CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 NOIEMBRIE - 4 DECEMBRIE Alro, printre cele mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 decembrie 2017

Alro, printre cele mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti

Titlurile Dafora îşi continuă creşterea

În comparaţie cu majoritatea acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ultima săptămână (intervalul 27 noiembrie - 4 decembrie) a fost benefică pentru titlurile Alro (ALR) care, cu o apreciere de 4,49%, în raport cu moneda euro, au devenit acţiunile cu cel mai bun randament din indicele BET-XT.

De asemenea, pentru perioada menţionată, acţiunile producătorului de aluminiu au urcat pe locul al treilea în clasamentul celor mai rentabile titluri listate la bursa autohtonă.

Pe data de 24 noiembrie, compania anunţa semnarea unei facilităţi de credit în valoare de 167 de milioane de dolari, pe o perioadă de trei ani.

Acordul extinde cu trei ani creditul de tip revolving în valoare de 137 de milioane de dolari, semnat în decembrie 2015, adăugând o nouă linie de finanţare non-cash în sumă de 30 de milioane de dolari, se specifica în raportul trimis companiei de către bursă, în care se adaugă: "Acest credit de tip revolving are ca scop finanţarea capitalului de lucru necesar companiei, în timp ce linia de finanţare non-cash va fi utilizată pentru emiterea de acreditive şi scrisori de garanţie, în vederea susţinerii activităţii operaţionale şi activităţii investiţionale".

Piaţa a reacţionat negativ, în acea zi cotaţia Alro depreciindu-se cu 1,58%, în contextul în care au fost transferate doar 9.315 acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 61.800 de unităţi.

În următoarea şedinţă de tranzacţionare, pe 27 noiembrie, acţiunile producărului de aluminiu şi-au continuat scăderea, acestea coborând cu 3,54%, cel mai mare recul din perioada avută în vedere, pe fondul unui volum de 46.078 de unităţi. Tot pe 27 noiembrie, preţul titlurilor ALR s-a depreciat până la minimul de 3 lei/unitate, nivel ce a mai fost atins la începutul acestei luni, formând astfel un suport local (suportul reprezintă un prag de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei).

După formarea acestui prag, titlurile ALR au început să crească, marcând trei zile de apreciere consecutivă, cel mai mare salt, de 3%, fiind bifat pe data de 28 noiembrie, când au fost transferate doar 465 de acţiuni.

De altfel, singura zi din perioada avută în care variaţia cotaţiei ALR a avut loc pe fondul unui volum situat peste media ultimei luni a fost 29 noiembrie, când au fost transferate 97.499 de unităţi, preţul acţiunii urcând cu 0,32%.

Astfel, se observă că atât deprecierile cât şi aprecierile preţului acţiunilor au survenit pe fondul unei lichidităţi reduse, ceea ce indică un interes scăzut al participanţilor pieţei.

Pe de altă parte, trebuie menţionat că performanţa titlurilor ALR iese în evidenţă şi în contextul unor creşteri relativ reduse a majorităţii titlurilor de la BVB, în perioda 27 noiembrie - 4 decembrie. Practic, în afară de titlurile Dafora (DAFR), niciun emitent nu a marcat o apreciere de peste 5%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Din punct de vedere tehnic, titlurile ALR se află în consolidare pe termen scurt şi pe trend ascendent pe termen mediu şi lung.

După primele nouă luni ale anului, producătorul de aluminiu a avut un profit net de 223,425 milioane lei, de 3,5 ori mai mare faţă de cel consemnat în perioada similară din 2016, de 63,795 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a companiei în perioada ianuarie-septembrie 2017 a înregistrat o variaţie pozitivă de 18% (284,220 milioane lei), în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ponderea titlurilor ALR în indicele BET-XT, care a urcat cu 0,99% în intervalul avut în vedere este de 1,2%.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în continuare, în intervalul 27 noiembrie - 4 decembrie, de acţiunile Dafora (DAFR), al căror salt a fost de 21,24%.

Pe data de 4 decembrie, titlurile DAFR au avut o nouă creştere spectaculoasă, de 9,89%, în urma unui rulaj de 7,59 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 1,04 milioane de unităţi.

Locul al doilea în acest clasament este ocupat de titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), a căror cotaţie a săltat cu 4,6%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, a urcat, în perioada 27 noiembrie - 4 decembrie, cu 0,79%, în raport cu moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei a fost marcată de acţiunile Transelectrica (TEL), care au urcat cu 2,91%, în intervalul de timp menţionat.

Luni, 4 decembrie, cotaţia TEL a crescut cu 0,56% pe fondul unui rulaj de 28.372 de acţiuni, peste media celor 20 de zile, de circa 18.850 de unităţi.

Ponderea acţiunilor TEL în indicele BET este de 2,89%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 1,78%, în intervalul 27 noiembrie - 4 decembrie.

Din nou, cel mai bun comportament din cadrul său a fost obţinut de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), al căror preţ a crescut cu 3,1%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Pe data de 4 decembrie, preţul titlurilor SIF4 s-a apreciat cu 1,21%, fiind transferate 275.169 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de aproape 148.500 de unităţi.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 22 noiembrie - 29 noiembrie, este condus de titlurile BT Index Romania ROTX, cu o apreciere de 0,56%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat YOU INVEST Active RON, ce a înregistrat o creştere de 0,42%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Fortuna Gold, care au urcat cu 0,4%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,82%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,21%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,25%, în intervalul 27 noiembrie - 4 decembrie, în timp ce rentabilitatea depozitelor în euro a fost de 0,02%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 19,85%, în perioada 27 noiembrie - 4 decembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 11.625 de dolari, în timp ce capitalizarea tuturor monedelor Bitcoin aflate în circulaţie era de 196,7 miliarde de dolari, conform site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb