Acţiunile Transgaz (TGN) au înregistrat o creştere de 5,62%, raportat la moneda europeană, în perioada 18 iunie-18 iulie, plasându-se pe primul loc în topul randamentelor companiilor ce compun indicele BET.
Transgaz a avut în primul trimestru un profit net de 248.803 lei, cu 37,03% mai mare decât rezultatul din martie 2013 (181.563 lei), pe fondul creşterii veniturilor totale cu 15% faţă de realizarile perioadei similare a anului trecut, în timp ce cheltuielile totale au crescut doar cu 3%.
Acţiunile TGN au deschis acest an la un preţ unitar de 185,4 lei, crescând până la 18 iulie cu 11,24%. Preţul maxim al titlurilor companiei în acest an a fost atins pe 4 iulie, când unele tranzacţii se desfăşurau la 214 lei/unitate, potrivit site-ului Bursei de Valori Bucureşti.
În data de 7 iulie, societatea a comunicat plata dividendelor aferente anului trecut, în valoare de 17,58 lei/acţiune.
Acţionarul majoritar al companiei este statul roman, cu o participaţie de 58,51%, restul de 41,49% fiind în controlul altor acţionari.
Pe locul secund în topul randamentelor companiilor din BET s-a clasat OMV Petrom (SNP) cu o creştere de 4,37%, iar pe cel de-al treilea loc, Transelectrica (TEL) cu un plus de 4,21%. Per total, indicele BET, care urmăreşte cele mai lichide zece companii listate, a urcat cu 0,58 procente în intervalul analizat.
Cele mai bune randamente în perioada 18 iunie-18 iulie, au fost oferite de catre MJ Maillis (MJM), care a marcat o creştere de 61,78%, Retrasib (RTRA), cu un avans de 25,87% şi Impact (IMP), ale cărui titluri s-au apreciat cu 17,88%.
Indicele SIF-urilor şi al Fondul Proprietatea, BET-FI a înregistrat o creştere de 2,84%, în perioada 18 iunie-18 iulie 2014.
Titlurile SIF4 Muntenia au avut cea mai bună performanţă din indice (+5,55%).
În ceea ce priveşte BET-XT, care reprezintă evoluţia preţurilor celor mai lichide 25 de companii tranzacţionate pe BVB, inclusiv SIF-urile, acesta a crescut cu 0,83%, prima poziţie între companiile ce îl compun fiind ocupată de titlurile Impact.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cele mai bune plasamente au fost reprezentate de fondurile Certinvest BET-FI Index (+3,28%), FDI STK Europe (+1,87%) şi Fortuna Clasic (+1,65%).
Romanian International Bank a oferit, în continuare, cel mai bun randament al depozitelor în lei, însă a fost unul negativ, de -0,54%, din cauza deprecierii leului cu 0,83% faţă de euro. Marfin Bank a oferit cel mai bun randament pentru depozitele în euro, de + 0,19%.
Aurul a crescut, în perioada 18 iunie-18 iulie 2014, cu 3,49% faţă de euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. acoperă-mi inima cu ceva!
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 22.07.2014, 09:08)
În fapt Gheorghe IACIU pentru a-și servi propriile interese este cel care a determinat CREȘTEREA ARTIFICIALĂ a cotației acțiunilor IMP! Într-un an nu s-a petrecut nimic spectaculos la acest emitent care să justifice o astfel de creștere substanțială! Cel mult că în 2013 s-au mai redus pierderile(care ani la rândul s-au menținut la un nivel ridicat). Dar și această reducere a pierderilor are o explicație destul de simplă. Emitentul IMPact a preferat să vândă la Oradea la prețuri mult scăzute doar pentru a scăpa de numărul mare de unități imobiliare nevândute până în 2013. Doar că a făcut-o pe căi dubioase. Prima dintre ele se referă la vânzarea de imobile NEFINISATE(FĂRĂ FINISAJE cum însuși IMPact-ul menționa în afișele publicitare sau reclamele on-line)ceea ce contravine flagrant prevedrilor Codului Fiscal(case locuibile DEÎNDATĂ și situate pe terenuri sub 250 mp). Și, pentru că tot a venit vorba despre terenuri este evident că o locuință se vinde infinit mai ușor dacă vinzi și terenul. Dar ce te faci când terenul aparține unei autorități publice? Simplu! Închei o TRANZACȚIE cu ea! După ce în prealabil ți-ai pus angajații, apropiații, rudele să MIMEZE cum că ar fi proprietarii caselor. Adică le-au cumpărat. De la IMPact! CONTRACTE DE V/C FICTIVE, calificate așa chiar de Primăria Oradea. Până la semnarea TRANZACȚIEI. Principalii vinovați de situația de la Oradea sunt fără echivoc foștii IMPact-iști. Dar actualii cunoșteau foarte bine situația și nu s-au sfiit să o ducă pe noi culmi de progres și civilizație. Or avea IACIU și MATEESCU o acoperire? Unii zic că ar fi acoperiți. Să vedem ce ne rezervă viitorul!