Plasamentele în aur au fost, în perioada 4 noiembrie - 4 decembrie, cel mai puţin profitabile din piaţă, întorcând randamente negative investitorilor, de -8,26%, potrivit unei analize realizate de ziarul BURSA.
Citându-l pe economistul francez Antoine Lavoisier, potrivit căruia nimic nu se pierde, totul se transformă, Cristian Cochintu, analist "Admiral Markets România" ne-a transmis că scăderea randamentelor aferente plasamentelor în aur a fost compensată, în perioada analizată, de aprecierea acţiunilor listate la Bursă. Domnia sa ne-a declarat: "Este absolut normal ca anumite plasamente să aducă randamente negative. Este imposibil ca toate activele să se aprecieze în acelaşi timp, atât cele de refugiu cât şi cele de risc: nimic nu se pierde, totul se transformă. Fluxul de capital circulă între activele de risc şi refugiu, în funcţie de aşteptările şi sentimentul pieţei la un moment dat. Din moment ce, în ultima lună, acţiunile au crescut, iar dolarul nu a înregistrat deprecieri semnificative, chiar apreciindu-se faţă de dolarul australian, cea mai corelată valută cu aurul, este normal ca metalul galben cotat în dolari americani, să se fi depreciat. Trendul aurului este puternic descendent şi perspectivele sunt negative, pentru că evoluţia negativă, începută pe 28 august, a depăşit 90 de zile, iar corecţiile au fost foarte slabe".
Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.224,67 dolari, pe pieţele internaţionale.
BNR a anunţat ieri un preţ al gramului de aur de 130,4092 lei, în creştere faţă 128,3174 lei, cât s-a comunicat în şedinţa de miercuri.
• Cotaţia IMP, plus de 159,5%
La polul opus plasamentelor în aur, acţiunile dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer & Contractor" (simbol IMP) au continuat să aducă cel mai mare randament din piaţă investitorilor, în perioada 4 noiembrie - 4 decembrie. Titlurile IMP s-au apreciat cu 159,5% în intervalul analizat, raportat la moneda europeană.
Astfel, pe 4 noiembrie, preţul mediu al unei acţiuni IMP a fost de 0,2133 lei/unitate, în timp ce pe 4 decembrie a fost de 0,558 lei/unitate.
După 13 şedinţe consecutive de creştere, cotaţia "Impact" a început de miercuri să se deprecieze. Astfel, dacă în a treia şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, titlurile IMP încheiau în scădere cu 10,5%, ajungând la 0,52 lei/unitate, ieri au continuat să coboare, cu 15%, la 0,442 lei/unitate.
În a penultima şedinţă a săptămânii, au fost realizate 450 de tranzacţii cu mai mult de un milion de titluri IMP, în valoare totală de 475.740,8 lei.
De la începutul anului, acţiunile IMP au crescut de aproximativ patru ori.
Printre cumpărătorii acţiunilor IMP, în ultima perioadă, s-au aflat cei mai mari acţionari ai dezvoltatorului imobiliar (Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici), precum şi directorul general al societăţii, Lucian Claudiu Mateescu. În total, cei trei au achiziţionat peste 10 milioane de titluri IMP, reprezentând 5,13% din capitalul social al companiei.
În urma schimburilor efectuate, Adrian Andrici a raportat săptămâna trecută Bursei de Valori Bucureşti (BVB) o deţinere de 16,15% din capitalul social al "Impact".
Pierderile dezvoltatorului imobiliar au crescut, în primele nouă luni, cu 25%, la 20,46 milioane lei, de la 16,27 milioane lei, nivel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
La BVB, a doua creştere în perioada analizată a fost înregistrată de "Electroputere" (simbol EPT), care s-a clasat la o diferenţă de aproape 100 de puncte procentuale de IMP. Astfel, acţiunile EPT au crescut de la 0,0059 lei/unitate, pe 4 noiembrie, până la 0,0093 lei/unitate, pe 4 decembrie.
La o distanţă de încă 11,07 puncte procentuale, al treilea avans, în topul acţiunilor, a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei companiei "Uztel" (simbol UZT), care a urcat cu 45,29%, de la 2,01 lei/unitate pe 4 noiembrie, la 2,944 lei/unitate pe 4 decembrie.
"Electroputere" şi "Uztel" sunt preferatele speculatorilor, ne-a spus recent, Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la "SSIF Broker". Domnia sa a explicat: "Acestea sunt companii care au înregistrat fluctuaţii ample pe termen scurt. Atunci când interesul pentru companiile lichide scade în piaţă, aceste societăţi emitente sunt deliciul speculatorilor. Sunt un fel de jucărie pentru perioadele în care nu există lichiditate pe cele mai importante companii. Şedinţele respective sunt cele în care apar semnale mixte din plan extern".
Cei care ar fi preferat investiţiile în fonduri ar fi obţinut cel mai bun randament la fondul "Certinvest BET-FI Index", care a urcat, în perioada studiată, cu 9,44%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei, care au scăzut cu 0,41%, şi cele în euro, care au consemnat un avans de 0,23%.
În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Certinvest", au urmat, în materie de randament, "Erste Equity România", care a crescut cu 6,63%, şi "Raiffeisen România Acţiuni", care a progresat cu 6,05%.
Investitorii care au preferat, pe 4 noiembrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 4 decembrie.
În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat pierderi de 0,41%, raportat la moneda unică europeană.
În intervalul 4 noiembrie - 4 decembrie, leul s-a depreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,8%.
Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 7,64%, în perioada analizată. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,88%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu numai 1,93%.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.