Acţiunile "Romgaz" (SNG) au înregistrat, în perioada 21-28 martie, o apreciere de 1,41%, faţă de moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din indicele BET, în condiţiile în care indicii bursieri au rămas pe minus.
Răzvan Raţ, Senior Trader în cadrul SSIF Broker, pune saltul Romgaz pe seama anunţului privind propunerea unui dividend de 2,7 lei/acţiune.
"Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat în vederea aprobării în Adunarea Generală a Acţionarilor un dividend brut de 2,7 lei/unitate, din profitul pe anul trecut. Raportat la preţul din piaţă, de 27 lei/acţiune, înseamnă un randament de 10%. În urma anunţului, din data de 24 martie, preţul a crescut de la 27 lei/acţiune, spre un maxim de 27,55 lei/acţiune, înregistrat în data de 25 martie", ne-a spus domnul Raţ.
Profitul Romgaz înainte de impozitare a scăzut, de la valoarea înregistrată în 2014, de 1,79 miliarde lei, cu 18,40%, ajungând, anul trecut, la 1,46 miliarde lei, potrivit unui raport remis BVB.
Indicii BVB au fost în scădere, în perioada menţionată, fiind, potrivit brokerilor, în ton cu sentimentul de aşteptare înregistrat în pieţele mature.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 0,44%, iar indicele BET-XT a coborât cu 0,34%.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,31%, raportat la euro, cel mai bine din cadrul indicelui plasându-se titlurile "Fondul Proprietatea" (FP), cu o apreciere de 0,51%.
Domnul Răzvan Raţ ne-a declarat: "Deşi indicele BET-FI a avut o corecţie de 1,5%, preţul acţiunii FP a înregistrat o creştere, cotaţia acţiunii fiind susţinută de răscumpărările zilnice (în perioada 21-25 martie, Fondul Proprietatea a răscumpărat 5.086.435 acţiuni) şi de speculaţiile privind un acord cu Electrica SA pentru vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni la cele patru filiale".
Potrivit domniei sale, în 31 martie expiră termenul limită pe care acţionarii Electrica l-au dat Consiliului de Administraţie pentru a negocia cu FP achiziţia pachetelor minoritare, reprezentând 22% din filialele Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud, Electrica Furnizare.
"În 28 martie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, Electrica SA a dat însă un comunicat prin care anunţă că negocierile s-au finalizat, întrucât nu s-a ajuns la un consens cu privire la preţul tranzacţiei", ne-a mai spus domnul Raţ.
Domnia sa a precizat că titlurile EL au scăzut ieri cu 2%, iar cele FP cu 0,7%, în urma anunţului.
• Creştere de 14,18% pentru "Conpet"
Acţiunile transportatorului de ţiţei "Conpet" Ploieşti (COTE) au înregistrat, în perioada 21-28 martie, un avans de 14,18%, în condiţiile în care indicii bursieri au fost pe minus.
Potrivit brokerilor, creşterea titlurilor COTE s-a datorat propunerii de către Consiliul de Administraţie a unui dividend brut de 7,29 lei pe acţiune şi a unui dividend special de 8,35 lei pe acţiune, la un randament de 19%, la ultimul preţ de tranzacţionare.
Locul al doilea în topul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a revenit titlurilor "Retrasib" (+13,98%), acestea fiind urmate de acţiunile "Electroputere", care au consemnat o apreciere de 10,33%, raportată la euro.
"Electroputere" Craiova, compania ce are ca obiect de activitate fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice, a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14,47 milioane lei, în scădere faţă de cele raportate la finele anului 2014, de 35,97 milioane de lei, potrivit datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, "Raiffeisen Benefit" a înregistrat o creştere de 0,42%, raportată la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 18-25 martie.
Topul fondurilor a fost completat de "OTP Premium Return", cu o creştere de 0,36%, şi "YOU INVEST Solid RON", cu un avans de 0,29%.
În intervalul 21-28 martie, cotaţia aurului a scăzut cu 1,42%, la cursul BNR, în timp ce moneda naţională s-a apreciat faţă de euro cu 0,12%.
Pe piaţa bancară, Bancpost ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,02%), cât şi la cele în lei (+0,16%).
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de zavaidoc în data de 30.03.2016, 17:02)
Bai oameni buni, cum naiba ... nu spune nimeni nimic de spre *debandada de la SNP*, care seamana a *spalare de bani*, decat a tranzactie bursiera !!!.