Beneficiind de o apreciere a cotaţiei de 10,19%, în raport cu moneda euro, în intervalul 18 ianuarie - 25 ianuarie, cotaţia producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) ocupă prima poziţie a randamentelor din indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a urcat cu 0,49%, în perioada menţionată.
Ovidiu Şerdean, broker în cadrul IFB Finwest, ne-a transmis: "Evoluţia cotaţiei Alro Slatina a fost, în ultimii ani, oarecum pe aceeaşi linie cu cea a preţului aluminiului la nivel internaţional. 2016 a fost anul în care declinul cotaţiei aluminiului a luat sfârşit, acesta având, la Bursa de Metale de la Londra, la finalul lui 2015, un minim de 1.440 dolari/tonă. În perioada anilor 2016 şi 2017, cotaţia aluminiului a înregistrat o apreciere de aproximativ 58%".
În cazul Alro, observăm o revenire a profitului de la o pierdere de 108 milioane lei în 2014, la un plus de 67,2 milioane lei în 2016, acesta fiind şi anul în care societatea a început să acorde din nou dividende, după ce ultima dată, o făcuse în 2011, a punctat analistul, completând: "Din rezultatele financiare raportate de companie la nouă luni, observăm o creştere a cifrei de afaceri în trimestrul al treilea din 2017 cu 28%, faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă de raportare a anului 2016.
De asemenea, la finalul primelor nouă luni din 2017, cifra de afaceri a fost cu 18% mai mare în comparaţie cu cea din perioada similară a anului anterior.
Totodată, compania a înregistrat o creştere şi la nivelul marjei brute, care a fost de 21% în primele nouă luni din 2017, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, când aceasta a avut o valoare de doar 12%.
În final, la nivel de profit net, diferenţa a fost şi mai mare, rezultatul net fiind de 223 de milioane de lei pentru primele trei trimestre din 2017, în comparaţie cu doar 63,7 milioane de lei pentru intervalul similar din 2016.
În opinia mea, toate aceste elemente au fost cele care au stat la baza reintrării companiei pe radarul investitorilor de la BVB".
Pe de altă parte, analiştii societăţii Prime Transaction specifică, în raportul publicat la finalul anului trecut: "Alro Slatina a revenit, în 2017, printre companiile care distribuie dividende, iar în 2018 ne aşteptăm ca producătorul de aluminiu să rămână pe listă".
Compania a avut de-a lungul timpului rate de distribuţie mari, iar pauza de cinci ani în acordarea de dividende a fost cauzată de pierderi, nu de schimbarea politicii de remunerare a acţionarilor, explică analiştii, completând: "Ne aşteptăm ca şi în 2018 profitul să fie distribuit integral sub formă de dividende".
Totodată, analiştii prognozau un dividend pe acţiune de 0,32 lei.
Pentru 2017, rentabilitatea acţiunilor ALR a fost de 187,54%, incluzând şi dividendul, care a fost de 0,09417 lei/acţiune, potrivit Prime Transaction.
Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală.
Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt în Uniunea Europeană (Germania, Italia, Polonia, Franţa şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia.
Ponderea titlurilor ALR în indicele extins este de 1,23%.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 18 ianuarie - 25 ianuarie, cu 0,14%, în raport cu moneda euro.
Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile Conpet (COTE), a căror cotaţie a urcat cu 10,07%, în raport cu moneda euro.
Joi, 25 ianuarie, acţiunile transportatorului de produse petroliere urcau cu 1,53%, în contextul unui rulaj de 6.799 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 2.100 de unităţi.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 1%, în intervalul 18 ianuarie - 25 ianuarie, în raport cu moneda euro.
Cel mai bun comportament din componenţa sa a fost bifat de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), al căror avans a fost de 3,11%, în perioada menţionată.
Pe data de 25 ianuarie, cotaţia SIF1 stagna, în contextul unui volum de 70.172 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 61.820 de unităţi.
Ponderea acţiunilor SIF1 în indicele financiar este de 19,13%.
Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în intervalul 18 ianuarie - 25 ianuarie, de acţiunile Dafora (DAFR), care au crescut cu 31,78%, în raport cu moneda euro.
Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) a căror cotaţie s-a apreciat cu 11,95%, podiumul randamentelor de la bursa locală fiind completat de titlurile Electrocontact (ETC), cu un avans de 11,64%.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 16 ianuarie - 23 ianuarie, este condus de titlurile Raiffeisen România Acţiuni, cu o apreciere de 2,04%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest XT Index, ce a înregistrat o apreciere de 1,97%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Napoca, care au urcat cu 1,9%.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,71%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,32%, în intervalul de timp precizat.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 18 ianuarie - 25 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,28%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 2,38%, în perioada 18 ianuarie - 25 ianuarie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 10.320 de dolari.
Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 177,5 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.