CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 DECEMBRIE 2013 - 27 IANUARIE 2014 Piaţa de capital în scădere, aurul se stabilizează

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 29 ianuarie 2014

Piaţa de capital în scădere, aurul se stabilizează

Simion Tihon: "Acţiunile listate la BVB s-au corelat rapid cu deprimarea de pe bursele internaţionale"

Mihai Nichisoiu, "Tradeville": "În lumina turbulenţelor din pieţele emergente, aurul a asumat din nou postura tradiţională de refugiu"

Indicii pieţei de capital au înregistrat scăderi, în perioada 27 decembrie 2013 - 27 ianuarie 2014, raportat la moneda europeană cele mai bune randamente pe bursă fiind aduse de acţiuni mai puţin lichide, în timp ce cotaţia aurului a cunoscut o stabilizare, iar leul şi-a continuat deprecierea faţă de euro.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a spus că nu putem vorbi despre o scădere a indicilor, având în vedere că, în intervalul de timp analizat, leul s-a depreciat cu 1,77%.

Raportat la moneda unică, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 1,7%, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,46%.

Potrivit domnului Milea, evoluţia viitoare a acestor indici va fi influenţată şi de deciziile FED (Federal Reserve): "Dacă se va lua decizia de reducere a programului răscumpărărilor de obligaţiuni, iar piaţa nu a anticipat acest lucru, am putea avea scăderi pe pieţele internaţionale, lucru care va afecta şi piaţa noastră de capital. Cred că, în ultimele şedinţe, am asistat la o emoţie a investitorilor, tocmai din cauza acestui lucru".

Indicele SIF-urilor, BET-FI a scăzut cu 2,04%, între 27 decembrie 2013 - 27 ianuarie 2014, raportat la moneda europeană.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", este de părere că scăderile recente de pe pieţele externe au influenţat şi piaţa de capital locală, investitorii în acţiuni listate la BVB corelându-se rapid cu deprimarea de pe bursele internaţionale. Domnia sa ne-a spus: "Cred că volatilitatea puternică va rămâne o caracteristică a pieţei şi în următoarele şedinţe, însă pe termen mediu mă aştept la evoluţii pozitive".

"Electroputere", apreciere de 140%

Acţiunile "Electroputere" Craiova (EPT) au continuat să ţină prima poziţie în topul creşterilor de la BVB, cu o apreciere de 140,19%, fiind urmate de "Siretul" (SRT), cu un plus de 88,79%, şi "Amonil" (AMO), cu un randament de 61,79%.

Titlurile EPT cresc fulminant din noiembrie 2013, însă brokerii nu par să găsească un motiv pentru această evoluţie, spunând că este pur speculativă, în condiţiile în care, pe primele nouă luni din 2013, societatea a avut o pierdere de 46,53 milioane de lei, mai mare cu 75% faţă de perioada similară din anul anterior.

În plus, oficialii Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) ne-au declarat, luna aceasta, că "Al-Arrab Contracting Company Limited", cumpărătorul Electroputere, a plătit preţul acţiunilor în termenul contractual, a realizat investiţiile, însă o parte din ele au fost făcute cu întarziere. Astfel, potrivit AAAS, contractul de privatizare a "Electroputere" este, în continuare, în monitorizare post-privatizare, deoarece cumpărătorul datorează penalităţi, ca urmare a realizării cu întârziere a investiţiilor asumate prin contract.

Mihai Nichisoiu, "Tradeville": "Stabilizarea cotaţiilor aurului este fragilă"

În condiţiile scăderilor pe piaţa de capital, aurul a consemnat o creştere cu 5,93%, raportat la euro, în perioada analizată.

"Cotaţiile aurului s-au stabilizat la începutul acestui an", ne-a spus Mihai Nichisoiu, analist "Tradeville", adăugând: "Sentimentul investitorilor devenise extrem de negativ la finalul 2013 şi unele poziţii de vânzare au trebuit să fie închise. Datele macro din debutul anului au fost mixte şi, în lumina turbulenţelor din pieţele emergente, aurul a asumat din nou postura tradiţională de refugiu".

Analistul consideră că stabilizarea cotaţiilor este, însă, fragilă.

Domnia sa ne-a declarat: "Corecţia pozitivă ar prinde un contur ceva mai solid abia la peste 1.300 dolari/uncie.

Dacă datele economice din G7 continuă să vină mixte, aurul are şansa unei corecţii pozitive mai importante, spre 1.400 dolari/uncie. Dacă, însă, cotaţiile coboară sub 1.200 dolari/uncie, aşa cum am văzut la finalul 2013, presiunile de vânzare s-ar putea intensifica din nou şi am putea testa astfel 1.000 dolari/uncie".

Cel mai bun randament din rândul fondurilor de investiţii a fost al "Active Dinamic", care a consemnat o apreciere de 4,25%. Fondurile "BT Index Austria" şi "FDI Zepter Equity" au ocupat poziţiile următoare în top, după creşteri de 3,06%, respectiv 1,49%.

Cel mai bun randament, pentru depozitele bancare în euro, din intervalul 27 decembrie 2013 - 27 ianuarie 2014, a fost oferit de banca cipriotă "Marfin Bank", de 0,23%. Depozitele bancare în monedă naţională au adus pierderi investitorilor, în intervalul analizat, motivul fiind deprecierea leului în raport cu euro (de 1,77%). Cele mai mici pierderi, de 1,40% pentru depozitele bancare în lei s-au înregistrat tot la "Marfin Bank".

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb