Înregistrând o creştere a cotaţiei de 3,3%, în raport cu moneda euro, în intervalul 20 - 27 noiembrie, acţiunile Electrica (EL) reprezintă cele mai rentabile titluri din cadrul indicilor BET şi BET-XT, în perioada menţionată.
În cele şase şedinţe cuprinse în intervalul 20 - 27 noiembrie, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat între o apreciere de 2,02%, consemnată pe 26 noiembrie, pe fondul unui rulaj de 235.734 de acţiuni, peste media ultimelor 20 de şedinţe, de 137.994 de titluri, şi o depreciere de 0,55%, avută pe 23 noiembrie, în contextul unui volum tranzacţionat de 34.819 de unităţi.
De altfel, în ceea ce priveşte rulajul zilnic cu titlurile EL în perioada analizată, acesta a fost peste media celor 20 de zile anterioare în cinci din cele şase şedinţe, ceea ce arată interesul ridicat din piaţă pentru titlurile Electrica.
Pe 15 noiembrie, emitentul a publicat rezultate financiare bune pentru primele nouă luni ale anului, Electrica obţinând un profit net consolidat de 315 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 220 milioane lei faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului 2017 şi o realizare de 124% din profitul net consolidat bugetat pentru anul 2018.
Din punct de vedere tehnic, acţiunile companiei s-au înscris, recent, pe un trend ascendent atât pe termen scurt şi mediu, cât şi lung, cotaţia EL tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 20, 50 şi 200 de zile ce definesc aceste orizonturi de timp pe graficul zilnic.
De la începutul anului şi până în prezent, titlurile EL se află în teritoriul negativ, cu o depreciere de 4,69%, în raport cu moneda euro.
Cel mai important acţionar al societăţii este Statul Român, prin Ministerul Energiei, cu o deţinere de 48,78%.
Electrica are o valoare de piaţă la BVB de 3,83 miliarde de lei.
Ponderea titlurilor furnizorului şi distribuitorului de energie electrică în indicele BET este de 4,31%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, importanţa companiei este de 4%.
Clasamentul celor mai rentabili emitenţi de la BVB este condus de titlurile Electromagnetica (ELMA), care au înregistrat o creştere de 12,27%, în raport cu moneda euro, în intervalul 20 - 27 noiembrie.
Pe locul al doilea în topul randamentelor a trecut compania producătoare de sobe şi vase emailate Ves (VESY), a căror acţiuni au crescut cu 7,5%, în timp ce titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) s-au situat pe locul al treilea în acest clasament, cu o apreciere de 5,01%, în raport cu moneda unică europeană.
Cei trei indici analizaţi la această rubrică, BET, BET-FI şi BET-XT, au traversat în teritoriul pozitiv, cea mai importantă apreciere fiind avută de indicele BET-XT, care compune cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, care a crescut cu 1,09%, în raport cu moneda euro, în intervalul 20 - 27 noiembrie.
Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la bursa bucureşteană, a consemnat un avans de 1,02%, în perioada menţionată.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat un avans de 0,79%, în raport cu moneda euro, titlurile SIF Banat - Crişana (SIF1) consemnând cea mai bună evoluţie din cadrul acestui coş de acţiuni, marcând o apreciere de 1,46%.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 19 - 26 noiembrie, este condus de titlurile BRD Index, care au urcat cu 0,64%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află Fortuna Classic, cu o creştere de 0,57%, în timp ce titlurile OTP Global Mix, care au urcat cu 0,52%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,12%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 20 - 27 noiembrie, cu 0,14%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,17%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 13,23%, în intervalul 20 - 27 noiembrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 4,192 de dolari.
Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 73,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".