CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 IANUARIE - 23 IANUARIE Avans de aproape 10% pentru Conpet

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 ianuarie 2018

Avans de aproape 10% pentru Conpet

George Brande, Interfinbrok: "Investitorii aşteaptă rezultatele financiare preliminate pentru anul 2017, în vederea unor indicaţii privind distribuirea de dividende"

Acţiunile Conpet Ploieşti (COTE), companie ce activează în domeniul transportului prin conducte a produselor petroliere, au avut parte de o ultimă săptămână benefică, preţul titlurilor COTE urcând cu 9,92%, în raport cu moneda euro, devenind, astfel, emitentul cu cea mai importantă rentabilitate din indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

De altfel, acţiunile transportatorului de ţiţei sunt şi liderul creşterilor din principalul indice al pieţei de la începutul anului, cotaţia acestuia afişând, în perioada 3 ianuarie 2018 - 23 ianuarie 2018, un salt de 17,03%, în raport cu moneda euro.

George Brande, analist în cadrul societăţii de brokeraj Interfinbrok, ne-a precizat: "Acţiunile companiilor de stat din domeniul energetic au avut creşteri semnificative de la începutul anului, iar titlurile COTE conduc raliul marcat de aceste societăţi, în condiţiile unei lichidităţi bune.

Conpet a înregistrat un profit net cu 11% mai mare la ultima raportare din trimestrul al treilea al anului trecut, iar investitorii aşteaptă rezultatele financiare preliminate pentru anul 2017, în vederea unor indicaţii privind distribuirea de dividende".

Pentru perioada avută în vedere, preţul titlurilor COTE a crescut în patru din cele cinci şedinţe de tranzacţionare incluse în acest interval, cotaţia oscilând între un avans de 4,55%, pe data de 22 ianuarie, pe fondul unui rulaj de 8.010 titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 1.670 de unităţi şi o scădere de 0,19%, pe data de 17 ianuarie, când au fost transferate 625 de acţiuni.

Prime Transaction: "Ne aşteptăm să vedem o creştere a profitului pe acţiune şi, implicit, a dividendului"

În raportul de analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction, publicat la jumătatea lunii decembrie a anului 2017, se notează: "Transportatorul de ţiţei Conpet are în continuare o stabilitate remarcabilă a rezultatelor financiare, iar în acest an (n.r. anul trecut) a reuşit chiar o creştere destul de mare a profitului. La nouă luni, acesta se apropiase deja de profitul net pe tot anul 2016, astfel încât la finalul anului (n.r. 2017) ne aşteptăm să vedem o creştere a profitului pe acţiune şi, implicit, a dividendului. Conpet are obiceiul de a distribui integral profitul către dividende, aşa că am păstrat rata de 100% şi la estimarea dividendului aferent anului 2017".

Totodată, analiştii prognozau un dividend pe acţiune de 8,2 lei.

Anul trecut, rentabilitatea acţiunilor COTE a fost de 59,65%, incluzând şi dividendul, care a fost de 29,4 lei/acţiune, potrivit Prime Transaction.

Analiştii Banca Transilvania: "Pe termen mediu, avem în vedere un preţ ţintă de 124 de lei pentru acţiunea COTE"

Pe de altă parte, în raportul de analiză tehnică publicat de Banca Transilvania (BT), pe data de 22 ianuarie, se notează: "După ce a doua jumătate a anului trecut preţul COTE a evoluat, cu aproximaţie, între zona de suport (n.r. nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) de 94 de lei şi rezistenţa (n.r. nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) de 110 de lei, piaţa a reuşit astăzi (n.r. pe 22 ianuarie) să depăşească în forţă pragul superior al intervalului de variaţie amintit.

Deşi doar puţin mai sus, la 117 lei, ne aşteaptă un prim potenţial nivel de rezistenţă, pe un orizont mediu de timp avem în vedere un preţ ţintă la 124 de lei: acesta nu este doar un nivel Fibonacci important (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport sau de rezistenţă, pragul indicat de analiştii BT vizând retragerea Fibonacci de 61,8%, situată între maximul de preţ din mai - iunie 2017, de 143 de lei/titlu şi suportul de la pragul de 94 de lei/unitate), ci şi limita superioară a gap-ului (n.r. interval de preţ în care nu au avut loc tranzacţii) de preţ generat de corecţia ex -dividend din luna iunie a anului trecut".

Pe termen lung, mizăm pe un preţ ţintă de 135 de lei/titlu, precizează analiştii, completând: "În orice caz, în eventualitatea unor corecţii apărute în cursul mişcării ascendente, fosta rezistenţă de la 110 lei ar trebui de acum să joace rol de suport".

Pe data de 23 ianuarie, preţul acţiunilor COTE închidea la valoarea de 117,4 lei/unitate, depăşind nivelul de rezistenţă de la 117 lei/acţiune, indicat de analiştii BT.

În primele nouă luni ale anului 2017, transportatorul de ţiţei prin conducte a afişat un profit net în creştere cu 11,2%, la 63,11 milioane lei, de la 56,74 milioane lei în perioada similară din 2016, în timp ce cifra de afaceri a fost de 282,5 milioane lei, în scădere cu 0,1% faţă de cea din primele trei trimestre din 2016, când valoarea acestui indicator a fost de 282,8 milioane lei.

Activitatea de transport reprezintă 99% din totalul cifrei de afaceri.

Veniturile din exploatare au înregistrat o uşoară creştere, de circa 1%, de la 305,43 milioane lei în 2016, la 308,14 milioane lei în anul anterior.

Cheltuielile de exploatare au scăzut cu aproape 2%, în perioada ianuarie - septembrie 2017, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, de la 240,2 milioane lei la 235,8 milioane lei.

Activele totale au scăzut cu 8,4%, la 72,8 milioane lei, faţă de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2016, iar datoriile curente, în sumă de 54,21 milioane lei, sunt mai mici cu 8,29 milioane lei faţă de finalul anului 2016.

Compania este controlată de Statul Român care, prin Ministerul Energiei, deţine 58,72% din capitalul social al transportatorului de produse petroliere.

Ponderea titlurilor COTE în principalul indice al pieţei, care a urcat cu 1,21%, în perioada 17 ianuarie - 23 ianuarie, este de 1,43%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB a urcat cu 1,46%, în perioada menţionată.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile Alro Slatina (ALR), a căror cotaţie a crescut cu 11,53%, în raport cu moneda euro.

Marţi, 23 ianuarie, preţul acţiunilor producătorului de aluminiu s-a depreciat cu 0,86%, în contextul unui volum de 40.342 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de 35.700 de acţiuni.

Ponderea acţiunilor ALR în indicele extins este de doar 1,22%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 1,55%, în intervalul 17 ianuarie - 23 ianuarie, în raport cu moneda euro.

Din componenţa sa, cel mai bun comportament a fost bifat de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), al căror avans a fost de 3,18%, în perioada menţionată.

Pe data de 23 ianuarie, cotaţia SIF4 stagna, pe fondul unui volum de 11.795 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 118.500 de unităţi.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în intervalul 17 ianuarie - 23 ianuarie, de acţiunile Dafora (DAFR), care au crescut cu 42,02%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile ALR, podiumul randamentelor de la bursa locală fiind completat de titlurile COTE.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 11 ianuarie - 19 ianuarie, este condus de titlurile Active Dinamic, cu o apreciere de 2,48%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BET Index Romania ROTX, ce a înregistrat o apreciere de 1,79%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET - FI Index, care au urcat cu 1,46%.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,24%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,23%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 17 ianuarie - 23 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,19%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 0,12%, în perioada 17 ianuarie - 23 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 11.240 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 190,7 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb