicele BET­-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 1,73%, în intervalul menţionat.

Topul rentabilităţilor de la bursă este condus de acţiunile Alumil (ALU), a căror apreciere a fost de 19,85%, în raport cu moneda euro, în intervalul 16 - 23 martie.

Vineri, 23 martie, cotaţia ALU creştea cu 13,29%, pe fondul unor transferuri de 1,14 milioane de titluri, peste cele din şedinţa anterioară, de 0,88 milioane de acţiuni, acesta reprezentând, totodată, cel mai mare rulaj înregistrat de acţiunile companiei din martie 2014 până în prezent.

Pe locul al doilea în acest clasament se află acţiunile Condmag (COMI), cu o creştere de 19,6%, podiumul fiind completat de titlurile Amonil (AMO), cu un avans de 11,1%.

Preţul aurului s-a apreciat cu 1,64%, în timp ce cotaţia criptovalutei Bitcoin a urcat cu 7,29%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. SNP PETROM trebuie cumparat, este mult subevaluata!!!!Valoarea reala a unei actiuni este undeva la 0,5 RON!!!

    1. Si graficele spun buy la SNP!

      Pretul corect este cel actual si doar atat! 0,5 lei ptr 2 actiuni, da, este o afacere.

      Nu vei mai vedea curand SNP la 0.32! Daca esti baiat destept asteapta 2 luni si ve lua la 0,25 lei/bucata 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb