CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 FEBRUARIE - 24 MARTIE 2014 Leul - apreciere de 0,69% faţă de moneda europeană

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 martie 2014

Leul - apreciere de 0,69% faţă de moneda europeană

Claudiu Cazacu, "XTB" : "Leul ar putea închide anul în apropierea nivelului de 4,5 unităţi/euro".

Moneda naţională s-a apreciat faţă de euro, în perioada 24 februarie - 24 martie 2014, cu 0,69%, paritatea eur/ron ajungând la valoarea de 4,4793.

Claudiu Cazacu, analist financiar la XTB România, ne-a declarat: "Poziţiile care au mizat pe deprecierea monedei naţionale, luate în vremuri de instabilitate politică locală şi încurajate de evenimentele din Ucraina, au fost închise recent. Leul a beneficiat şi de surplusul de cont curent al României, din ianuarie. Domnia sa este de părere că, pe termen scurt, leul ar putea avea un potenţial moderat de apreciere suplimentară, eur/ron putând ajunge la 4,45 sau chiar 4,42.

"Lunile următoare vor aduce, însă, cel mai probabil, o volatilitate în creştere pe pieţele externe, fie pe seama normalizării politicii FED, ori a evoluţiilor geopolitice, iar cursul ar putea urca la peste 4,50, atingând episodic chiar la 4,60", a spus analistul financiar concluzionând: "Leul ar putea închide anul în apropierea nivelului de 4,5 unităţi/euro.

"Calipso" Oradea - cel mai bun randament de pe bursă

Titlurile "Calipso" Oradea (simbol CAOR) s-au apreciat cu 15,17%, raportat la moneda europeană, fiind cea mai profitabilă acţiune de pe Bursă în perioada 24 februarie - 24 martie 2014.

Compania a înregistrat, anul trecut, o pierdere netă de 6,2 milioane lei, după una de 3,7 milioane lei în 2012.

În schimb, cifra de afaceri netă aproape s-a dublat, în anul 2013, pentru companie, ajungând la 12,5 milioane lei. Acţionarul majoritar al societăţii este SIF Banat - Crişana, cu o deţinere de 97%.

În urma titlurilor CAOR, s-au situat acţiunile companiei "Siretul Paşcani" (SRT), care au avansat cu 9,66%, urmate de acţiunile "Teraplast" (TRP), care s-au apreciat cu 7,63% în perioada analizată.

Teraplast Bistriţa (TRP), producător de sisteme în domeniul instalaţiilor şi construcţiilor, a înregistrat, anul trecut, un profit net de 3,46 milioane lei, de la pierderi de 8,97 milioane lei în 2012, conform datelor trimise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Traian Simion, directorul general al Teraplast, a declarat: "În 2013, am reuşit un lucru foarte important, anume readucerea companiei pe profit, după trei ani de pierderi".

Totuşi, încasările întreprinderii au scăzut uşor, cu 5,4%, la 226,61 milioane lei, de la 239,54 milioane lei în anul precedent, pe fondul evoluţiei nefavorabile a pieţei construcţiilor. Totodată, societatea a consemnat un profit din exploatare de 8,83 milioane lei, faţă de o pierdere de 4,23 milioane lei în 2012.

Indicii bursieri sunt pe "roşu"

Toţi indicii bursieri au scăzut în perioada 24 februarie - 24 martie, continuându-şi declinul.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 2,55%, raportat la moneda euro, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 3,33%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 5,86%.

Atât pe BET, cât şi pe BET-XT, titlurile "Transgaz" au oferit cel mai bun randament, urcând cu 2,63% în perioada analizată.

În schimb, pe BET-FI, nici o societate nu a crescut în perioada 24 februarie - 24 martie, titlurile SIF5 Oltenia marcând, însă, cea mai mică pierdere (-1%).

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cea mai mare creştere a fost obţinută de "Certinvest Short Fund", care s-a apreciat cu 2,11% în perioada analizată, urmat de "Erste Bond Flexible" cu o creştere de 1,24% şi FDI Carpatica Obligaţiuni (+1,19).

MKB Nexte Bank a oferit cel mai profitabil depozit în lei

Depozitele în lei la "MKB Nexte Bank" ar fi adus investitorilor un câştig de 1,02%, în intervalul 24 februarie - 24 martie, în schimb ce depozitele în euro ar fi fost profitabile în cadrul "Marfin Bank" (+0,21%).

Aurul s-a depreciat, în perioada analizată, cu 0,85%, raportat la moneda europeană, dar o mare parte din scădere a avut loc în luna martie. Pe pieţele externe, uncia de aur în data de 24 februarie era la pragul de 1339 dolari, în timp ce pe 24 martie cotaţia metalului preţios scăzuse până la 1307 dolari.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce faci Iaciule? Nu mai prestezi? Ai obosit? Ti-a luat fata provincia? Da-o-ncolo! Chiar asa? Macar un pic de miscare ca lumea inainte de AGOA! Hai ca poti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb