Centrala "Sortilemn" în cogenerare pe bază de biomasă, gata în iunie

A. T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 mai 2012

"Sortilemn" SA Gherla, unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai IKEA, va avea, din această vară,o centrală de cogenerare de înaltă eficienţă, prima de acest gen construită în ţara noastră prin tehnologia folosită, respectiv ulei termic şi ciclu ORC, ne-a declarat Cătălin Dragostin, director "Energy Serv", compania care asigură managementul de proiect. Domnia sa ne-a precizat că, la sfârşitul lunii mai 2012, partea electrică şi termică urmează să fie finalizate, pentru a putea începe testele operaţionale, pregătind strategiile comerciale de după punerea în funcţiune. Firma de tip ESCO - "Energy Serv" SRL a preluat, în cadrul proiectului sarcinile de proiectare şi design (studiu de fezabilitate, structura de finanţare, achiziţii şi imple­mentare).

Domnul Dragostin ne-a precizat că centrala are termen de finalizare iunie a.c. şi este înregistrată la ANRE ca producător de energie. Proiectul, cu o capacitate instalată de 1,6 MW, a beneficiat de fonduri europene din cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice - Axa prioritară 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice". Astfel, pentru finanţarea centralei, "Sortilemn" a reuşit să atragă circa 8,6 milioane de lei din fondurile structurale nerambursabile şi 1,17 milioane de lei din bugetul naţional.

Centrala va produce 1,3 MW electrici şi aproape 7 MW termici şi va asigura trei sferturi din necesarul de energie al producătorului de mobilă din Gherla. Prin această investiţie, compania va folosi deşeurile din lemn pe care le generează, îşi reduce semnificativ costurile cu energia dar şi emisiile poluante.

Centrala de cogenerare de înaltă eficienţă pe biomasă constă în instalarea şi punerea în funcţiune a unui cazan cu ulei termic pe bază de biomasă şi un turbogenerator ORC (organic rankine cycle) împreună cu toate serviciile şi echipamentele adiţionale necesare funcţionării automate, în scopul producerii simultane de căldură (respectiv 5.400 KW apă caldă la 95/75 grade Celsius şi 1.200 KW apă supraîncălzită de 150/125 grade Celsius) şi electricitate.

Finanţarea întregului proiect a mai fost asigurată, pe lângă fondurile europene, din fondul de eficienţă energetică, dintr-un credit comercial şi din surse proprii.

Precizare: În ediţia on-line a ziarului BURSA, a apărut recent comunicatul Wolf Theiss Bucureşti, în care compania de consultanţă a anunţat că, la data de 12 martie 2012, UniCredit, UniCredit Ţiriac Bank şi Cassa di Risparmio del Friuli - Venezia Giulia au încheiat cu succes tranzacţia de finanţare a construcţiei şi punerii în funcţiune a primei centrale electrice pe bază de biomasă, ce va fi realizată de General Energetic în Judeţul Piatra Neamţ. Precizăm că această centrală este una dintre primele centrale electrice pe bază de biomasă din România. Menţionăm că eroarea aparţine companiei care a redactat comunicatul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb