Cea mai mare apreciere a cotaţiei unei acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, în perioada 16-23 aprilie, a fost înregistrată de "New Europe Property Investments" (NEPI), care au urcat cu 14,34% raportat la moneda euro.
Recent, Nicu Grigoraş, Director Departament Tranzacţionare şi Front Office SSIF "Intercapital Invest", a pus evoluţia cotaţiei NEP pe seama rezultatelor constant bune raportate de New Europe Property Investments (NEP). Domnia sa aprecia că evoluţiile pe termen scurt sunt însă influenţate semnificativ de lipsa de lichiditate a emitentului pe piaţa internă.
Locul secund în topul creşterilor a revenit titlurilor "Erste Bank" (EBS), cu o apreciere de 5,7%.
Grupul Erste, acţionarul majoritar al BCR, a raportat pentru anul trecut o pierdere netă de 1,44 miliarde de euro, pe fondul dificultăţilor întâmpinate pe pieţele din România şi Ungaria, potrivit raportului publicat de bancă.
Titlurile EBS au fost urmate, în topul creşterilor de acţiunile "Mecanica Ceahlău" (MECF), cu o apreciere de 5,26%.
Acţionarii Mecanica Ceahlău au aprobat, recent, repartizarea unui dividend brut de 0,006 lei/unitate, adică a sumei de 1,43 milioane de lei, din profitul pe anul trecut.
În prezent, Mecanica Ceahlău se află în portofoliul SIF Moldova, care deţine un pachet de 55,1% din titlurile MECF. Totodată, Romanian Investment Fund are o participaţie de 27,34%.
Indicii bursieri au înregistrat aprecieri, în perioada analizată.
Indicele BET (al celor mai lichide zece companii listate) a urcat cu 1,47%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 1,15%.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a înregistrat o creştere de 1,36%.
În cadrul indicilor, cea mai performantă acţiune a fost Fondul Proprietatea (FP), care a urcat cu 3,29%.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai mult s-au apreciat titlurile STK Europe (+3,59%), fiind urmate de BT Index Austria (+1,66%) şi BT Index Romania ROTX (+1,58%).
Pe piaţa bancară, cel mai bun depozit în euro ar fi adus un plus de 0,03%, la Millennium Bank (preluată de OTP Bank), aceeaşi bancă oferind un randament de 0,37%, la depunerile în lei, în timp ce leul a avut o apreciere de 0,32% faţă de euro.
Cotaţia aurului s-a menţinut în teritoriu negativ, înregistrând un minus de 2,66% faţă de euro, la cursul BNR.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.