Cele mai profitabile investiţii, în prima jumătate a anului

Ş.C.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 iulie 2011

Cele mai profitabile investiţii, în prima jumătate a anului

"Acţiunea minune" a primelor şase luni din an este "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT la Bursa de Valori Bucureşti), preţul ei crescând de opt ori, de la începutul acestui an, la 1,701 lei/unitate,în contextul în care Guvernul a anunţat, din nou, că vrea să vândă combinatul chimic, iar PCC SE, cel mai important pretendent la privatizarea societăţii, a intrat la cumpărare după ani buni în care nu a mai achiziţionat titluri de pe bursă.

Totuşi, nu toate plasamentele în piaţa acţiunilor au adus randamente de trei cifre. De exemplu, un portofoliu similar componenţei indicelui BET-XT, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, precum "BRD Groupe Societe Generale", "Transgaz", "Petrom" sau "Azomureş", a adus investitorilor un randament de 7,1%, în timp ce un portofoliu a cărui structură este similară indicelui BET-FI (al societăţilor de investiţii financiare şi al Fondului Proprietatea) a avut o creştere de doar 4%, de la începutul anului. Randamente chiar mai mici de atât, de numai 3,52%, au adus, în perioada analizată, portofolii ce includ acţiunile din structura indicelui BET (al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB), precum "Transelectrica", "Banca Trasilvania", producătorul de medicamente "Bio-farm" sau intermediarul "Broker" Cluj.

Dintre fondurile mutuale, OTP Obligaţiuni, rezultat în urma schimbării strategiei şi numelui "OTP Balansis RO", fond diversificat (cu plasamente şi în acţiuni), a adus cel mai bun randament investitorilor, de 11,35%, în primele şase luni ale anului.

Dan Popovici, director de investiţii la "OTP Asset Management SAI", a motivat modificarea fondului prin dorinţa de flexibilitate şi adaptare continuă la nevoile investitorilor.

"Trendul care s-a conturat în ultimii ani pe piaţa fondurilor mutuale de a plasa resursele suplimentare în fonduri monetare şi de obligaţiuni se păstrează. Aşa cum arată şi statisticile oficiale, numărul de investitori şi activele nete ale acestor fonduri sunt în continuă creştere, ceea ce ne conduce spre ideea că piaţa românească este încă una cu apetit mediu şi scăzut la risc. Acest aspect, împreună cu succesul fondului de obligaţiuni în Euro lansat în octombrie 2010, OTP Euro Bond, ne-au determinat să transformăm fondul OTP Balansis RO, fond diversificat (cu plasamente şi în acţiuni) în noul fond OTP Obligaţiuni", a precizat Dan Popoviciu.

Dobânzile bancare la lei au fost în scădere de la începutul anului, res-pectiv 6,45% pe an, în aprilie, faţă de 6,7% pe an, în decembrie 2010, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. La plasamentele în monedă europeană, băncile ofereau o dobândă medie de 3,04% pe an, la finalul lunii aprilie, similar finalului anului trecut.

Aurul, care a adus, anul trecut, câştiguri spectaculoase, a dezamăgit investitorii în prima jumătate a aces-tui an. Metalul galben a pierdut 1,33% în primele şase luni (n.r. raportat la euro), fiind cotat de Banca Centrală la 141,72 lei/gram, pe 30 iunie.

Pe plan internaţional, aurul s-a plasat, vineri, la nivelul minim al ultimelor şase săptămâni, în condiţiile în care s-au redus semnificativ temerile privind intrarea Greciei în incapacitate de plată.

Cotaţia aurului cu livrare în august a coborât cu 20,20 dolari (1,3%), la 1.482,60 dolari uncia la Comex New York. În cursul zilei de vineri, preţul metalului preţios a scăzut la 1.478,30 dolari/uncie, cel mai redus nivel înregistrat după data de 17 mai. Săptămâna trecută, preţul aurului a pierdut 1,2%, iar în luna iunie - 2,2%.

Şi preţul argintului a scăzut vineri: -1,127 dolari (3,2%), la Comex, ajungând la 33,705 dolari uncia.

În perioada 27 iunie - 1 iulie, cotaţia metalului a coborât cu 2,7 procente.

De la începutul anului, moneda naţională s-a apreciat cu 0,84% faţă de euro. Inflaţia anuală a fost de 8,41% în luna mai, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb