CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 MARTIE Nuclearelectrica - cel mai performant emitent din BET

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 martie 2019

Nuclearelectrica - cel mai performant emitent din BET

Înregistrând o creştere de 1,09%, în intervalul 7 - 14 martie, în raport cu moneda euro, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) reprezintă titlurile cu cel mai bun parcurs din cadrul indicelui BET, al celor mai lichizi emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a marcat o scădere de 0,53% în perioada menţionată.

Este o evoluţie care apare în contextul în care investitorii se aşteaptă ca emitentul să distribuie cel puţin 90% din profitul aferent anului 2018 sub formă de dividende, respectiv o sumă de cel puţin 351,49 milioane de lei, care, raportată la numărul de acţiuni ale Nuclearelectrica, presupune o valoare a dividendului brut per acţiune de aproximativ 1,16 lei.

Astfel, la cotaţia SNN din 14 martie, de 9,47 lei/acţiune, dividendul oferă investitorilor un randament brut de peste 12%.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul avut în vedere, cotaţia SNN a fluctuat între o depreciere de 1,26%, avută în data de 12 martie, în contextul unui volum de 4.973 unităţi, şi o apreciere de 1,6%, apărută în ziua bursieră din 8 martie, când rulajul cu titlurile emitentului a urcat la 117.584 de acţiuni.

În restul celor patru zile bursiere din intervalul 7 - 14 martie, preţul acţiunii Nuclearelectrica a înregistrat exclusiv creşteri, deşi trebuie subliniat că aprecierea acţiunilor emitentului din aces­te patru şedinţe a avut loc pe fondul unor volume care s-au aflat sub media celor 20 de zile anterioare, situată în jurul nivelului de circa 90.000 de unităţi, ceea ce arată că performanţa cotaţiei SNN nu a fost susţinută de o activitate intensă de tranzacţionare.

Din punct de vedere tehnic, preţul titlului Nuclearelectrica se găseşte, pe o tendinţă ascendentă, pe graficul zilnic, atât pe termen scurt şi mediu cât şi pe termen lung, SNN tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 20, 50 şi 200 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp.

Astfel, preţul SNN se apropie de maximul istoric post-listare atins în 14 decembrie 2018, situat la 9,89 lei/titlu, nivel de preţ atins tot pe fondul unei dis­tribuiri de dividende, în contextul cererii Statului din finalul anului trecut de a distribui suma de 485 milioane de lei sub formă de dividende suplimentare.

În 2018, Nuclearelectrica a obţinut un profit net preliminar de 390,54 milioane de lei, în creştere cu 27,4% faţă de cel realizat în anul anterior, când producătorul de energie nucleară a raportat un profit net de 306,54 milioane de lei, evoluţie care a apărut pe fondul creşterii veniturilor obţinute din vânzarea energiei electrice cu 12,3%, ca urmare a creşterii preţurilor din piaţa liberă, în condiţiile în care cantitatea de energie vândută, per total, a rămas constantă.

Raportat la preţul de închidere din şedinţa de 14 martie, de 9,47 lei/titlu, valoarea de piaţă a producătorului de energie la BVB este de circa 2,85 miliarde de lei.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor bursei noastre se situea­ză titlurile Prefab (PREH), cu un salt al cotaţiei de 12,96%, în raport cu moneda euro, afişată în intervalul 7 - 14 martie, în timp ce acţiunile Electromag­netica (ELMA), cu o creştere de 4,88%, ocupă poziţia secundă în topul celor mai rentabili emitenţi.

Podiumul acestui clasament este completat de acţiunile Farmaceutica Remedia (RMAH), a căror apreciere a fost de 4,86%, în perioada menţionată.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de companii de la BVB, s-a depreciat cu 0,49%, în perioada menţionată, în timp ce indicele BET-FI, care include în structura sa cele cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea, a înregistrat o retragere de 0,29%, în raport cu moneda unică europeană.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, cel mai performant parcurs a fost avut de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 1,3%, în intervalul 7 - 14 martie.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 6 - 13 martie, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction, care au crescut cu 1,08%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI Monolith, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 0,56%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Omnivest, care au urcat uşor cu 0,21%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 7 - 14 martie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,37%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a depreciat cu 1,55%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,4%, în perioada 7 - 14 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, la ora 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 3.880 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 69,46 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hello there,

    My name is George, and I was wondering if you would like to have your website bursa.ro promoted as a resource on my blog georgemartjr.com ?  

    We are updating our broken link resources to include up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved as a do follow link. 

    If you are interested in having your site included as a resource on our blog, please let me know. 

    Thanks 

    George

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb