CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6-13 IUNIE Certinvest BET-FI Index, cel mai rentabil dintre fondurile de investiţii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 15 iunie 2017

Certinvest BET-FI Index, cel mai rentabil dintre fondurile de investiţii

Titlurile fondului Certinvest BET-FI Index, care s-au apreciat cu 0,64% în perioada 2-12 iunie, au avut cea mai mare rentabilitate dintre toate fondurile de investiţii analizate, raportată la moneda euro.

Certinvest BET-FI Index este un fond deschis de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET-FI. Astfel, fondul are la bază dispersia riscului pe cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), tranzacţionate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), investind în proporţie de peste 90% în cele şase titluri componente ale indicelui societăţilor de investiţii financiare, având un grad de risc ridicat.

Potrivit informaţiilor prezentate de SAI Certinvest, administratorul fondului, la data de 12 iunie, aproape 93,7% din activele fondului erau plasate în acţiuni cotate, restul fiind reprezentat de depozite bancare şi certificate de depozit, precum şi alte valori mobiliare.

Conform datelor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 31 mai - 12 iunie, titlurile Fondul Proprietatea (FP), emitentul cu cea mai mare pondere în BET-FI, a scăzut cu 4,82%.

Acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1) s-au apreciat, în perioada menţionată, cu 0,31%, în timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 0,11%.

Tot în aceeaşi perioadă, acţiunile SIF Moldova (SIF2) au urcat cu 2,66%, cele ale SIF Muntenia (SIF4) cu 0,75%, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au stagnat.

Pe locul al doilea în topul fondurilor de investiţii s-au situat titlurile FDI MONOLITH, care au crescut cu 0,32%, în timp ce Fortuna Gold, cu o apreciere de 0,28%, s-a poziţionat pe poziţia a treia, în perioada 2 - 12 iunie.

Acţiunile producătorului de armături pentru instalaţii Armătura (ARM) s-au apreciat cu 13,93%, în perioada 6-13 mai 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.

Ponderea cea mai mare în cazul acestei aprecieri este dată de creşterea de 12,99% din data de 12 iunie, când s-a tranzacţionat doar o singură acţiune ARM. Pe data de 13 iunie, cotaţia titlurilor producătorului de armături a scăzut cu 0,35%, pe fondul unui rulaj de 2000 de acţiuni.

Astfel, lichiditatea redusă a acţiunilor emitentului reprezintă unul dintre principalele motive pentru oscilaţiile mari de preţ pentru acţiunile ARM.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Oltchim (OLT), cu o rentabilitate de 12,26%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH), cu o creştere de 9,08%.

În perioada 6-13 iunie, toţi indicii analizaţi ai Bursei de Valori Bucureşti au suferit scăderi.

Dintre aceştia, cea mai mică depreciere a avut-o indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a coborât, în perioada menţionată, cu 0,34%, raportat la moneda euro.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile SIF2, ce s-au apreciat cu 3,39%, în intervalul de timp 6-13 iunie.

Marţi, 13 iunie, acţiunile SIF2 s-au apreciat cu 3,52%, pe fondul unui rulaj de peste 11 milioane de titluri, fiind emitentul cu cel mai mare volum tranzacţionat în sediţa din ziua respectivă. Preţul de închidere a fost de 1 leu/unitate, similar cu cel din oferta publică demarată de către SIF2 pe data de 7 iunie pentru răscumpărarea unui număr de 25 milioane de acţiuni. Oferta se va închide pe data de 27 iunie.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 17,17%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, a scăzut cu 2,24%, în perioada menţionată.

Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins au avut-o acţiunile emitentului Teraplast (TRP), care s-au apreciat cu 6,86%.

Ponderea companiei în indice este de 0,5%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 3,01%, raportat la moneda euro, în perioada menţionată, reprezentând indicele cu cea mai mare scădere, dintre cei analizaţi.

În cadrul principalului indice al pieţei de acţiuni autohtone, cea mai mare creştere au avut-o titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au urcat cu 3,84%.

Marţi, 13 mai, titlurile BRD au suferit o depreciere de 0,3%, pe fondul unui rulaj de peste 175 de mii de titluri.

Ponderea titlurilor BRD în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 11,18%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 6-13 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,03%, la Bancpost, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 1,7%, în timp ce moneda naţională s-a depreciat cu 0,01% faţă de euro.

Cotaţia monedei digitale Bitcoin şi-a continuat deprecierea din ultimele zile, scăzând, în perioada 6-13 iunie, cu 5,44%. După corecţia suferită luni, 12 iunie, de aproximativ 400 de dolari pe unitate, ce a urmat depăşirii nivelului de 3000 de dolari, preţul criptovalutei a început să crească, tranzacţionându-se, ieri, în jurul nivelului de 2.750 de dolari (aproximativ 11.207 lei, la cursul de schimb de miercuri, de 4,0752 lei, pentru un dolar), potrivit "coinmarketcap.com".

Capitalizarea de piaţă a criptomonedei era, ieri, de aproximativ 45 miliarde de dolari, conform aceleiaşi surse.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb