Indicii care urmăresc evoluţia acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au consemnat scăderi, în perioada 20 februarie - 20 martie 2014, creşteri fiind înregistrate de titluri mai puţin lichide.
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a înregistrat o scădere de 1,39%, raportat la moneda euro, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 2,02%.
Gabriel Aldea, director general adjunct la "Intercapital Invest", a declarat: "În prima parte a lunii ianuarie, indicele BET ajunsese la un maxim în jurul a 6.600 puncte. Din acel moment, corelarea Bursei din Bucureşti cu pieţele externe şi scăderea indicilor din Europa şi America au făcut ca indicele BET să scadă, până pe 20 martie, cu aproximativ 4%, la 6,291 puncte".
Dacă indicii americani şi-au revenit în mare parte, cei din România nu au putut să facă acest lucru din cauza situaţiei din Ucraina, a adăugat domnia sa.
Potrivit lui Gabriel Aldea, în acest moment, investitorii din România sunt mai precauţi, adoptând o atitudine mai prudentă.
Domnia sa a conchis: "Dacă ne uităm la anii precedenţi, vom vedea că indicele BET şi-a atins maximul în lunile martie - aprilie. Acum, acest lucru nu va mai fi posibil, din cauza situaţiei din Ucraina".
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 4,66%, raportat la euro, în perioada analizată.
În cazul BET-FI, cea mai profitabilă acţiune a fost SIF5 (SIF Oltenia), care a avansat cu 1,90%, iar pe BET-XT şi pe BET, titlurile "Transgaz" au înregistrat cea mai mare creştere (4,52%).
• Titlurile "Retrasib"- avans de 16,54%
Acţiunile companiei "Retrasib" (RTRA) s-au apreciat cu 16,54%, raportat la moneda europeană, reprezentând cea mai proftabilă acţiune de pe Bursă în perioada 20 februarie - 20 martie 2014.
Producătorul de motoare, generatoare şi transformatoare electrice a înregistrat, în 2013, un profit net de 2,1 milioane lei, faţă de o pierdere de 3,1 milioane lei, în 2012.
De asemenea, titlurile "Biofarm" (BIO) au crescut cu 8,36% în aceeaşi perioadă de timp, raportat la euro.
Producătorul farmaceutic a înregistrat, anul trecut, un profit de 25,6 milioane lei, în creştere faţă de anul 2012, când a înregistrat câştiguri în valoare de 21 milioane lei, potrivit raportării preliminare neauditate a companiei. Veniturile din vânzări ale "Biofarm" au urcat de la 104,9 milioane lei, în 2012, la 117,5 milioane de lei, la finalul anului trecut.
Datoriile companiei au rămas la acelaşi nivel, atingând 34,1 milioane lei la finalul anului trecut, faţă de 33,9 milioane lei, la 31 decembrie 2012.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a obligat SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) să facă o ofertă publică de preluare a fabricii de medicamente.
Pe ultimul loc în top 3 acţiuni BVB se află titlurile"Calipso Oradea" (CAOR), care au urcat cu 7,48%, raportat la moneda europeană.
Compania a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 6,2 milioane lei, după o pierdere de 3,7 milioane lei în 2012.
În schimb, cifra de afaceri netă aproape s-a dublat în anul 2013 pentru companie, ajungând la 12,5 milioane lei, după ce cu un an înainte înregistrase o cifră de 6,7 milioane lei.
Acţionarul majoritar al companiei este SIF Banat - Crişana, cu o deţinere de 97%.
În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, "Certinvest Short Fund" a continuat să ofere cel mai bun randament (+2,84%).
În urma sa, se clasează "Erste Bond Flexible" cu un avans de 1,19% şi "FDI Carpatica Obligaţiuni" cu o creştere de 1,14%.
Pe segmentul depozitelor la bănci, "MKB Nexte Bank" ar fi adus un profit de 0,98% investitorilor, în cazul depozitelor în moneda naţională.
De asemenea, în cazul depozitelor în euro, "Marfin Bank" ar fi adus un randament de 0,21% în perioada analizată.
• Leul - avans de 0,65% faţă de euro
Moneda naţională s-a apreciat faţă de euro în perioada 20 februarie - 20 martie 2014, cu 0,65%, paritatea eur/ron ajungând la 4.4949.
Şi aurul a urcat în perioada analizată cu 0,36% faţă de moneda europeană, brokerii considerând că în aceste momente dificile din Crimeea, investitorii se axează pe aur, fiind un activ sigur şi un refugiu în momente de instabilitate.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.