CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 DECEMBRIE Creştere de 1,78% pentru SIF Oltenia

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Jurnal Bursier / 18 decembrie 2018

Creştere de 1,78% pentru SIF Oltenia

Marcând o apreciere a cotaţiei de 1,78%, în intervalul 7 - 14 decembrie, în raport cu moneda euro, titlurile SIF Oltenia (SIF5) reprezintă acţiunile cu cel mai bun randament din cadrul indicilor BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) şi BET-XT, ce include în structura sa cele mai lichide acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Pentru cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 7 - 14 decembrie, cotaţia SIF5 a oscilat între o depreciere de 1,44%, avută în data de 12 decembrie, pe fondul unui rulaj de 162.937 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 356.100 de acţiuni şi o apreciere de 2,88%, apărută în şedinţa din 14 decembrie, în contextul unui rulaj de 570.266 de acţiuni.

Vineri, 14 decembrie, societatea de investiţii financiare a informat piaţa cu privire la depunerea la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a documentaţiei necesare pentru demararea unui program de răscumpărare pentru maximum 32,7 milioane de acţiuni proprii, reprezentând cel mult 5,637% din capitalul social.

Potrivit SIF5, durata operaţiunii va fi de cel mult douăsprezece luni, preţul de achiziţie a titlurilor va fi situat între 1,5 lei/acţiune şi 2,5 lei/acţiune, suma aferentă răscumpărărilor fiind de circa 49 milioane de lei.

De asemenea, în şedinţele din 10, 11 şi 12 decembrie, au fost realizate trei transferuri de tip "deal" cu acţiunile SIF5, în cadrul cărora au fost schimbate 23,9 milioane de titluri, reprezentând circa 4,12% din capitalul societăţii de investiţii financiare.

Probabil că este vorba despre schimburi de pachete de acţiuni între fonduri de investiţii, în condiţiile în care se apropie finanlul de an şi fondurile îşi reglează portofoliile.

În primele nouă luni din acest an, societatea de investiţii financiare a afişat un profit net în valoare de 88,25 milioane de lei, în creştere cu 76% comparativ cu rezultatul net obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 50,32 milioane de lei.

Pentru finalul lunii noiembrie, SIF Oltenia raportat o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 3,4799 lei/unitate, care, raportat la cotaţia SIF5 din data de 14 noiembrie, de 2,14 lei, oferă un discount de tranzacţionare de circa 38,5%.

Capitalizarea de piaţă la BVB a SIF5 este de circa 1,24 miliarde de lei.

Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI, care a urcat cu 0,53%, în perioada menţionată, este de 17,94%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, a cărui cotaţie s-a depreciat cu 1,2%, în intervalul 7 - 14 decembrie, importanţa acţiunilor SIF5 este de 3,23%. Indicele BET, al celor mai tranzacţionate cincisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o scădere de 1,4%, în intervalul menţionat.

Cu un avans de 1,1%, titlurile Nuclearelectrica (SNN) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei noastre.

Topul randamentelor de la BVB este condus, în intervalul 7 - 14 decembrie, de acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), care au înregistrat o creştere de 4,16%, în raport cu moneda euro.

Locul al doilea pe podiumul rentabilităţilor bursei noastre, în aceeaşi perioadă de raportare, este ocupat de titlurile Electromagnetica (ELMA), care au raportat o apreciere de 2,57%, în raport cu moneda europeană.

Titlurile TMK - Artrom (ART), care au crescut cu 2,07%, completează topul celor mai rentabili emitenţi de la bursa locală, în intervalul 7 - 14 decembrie.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 decembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au urcat cu 0,55%.

Pe locul al doilea în acest top se află FDI Monolith, cu o creştere de 0,26%, în timp ce titlurile Erste Bond Flexible RON, care s-au apreciat cu 0,21%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a cunoscut o apreciere de 0,45%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o depreciere de 0,13%, în intervalul 7 - 14 decembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,09%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut o scădere de 5,87%, în intervalul 7 - 14 decembrie. 

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de circa 3.231 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 57,22 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb