CEL MAI BUN RANDAMENT ÎN PERIOADA 22 DECEMBRIE 2013 - 22 IANUARIE 2014 Lucian Mateescu, "Impact": "Prioritatea echipei mele pentru 2014 este intrarea pe profit semnificativ"

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 ianuarie 2014

Lucian Mateescu, "Impact": "Prioritatea echipei mele pentru 2014 este intrarea pe profit semnificativ"

IMP, cel mai bun randament din BET-XT

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Rezultatele TLV din ultimii ani le-au umbrit pe cele ale principalelor concurente"

Cel mai bun randament, din punctul de vedere al creşterii cotaţiei, din perioada 22 decembrie 2013 - 22 ianuarie 2014, din rândul companiilor ce alcătuiesc BET-XT a fost înregistrat de "Impact Developer&Contractor" (simbol IMP), potrivit unui analize BURSA. Acţiunile dezvoltatorului imobiliar s-au apreciat, în perioada analizată, cu 38,2%, raportat la euro. Preţul de închidere al cotaţiei IMP din 20 decembrie 2013 (ultimul preţ dinaintea începerii intervalului analizat) a fost de 0,5460 lei/unitate, iar cel de pe 22 ianuarie, de 0,7 lei/unitate.

"Impact" a obţinut, anul trecut, un profit net al perioadei negativ, de -46,7 milioane de lei, în scădere cu 37% faţă de profitul net negativ al perioadei din 2012, când a fost de -74,8 milioane de lei, potrivit situaţiilor financiare preliminare neauditate ale companiei.

Astfel, veniturile totale au crescut anul trecut cu 44%, de la 30,8 milioane de lei, cât au fost în 2012, la 46,7 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale au scăzut cu 37%, la 68,1 milioane de lei, potrivit aceleiaşi surse.

Lucian Claudiu Mateescu, directorul general al "Impact", ne-a explicat cauzele principale care stau la baza pierderilor înregistrate de companie în 2013: "Una dintre priorităţile mandatului meu, început în iunie 2013, a fost aceea de a elimina balastul acumulat de Impact în ultimii ani, cu scopul de a putea reporni la drum cu un jucător abil şi suplu. Spre exemplu, am redus substanţial numărul litigiilor, în care compania are calitatea de pârât, în prezent având doar 42 de litigii, faţă de 193, câte avea în luna mai 2013".

Domnia sa ne-a mai spus că tranzacţiile încheiate pe procese au generat o pierdere de aproximativ 11 milioane de lei pentru "Impact", dar că, în momentul de faţă, "Impact" nu mai are niciun motiv de ameninţare pentru stabilitatea firmei.

O altă prioritate a mandatului domnului Mateescu, respectiv concentrarea mult mai atentă asupra nevoilor imediate ale clienţilor, a presupus o serie de cheltuieli nebugetate anterior, dar absolut necesare, din punctul de vedere al şefului "Impact". Domnia sa a adăugat: "Cand te uiţi la client ca la prioritatea ta, eforturile tale se concentrează în această direcţie, fără jumătăţi de măsură. Am sesizat nişte urgenţe şi le-am tratat ca atare. Am asfaltat străzi din cadrul complexului Greenfield, am investit în refacerea hidroizolaţiilor de la balcoanele şi terasele locuinţelor din Greenfield şi am amenajat o lizieră de tuia pe o distanţă de 1 km, pe latura de Nord-Vest a cartierului".

Potrivit domnului Mateescu, reevaluările făcute de experţi attorizaţi, precum şi provizioanele reprezintă, de asemenea, surse ale acestor pierderi. "Provizioanele au fost făcute în cel mai pragmatic şi responsabil mod posibil, astfel încât să nu apară surprize neplăcute pe viitor", ne-a mai spus domnul Mateescu.

Cu privire la reevaluări, directorul "Impact" ne-a explicat: "Evaluările din decembrie 2013 la casele şi apartamentele deţinute de Impact au suferit corecţii negative faţă de decembrie 2012. Considerăm că valorile actuale pentru imobile sunt cele corecte, fiind în acord cu tranzacţiile încheiate în ultimele şase luni".

Potrivit domnului Mateescu, veniturile companiei au crescut datorită unei echipe de vânzări, care este integral nouă, şi care este foarte bine pregătită din punct de vedere profesional.

Ca o concluzie, directorul General al "Impact" ne-a declarat: "Anul 2013 a fost ultimul exerciţiu financiar negativ, pentru că, aşa cum vă spuneam, am eliminat cea mai mare parte a surselor care au provocat pierderi în trecut. Prioritatea echipei mele pentru 2014 este intrarea pe profit semnificativ".

Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al "Impact", ne-a spus că activitatea companiei s-a optimizat. Omul de afaceri preconizează că emisiunea de obligaţiuni convertibile în acţiuni, pe care acţionarii au aprobat-o la sfârşitul anului trecut, va avea succes, cu banii obţinuţi "Impact" urmând să demareze proiecte noi.

Domnul Iaciu ne-a mai declarat: "Avem o oglindă bună a companiei. În 2014, suntem în linie dreaptă, iar în 2015 vom culege roadele".

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest", este de părere că evoluţia ascendentă a acţiunilor IMP se datorează, în primul rând, faptului că principalul acţionar al societăţii a continuat achiziţia de titluri ale dezvoltatorului imobiliar. Potrivit domniei sale, acest lucru a redeschis apetitul investitorilor, care încearcă să speculeze orice mişcare. Mihai Mureşian ne-a declarat: "Ne putem aştepta, în continuare, la o volatilitate ridicată pe titlurile IMP".

Un broker din piaţă a remarcat că "Impact" este o companie cu un acţionariat şi o conducere nouă. Domnia sa ne-a spus că nu crede că aprecierea puternică a cotaţiei IMP are legătură cu indicatorii financiari ai companiei, ci cu schimbările din acţionariat. Potrivit brokerului, evoluţia viitoare a acţiunilor "Impact" va depinde de atitudinea pe care o va avea principalul acţionar faţă de societate.

Marcel Murgoci: "Persoane apropiate băncii au vândut titluri TLV, iar la cumpărare au intrat diverse fonduri de investiţii"

Din rândul companiilor componente ale indicelui BET, cel mai bun randament a fost obţinut de "Banca Transilvania" (simbol TLV), ale cărei cotaţii s-au apreciat, în intervalul analizat, cu 9,15%, raportat la euro. Astfel, preţul de închidere al cotaţiei TLV din 20 decembrie 2013 a fost de 1,565 lei/unitate, iar cel de pe 22 ianuarie, de 17,45 lei/unitate.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al "Estinvest", ne-a spus că a observat, în ultima vreme, o creştere a numerelor de ordine de cumpărare pe acest simbol. De asemenea, domnia sa a mai remarcat şi faptul că anumite persoane apropiate băncii au vândut titluri TLV în ultima vreme, în timp ce la cumpărare au intrat diverse fonduri de investiţii.

Domnia sa consideră că "Banca Transilvania" nu a avut rezultate financiare spectaculoase şi se aşteaptă ca, în perioada următoare, să nu mai aibă loc o creştere la fel de mare a cotaţiei TLV.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", a remarcat că evoluţia acţiunilor "Băncii Transilvania" a fost una foarte frumoasă şi consideră că rezultatele financiare ale băncii sunt bune. Domnia sa este de părere că, în decizia investitorilor de a achiziţiona titluri TLV, a contat şi ponderea redusă, comparativ cu a altor bănci, a creditelor neperformante în totalul creditelor acordate.

Domnul Milea ne-a mai declarat: "Cred că este foarte important faptul că Banca Transilvania are un free-float foarte mare. Acest lucru poate conduce la dorinţa unor investitori de a deţine un pachet cât mai mare, iar acest lucru s-ar putea materializa. Compania are perspective foarte bune, plus un istoric la fel de bun. Tot timpul a fost o companie căutată de către investitori, iar în momentul în care datele financiare sunt bune, acest lucru contează foarte mult. Un alt element care a condus la aprecierea titlurilor TLV este politica de dividend, care a fost eficientă, atât pentru acţionari, cât şi pentru bancă. BT nu se decapitalizează, iar prin emisiunea de obligaţiuni convertibile, banca poate să atragă capital".

Directorul general adjunct al "Muntenia Global Invest" consideră că un alt factor care a condus la aprecierea cotaţiei TLV este şi faptul că, în ultima perioadă, în acţionariatul băncii au intrat investitori străini, care au depăşit pragul de 50%.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul "SSIF Broker", ne-a spus că evoluţia acţiunilor TLV, din ultimele patru săptămâni, a fost în ton cu cea a sectorului bancar european. Potrivit analistului, Indicele EuroStoxx Banks a crescut, între 20 decembrie 2013 şi 22 ianuarie 2014, cu aproximativ 9%, iar această evoluţie a fost determinată de semnalele de ameliorare din economia mondială (perspective de accelerare a economiei Statelor Unite şi de creştere economică în zona euro în 2014, după doi ani de declin).

Domnia sa este de părere că evoluţia cotaţiilor TLV din ultimele săptămâni a fost corelată şi cu sectorul bancar intern, listat la BVB: "Din punct de vedere fundamental, această evoluţie a fost determinată de perspectivele de accelerare a economiei interne (în corelare cu economia zonei euro), pe baza relansării creditării şi a investiţiilor. Plusul de stabilitate macroeconomică, declinul semnificativ al costurilor de finanţare în economie (la niveluri minime record în prezent), semnalele de inflexiune pe investiţii şi nivelul record al exporturilor sunt factori care exprimă premise de relansare a creditării în 2014. Ori Banca Transilvania a fost activă pe creditare chiar şi în perioada crizei (creditul acordat clienţilor a crescut cu aproape 4% la nouă luni, în timp ce totalul creditului neguvernamental din România s-a contractat cu 1,2% în aceeaşi perioadă).

Banca Transilvania s-a dovedit a fi cea mai dinamică şi pro-activă bancă, pe parcursul anilor de criză, având prima şansă de a performa în perioada post-criză. Entitatea a urcat pe podiumul băncilor din România din punct de vedere al cotei de piaţă, iar rezultatele prezentate în ultimii ani au umbrit pe cele ale principalelor concurente. Şi din perspectiva analizei comparative, Banca Transilvania se menţine atractivă raportat la companiile din sector bancar de pe mapamond (indicatorii PER şi P/BV sub mediile sectoriale)".

În opinia analistului de la "SSIF Broker", evoluţia viitoare a cotaţiei TLV va depinde foarte mult de climatul din pieţele financiare internaţionale, şi în principal, la nivelul sectorului bancar european.

Domnul Andrei Rădulescu susţine că există în continuare spaţiu de apreciere pe acţiunile TLV, dar atrage atenţia cu privire la faptul că, pe pieţele externe, sunt semnale de toppish (corecţii pe termen scurt). "Depinde foarte mult cum va reuşi FED să convingă pieţele cu privire la cadenţa normalizării politicii monetare", a adăugat Andrei Rădulescu.

Aurul s-a apreciat, în perioada analizată, cu 4,6%. Pe pieţele internaţionale, aurul se tranzacţiona, ieri, în jurul a 1.248 de dolari/uncie. Creşterea actuală a preţului se datorează, în principal, reacţiei pieţei după testul scăderilor înregistrate în decembrie, când preţul aurului ajunsese la 1.200 de dolari/uncie, potrivit Băncii Comerciale Române (BCR). Oficialii BCR au menţionat: "Totodată, randamentul titlurilor de stat americane la 10 ani a scăzut de la nivelul de 3% la 2,84%, iar acesta a fost un alt motiv care a condus la aprecierea preţului metalului preţios".

Previziunile BCR pentru anul 2014 sunt de apreciere a metalului preţios. Astfel, reprezentanţii BCR anticipează un preţ de 1.250 de dolari/uncie pentru primul trimestru, 1.280 dolari/uncie pentru al doilea trimestru, 1.310 dolari/uncie pentru trimestrul trei şi 1.340 dolari/uncie, pentru ultimul trimestru din 2014.

Depozitele în euro au adus cele mai bune randamente la "Marfin Bank", respectiv 0,23%, în intervalul analizat.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei, tot la "Marfin Bank", au înregistrat randamente negative, de -0,84%, raportat la moneda unică europeană. Instituţia de credit este cea unde deponenţii ar fi înregistrat cele mai mici pierderi, raportate la euro, pentru depozitele în lei.

Leul s-a depreciat în raport cu moneda unică europeană, în intervalul analizat, cu 1,21%. Banca Naţională a stabilit, pe 20 decembrie 2013 (ultima şedinţă de dinaintea începerii intervalului), un curs de 4,4754 lei pentru un euro, în timp ce cursul oficial euro/leu, pe 22 ianuarie 2014, a fost de 4,5301. Deprecierea leului în raport cu moneda unică europeană a reprezentat, practic, motivul randamentelor negative ale depozitelor bancare în moneda naţională.

Analiştii pun deprecierea leului pe seama deciziilor Băncii Naţionale luate în şedinţa de politică monetară de acum două săptămâni. BNR a redus dobânda de politică monetară la 3,75% şi rezervele minime obligatorii de la 15 la 12% , pentru pasivele în lei şi de la 20 la 18%, pentru cele în valută.

Indicii BET-FI, BET-XT şi BET au crescut în perioada analizată, avansul acestora fiind cuprins între 1,91% şi 3,38%. Astfel, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut cel mai mult, cu 3,38% în perioada 22 decembrie 2013 - 22 ianuarie 2014. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 2,86%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,91%.

Brokerii consideră că ordinea randamentelor celor trei indici este dată de evoluţia SIF-urilor, care au crescut peste media pieţei şi de ponderea pe care acestea le au în cei trei indici. Ponderea SIF-urilor în BET-FI este de 72,88%, în BET-XT, de 19,68%, în timp ce SIF-urile nu fac parte din componenţa indicelui BET.

Cel mai bun randament din rândul fondurilor de investiţii a fost "BT Index Austria ATX", care a urcat, în perioada 22 decembrie 2013 - 22 ianuarie 2014, cu 6,6%, şi a depăşit cele mai bune randamente ale depozitelor bancare în lei (-0,84%) şi ale celor în euro (0,23%).

"BT Index Austria ATX" este un fond pasiv, care urmăreşte evoluţia indicelui ATX de la Viena.

Următoarele fonduri de investiţii, în materie de randament, au fost, în perioada analizată, "Active Dinamic", care a crescut cu 5,79%, şi "FDI Zepter Equity ", (fost "FDI Zepter Acţiuni"), care a progresat cu 3,9%.

Acţiunile EPT, SRT şi AMO, în topul creşterilor

Acţiunile cotate la Bursă ale companiei "Electroputere" Craiova (simbol EPT) au adus investitorilor, în perioada 22 decembrie 2013 - 22 ianuarie 2014, cele mai mari randamente din piaţă, de 113,68% (raportat la moneda euro), potrivit unei analize a ziarului "BURSA". Astfel, ultimul preţ de închidere de la începutul perioadei analizate al unei acţiuni EPT a fost de 0,0139 lei/unitate, în timp ce, pe 22 ianuarie 2014, a fost de 0,0281 lei/unitate.

La 36 de puncte procentuale distanţă, locul al doilea al clasamentului este ocupat de producătorul de metraje prin tricotare sau croşetare "Siretul" Paşcani (simbol SRT), ale cărei cotaţii au crescut, în intervalul analizat, cu 77,2%.

A treia companie dintre cele listate la Bursă, din punctul de vedere al randamentului obţinut în piaţă, este "Amonil" (simbol AMO), a cărei cotaţie s-a apreciat cu 67,19%, în perioada 22 decembrie 2013 - 22 ianuarie 2014. Brokerii din piaţă sunt de părere că evoluţia puternic ascendentă a acestei companii este de natură speculativă.

După o creştere fulminantă la începutul perioadei analizate, cotaţiile EPT şi SRT s-au corectat substanţial, iar acest lucru argumentează faptul că ascensiunea acestor cotaţii a fost speculativă, ne-au spus brokerii din piaţă.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. «Luna trecută, municipalitatea a mers mai departe. Directoarea juridică a Primăriei, Eugenia Borbei, a înaintat Parchetului Bihor o plângere penală împotriva Impact, solicitând stabilirea persoanelor de la care Primăria să recupereze un prejudiciu de aproximativ 100 milioane lei, adică 22 milioane euro, provocat în principal prin vânzarea fictivă a locuinţelor. »). Acesta este un citat dintr-un articola aparut in presa locala din Oradea in ferbuarie 2014! Unde s-a evaporat Plangerea penala si DE CE? Cum explica d-l fizician Mateescu procesele de la Oradea in care apar ca reclamanti impotriva Primariei Oradea angajati IMPACT, MILLENIUM, rude ale angajatilor, apropiati CA TITULARI DE CASE? A avut jurista IMPACT-ului bani sa achizitioneze 4 case? Pentru ca in momentul in care inchei un contract de v/c se presupune ca ai achitat pretul! De unde au avut acesti oameni bani sa cumpere 3-4-5 case? Evident ca nu aveau, evident ca nici nu a fost vorba de asa ceva; a fost vorba exact cum spunea Primaria prin vocea dir. juridice de contracte de v/c fictive! Primul scop al acestor contracte a fost evident acela de a pune mana pe terenurile aferente caselor la pretul intiial(si nu majorat, cum a dorit Primaria). Care au fost culisele TRANZACTIEI de la Oradea, ramane de vazut(daca va vedea cineva vreodata ceva). Exista insa suspiciuni. MARI!

    1. Plangerea penala este din februarie 2013! Se pare retrasa in urma Pacii de la Oradea!

    D-l fizician MATEESCU sustine ca ar fi inceput "curatenia". Putin, foarte putin! O firma nu va ajunge niciodata pe profit atata timp cat activitatea ei are la baza un fundament putred! O activitate intemeiata pe inselaciune, minciuni, falsuri nu va fi niciodata curata! Chiar daca putreziciunea vine din anii precedenti, daca tu o mentii este acelasi lucru ca si cum ai fi initiat-o!

    Ceea ce am scris despre contractele fictive din primul comentariu ESTE VERIFICABIL! Chiar partile Pacii de la Oradea(numita stiintific TRANZACTIE)au insirat o lista cu procesele in care erau angrenate acele persoane(jurista de la IMPACT, contabila sefa de la IMPACT, actionari de la IMPACT etc.)Numele respective sunt publice! Ba mai mult, partile Pacii de la Oradea au stabilit "de capul lor"ce vor face unii dintre justitiabili mai departe(in ceea ce priveste procesele, cheltuielile de judecata). pai de unde stiau ei ce vor face? Nu cumva stiau pentru ca erau mana in mana?

    Stef Victor Florin(2 case), Porosnicu Maria(pensionara, 5 case), Toghina Daniel(4 case), Ciuperca Marian(4 case), Balint Ionel(3 case), Sofronie Gabriela(4 case), Rosca Filip Florin(4 case), Pop Anghelina(6 case), Patrinoiu Gina(6 case, scuze initial am zis 4), Grigore Monica(6 case), Popp Octavian(6 case), Sandulescu Carmen(5 case), Puscasu Stefan(6 case), Stef Doina(4 case), Dimir Cristina(5 case), Varzaru Lidia(3 case), Cioponea Florin(3 case), Popp Vlad Andrei(6 case), Neda Gabriela(4 case), Padureanu Ion(5 case); SUNT DATE PUBLICE, atat de pe site-ul Primariei Oradea cat si de pe site-ul Instantelor de judecata! Toti acestia au dat in judecata Primaria pentru teren! Pe cale logica inseamna ca erau proprietari de case(si nu cum spunea D-l fizician Mateescu in decembrie 2013 ca IMPACT nu a transferat proprietatea unor case catre terti, in nici un caz!). De unde aceste procese? Ce titluri de proprietari au prezentat completelor de judecata? La aceste lucruri de ce nu raspunde d-l fizician?

    de ce casele celor enumerati anterior nu au fost vandute mai departe de catre acesti ASA ZISI PROPRIETARI? De ce Hotararile judecatoresti favorabile acestora in ceea ce priveste terenul nu au fost puse in executare in favoarea lor? Adica Primaria trebuia sa le vanda lor terenul! dar Primaria a vandut terenul aferent acestor case cui credeti? IMPACT-ului! sa raspunda concret si la acsta d-l fizician.

    Luna trecuta pe 19.Decembrie Curtea de Apel Bucuresti a anulat in totalitate PUZ Greenfield II - deci toate PUD-urile; autorizatiile de constructie sunt nule si orice constructie obtinuta in baza acestui PUZ trebuie desfiintata. Nu rezulta clar cum a curatat Mateescu pierderile si ce are de gand sa intreprinda in 2014 pentru a oprii implicarea penala a Impactului de catre fostii prin promovarea PUZ-ului susmentionat si cum va oprii actiunile ISC/Prefectura care sunt obligate acum sa desfiinteze anumite lucrari executate in anii 2010-2013 in baza acestui PUZ acum anulat prin decizie definitiva si irevocabila. Noi nu avem decat sa credem ca noua conducere va incerca rezolvarea problemelor multiple lasate de vechea conducere in mod legal si nu prin ilegalitati asa cum si-au permis vechii.

    zilele urmatoare voi sesiza si Camera de Conturi a judetului Bihor sa analizeze la controlul pe anul 2013 termenii celebrei TRANZACTII pentru a vedea daca acestia sunt chiar atat de favorabili municipalitatii! eu zic ca nu dar sa-si dea si ei cu parerea! mai ales partea cu vanzarea parcelei de 3.661 catre IMPACT care a revandut-o in doi timpi si trei miscari lui OVIDIU!(nu mai scriu ce a fost omul la viata lui ca_cica nu conteaza profesia omului)

    Fizicianul tace? Ma asteptam sa dea o replica! Pertinenta! Nu ceva de genul: nu e adevarat! Ca toate numele insirate de mine, tot ce am expus provine din date publice! Ei, daca as fi in posesia asa ziselor contracte(dar nu am cum, am convins doar doua persoane si acele copii le tin pentru zile mai negre!/posibile, eventuale)alta ar fi situatia. Sa zica fizicianul ca mint! Abia astept.

    1. ooops! am gresit numaratoarea! am omis numerele 6 si 7! nu conteaza! important e ce scrie in comentarii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb