CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 OCTOMBRIE - 18 NOIEMBRIE Cotaţia Electroputere a urcat cu 22,87%

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 noiembrie 2013

Cotaţia Electroputere a urcat cu 22,87%

În ultimii trei ani, acţiunile EPT s-au diminuat de aproape 20 de ori

Brokerii: EPT, la mâna speculatorilor de pe Bursă

Investitorii care au ales să cumpere acţiunile cotate la Bursă pe 18 octombrie şi să le vândă 18 noiembrie ar fi obţinut cel mai mare profit dacă ar fi optat pentru titlurile companiei craiovene "Electroputere" (simbol EPT), care au avansat cu 22,87% în acest interval, potrivit unei analize a ziarului BURSA.

Creşterea acestor acţiuni pare să fie o utopie în piaţă, având în vedere că, în ultimii trei ani, cotaţia EPT s-a diminuat de aproximativ 20 de ori şi, la fiecare raportare financiară, compania anunţă pierderi majore.

Anul acesta, de la finele lunii martie, acţiunile "Electroputere" Craiova au intrat pe o pantă descendentă, până la începutul perioadei analizate diminuându-se cu aproape 83%. Astfel, pe 25 martie, titlurile EPT erau cotate la 0,0254 lei/unitate, iar pe 18 octombrie (la începutul intervalulului nostru de analiză), la 0,0044 lei/unitate.

Începând cu 18 octombrie însă, aceste acţiuni şi-au revenit uşor, pe 7 noiembrie ajungând la 0,0062 lei/unitate, iar pe 18 noiembrie, în ultima zi a perioadei analizate, au închis la 0,0057 lei/unitate.

Rezultatele societăţii craiovene nu se reflectă în randamentul înregistrat în perioada 18 octombrie - 18 noiembrie, potrivit lui Marian Lupu, director adjunct la casa de brokeraj Estinvest. Domnia sa ne-a declarat : "Nu a fost o revenire spectaculoasă la EPT. Nu văd şanse prea mari pentru revenirea preţului, având în vedere că nu sunt date noi care să justifice creşterile din ultima perioadă. Nu preconizez o direcţie bună pentru acest emitent pe Bursă, atât timp cât societatea nu se va redresa din punct de vedere financiar. Este clar că această companie este la mâna speculatorilor de pe BVB, cum sunt şi alţi emitenţi. Din câte pot constata, cel care a cumpărat compania acum câţiva ani nu s-a implicat în rezolvarea problemelor. Deci nu prevăd nimic pozitiv în viitor acolo. Spre exemplu, astăzi (n.r. ieri), au fost efectuate 18 tranzacţii cu 163.500 acţiuni, în valoare de 840,75 lei. Acestea sunt rezultate slabe".

Avansul EPT nu este unul demn de luat în considerare, fiind cel mai probabil înregistrat pe temei de speculă, şi nu va rezulta într-o revenire a companiei craiovene, potrivit lui Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker. Domnia sa ne-a declarat: "Dacă nu mă înşel, la EPT se urmăreşte o majorare de capital social. Sunt rulaje mici, nu este o companie lichidă şi nici nu a fost în ultimii ani. La Craiova, din câte ştiu, era o speculaţie imobiliară. Patronul cumpărase pachetul majoritar ca să dezvolte un proiect imobiliar, nu ca să dezvolte compania. Între timp, de la privatizarea societăţii, a venit şi criza, iar principalul obiectiv a fost recuperarea investiţiei. Pe acest emitent sunt tranzacţii puţine, iar caracterul este, probabil, unul speculativ. Nu ştiu în ce măsură creşterea nu a fost realizată şi pe bază de zvonistică. Părerea mea este că avansul EPT nu este unul sustenabil".

"Electroputere" Craiova (EPT) a raportat, în primele nouă luni, pierderi de 46,5 milioane lei (10,5 milioane euro), cu 75,8% mai mari faţă de cele consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 26,4 milioane lei.

Afacerile companiei au scăzut cu 16,23%, de la 85,89 milioane lei la 71,95 milioane lei, reiese din datele Electroputere transmise joia trecută Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile totale din primele nouă luni din 2013 au scăzut cu 36,5%, la 93,8 milioane lei, iar cheltuielile au coborât cu 19,42%, la 140,34 milioane lei.

Anul 2000 a fost ultimul încheiat pe profit de Electroputere, potrivit Mediafax.

Uzina este controlată de compania saudită Al-Arrab (86,28% din capital) şi administrată de omul de afaceri Fathi Taher. Al-Arrab Contracting Company Limited a cumpărat Electroputere în 2007. Compania craioveană a renunţat la producţia de locomotive în primăvara anului trecut, iar omul de afaceri Gruia Stoica a cumpărat, la finele anului trecut, divizia de producţie locomotive a Electroputere.

Uzina a rămas, astfel, cu două divizii de producţie, respectiv maşini electrice rotative şi transformatoare de putere, şi o divizie de servicii generale.

Electroputere produce utilaj electrotehnic greu şi a fost privatizată în noiembrie 2007. În momentul privatizării, la EPT lucrau 2.600 de salariaţi, în prezent rămânând circa 700.

Luna trecută, societatea a anunţat că va mai concedia, până pe 1 aprilie 2014, un număr de 150 de salariaţi.

Capitalul social al EPT este de 33.760.291 lei, în timp ce capitalizarea bursieră de-abia atinge valoarea de 1.654.254 lei.

Al doilea plasament de pe "podium" a fost, în perioada analizată, cotaţia producătorului confecţii textile din Dorohoi "Conted" (simbol CNTE), care s-a clasat la o diferenţă de mai puţin de două puncte procentuale de EPT. Astfel, acţiunile CNTE au crescut de la 72,9 lei/unitate, pe 18 octombrie, până la 88,05 lei/unitate, pe 18 noiembrie.

La o distanţă de încă trei puncte procentuale, al treilea avans a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei "Transilvania Construcţii" (simbol COTR), care a urcat cu 17,83%, de la 50,6 lei/unitate, pe 18 octombrie, la 59,55 lei/unitate, pe 18 noiembrie.

Fondul "Raiffeisen România Acţiuni" a urcat, în perioada studiată, cu 5,36%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei (0,51%) şi cele în euro (0,23%).

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Raiffeisen Asset Management", au urmat, în materie de randament, "Certinvest BET-FI Index", care a crescut cu 5,26%, şi "Erste Equity Romania", care a progresat cu 5,22%.

Investitorii care au preferat, pe 18 octombrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 18 noiembrie. În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat câştiguri de 0,51%, raportat la moneda europeană.

Plasamentele în aur au avut randament negativ în intervalul 18 octombrie - 18 noiembrie şi au coborât cu 1,25%. Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.277,03 dolari, pe pieţele internaţionale.

În aceeaşi perioadă, leul s-a apreciat cu 0,12% faţă de moneda unică europeană.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 5,43%, în perioada 18 octombrie - 18 noiembrie. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,91%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 2,84%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Societatea asta este in moarte clinica.

    E o suveica arabo-romaneasca ! 

    1. Ce se poate astepta de la un om care nu are mila fata de oamenii care au lucrat o viata intreaga la Electroputere Craiova, un simbol al industriei romanesti. Politicienii maresc taxele iar oamenii, care pe nimica, au fost lasati sa puna mana pe asemenea perle, arunca in strada fara mila un tata de familie, o mama care dupa ce nastea fugea imediat la servici si copii care au fost inselati ca vor avea sansa sa ramana alaturi de familie. Nu stiu cat vom reusii sa suportam asemenea comportamente barbare? Din pacate se intampla in toata Romania....

      Este posibil ca prin majorarea de capital sa se delisteze compania EPT iar proprietarul actual sa aduca un investitor strategic....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb