Titlurile Băncii Comerciale Carpatica (simbol BCC) s-au clasat, în perioada 29 iunie - 29 iulie, pe primul loc în topul creşterilor din indicele BET-XT, urcând în perioada analizată cu 11,70%, raportat la moneda euro, conform calculelor realizate de ziarul BURSA.
Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci este de părere că avansurile titlurilor Băncii Carpatica se datorează hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor din aprilie, prin care conducerea băncii a primit acordul să caute modalităţi prin care să intre bani în societate, prin diverse căi. De asemenea, domnia sa declară că zvonurile conform cărora patru mari investitori ar fi interesaţi de implicarea în acţionariatul băncii, au influenţat semnificativ cotaţia acţiunilor BCC. Marcel Murgoci completează: "Informaţiile nu sunt totuşi confirmate 100% şi nu se ştie despre ce bănci/investitori este vorba".
Directorul de operaţiuni de la Estinvest apreciază că preţul titlurilor băncii ar putea stagna o perioadă la nivelul de 0,0715 lei/acţiune.
În urmă cu trei luni, acţionarii BCC au aprobat să mandateze conducerea instituţiei de credit să analizeze oportunitea fuziunii cu o altă bancă.
Recent, surse de presă au informat că patru investitori, interesaţi să intre în acţionariatul Băncii Comerciale Carpatica (BCC) şi să capitalizeze banca, ar fi primit, în urmă cu câteva săptămâni, accesul la camera de date a instituţiei de credit, pentru ca în perioada următoare să fie iniţiate discuţii referitoare la modul în care să se realizeze tranzacţia. "Există interes pentru a investi în bancă atât din partea unor instituţii bancare locale, cât şi din partea unor fonduri de investiţii. Conducerea a deschis de câteva săptămâni camera de date şi cei interesaţi studiază deja informaţiile", au declarat, de curând, surse bancare.
Potrivit acestora, doi dintre cei patru investitori care au început deja discuţiile au o puternică forţă financiară şi ar putea da un impuls semnificativ băncii. Sursele citate au precizat că printre investitori se află şi un mare fond de investiţii din SUA.
BNR a suspendat, la jumătatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul acţionar al băncii, Ilie Carabulea, care se află în arest şi care controla 41,2898% din capitalul social al instituţiei dar şi pentru Corneliu Tănase, care acţionează concertat cu Carabulea. Ulterior, banca centrală a extins cu încă patru persoane grupul de acţionari care acţionează concertat la Banca Carpatica, incluzând şi noii acţionari care au preluat titluri de la Corneliu Tănase, întrucât Ilie Carabulea a finanţat o parte din achiziţii.
Ieri, în jurul orei 18, preţul de pe BVB al titlurilor Bancii Comerciale Carpatica era de 0,0719 lei/acţiune, cu 0,14% sub cel de deschidere a şedinţei de tranzacţionare. La această cotaţie, capitalizarea bursieră depăşeşte cu puţin 226,85 de milioane de lei.
Pe segmentul fondurilor, locul întâi a fost adjudecat de FDI Zepter Defensive, cu o creştere de 1,48%, pe locul al doilea s-a clasat FDI Carpatica Stock, cu o urcare de 1,39 procente iar cea de-a treia poziţie a fost ocupată de Certinvest Short Fund, care a înregistrat un avans de +1,35% faţă de moneda euro, în perioada analizată.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de pe bursă, a marcat, în intervalul 29 iunie - 29 iulie 2014, o evoluţie pozitivă modestă, de 0,06%.
Dintre companiile ce intră în componenţa indicelui, "SSIF Broker" (BRK) a crescut cel mai mult faţă de euro, cu 7,90%, subclasând astfel, "Transgaz" (TGN), care a înregistrat un avans de 5,38% şi "Nuclearelectrica" (SNN), a cărei creştere a fost de 5,03%.
În perioada analizată, cel mai bun randament al acţiunilor l-au avut titlurile"MJ Maillis" (MJM), care au urcat cu 156,75%, raportat la euro. Pe cea de-a doua poziţie, s-au situat titlurile "STK Emergent" (STK), cu o creştere de 16,68%, iar pe al treilea loc s-a clasat "Prodplast" (PPL), cu +13,74%.
Acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1) au marcat, în intervalul 29 iunie - 29 iulie 2014, cea mai mare creştere dintre titlurile incluse în indicele BET-FI, de 5,68%. Indicele BET-FI, care include cele cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea (FP) s-a apreciat cu 1,58%.
Indicele BET-XT a marcat şi el o creştere, de 0,63%.
"Romanian International Bank" a oferit, din nou, cel mai bun randament al depozitelor în lei (0,15%), iar "Marfin Bank", cel mai bun randament al depozitelor în euro (0,19%).
Aurul a urcat, în perioada 29 iunie - 29 iulie 2014, cu 0,68%, iar leul s-a depreciat cu 0,15%.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. MUSTATEA - LA PUSCARIE!
(mesaj trimis de MUSTATEA - LA PUSCARIE! în data de 31.07.2014, 18:36)
MUSTATEA - LA PUSCARIE!
MUSTATEA - LA PUSCARIE!
MUSTATEA - LA PUSCARIE!