Cererea PCC ca statul să elaboreze planul de reorganizare a Oltchim, respinsă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie 2014

Cererea PCC ca statul să elaboreze planul de reorganizare a Oltchim, respinsă

Wojciech Zaremba, PCC: "Suntem şocaţi!"

Noul vehicul creat pentru privatizarea "Olchim" nu va putea prelua licenţele combinatului, susţine reprezentantul PCC

Acţionarii "Oltchim" (OLT) au respins, ieri, propunerea acţionarului PCC, care ceruse statului elaborarea planului de reorganizare a combinatului chimic, la un an şi jumătate de la intrarea în insolvenţă a societăţii.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România, s-a arătat şocat de această decizie, în condiţiile în care acţionarii "Oltchim" au aprobat completarea obiectului de activitate al societăţii cu activităţi precum cultivarea plantelor pentru înmulţire, diverse lucrări de construcţii şi fabricarea ambalajelor din lemn.

Wojciech Zaremba a declarat, într-un interviu pentru ziarul "BURSA": "Statul, pe de o parte, a extins activitatea «Oltchim», cu activităţi legate de flori, instrumente medicale şi altele care nu au nici o legătură cu activitatea de bază a combinatului, inclusiv cu o unitate specială de demolări. Pe de altă parte, a votat împotriva propunerii noastre ca să elaboreze planul de reorganizare.

În motivarea noastră, am precizat că statul are toate instrumentele necesare şi cunoştinţele despre «Oltchim», ca să elaboreze planul de reorganizare, din poziţia de acţionar majoritar, având şi susţinerea administratorului special (n.r. Bogdan Stănescu), care este şi consilier al ministrului Economiei, dar şi din poziţia de creditor, având putere de decizie în Adunarea creditorilor. Au refuzat acest lucru.

Suntem şocaţi, pentru că, acum, înseamnă că nimeni nu îşi va asuma responsabilitatea viitorului Oltchim".

Reprezentantul PCC a adăugat că a informat Ministerul Economiei că poate oferi ajutor la elaborarea planului, dar că acest lucru nu a fost luat în considerare.

În opinia PCC, statul va fi reponsabil pentru situaţia curentă şi viitoare a Oltchim, a mai precizat domnul Zaremba: "Statul, în toată această perioadă, a luat deciziile la Oltchim şi a dus compania în insolvenţă. Statul putea şi trebuia să ia toate deciziile pentru a ajuta compania, dar nu s-a întâmplat acest lucru.

Acum, avem următoarea situaţie: administatorul judiciar (n.r. consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL) nu a pregătit nici un plan, ci a făcut doar anumite promisiuni, au dat doar bucăţi de informaţii, care nu pot fi implementate în realitate.

În primul rând, dacă ei cred că pot transfera către compania care urmează să fie înfiinţată activele care sunt gajate către creditori, fără să îi compenseze pe aceştia, atunci au o gândire naivă. Nimeni nu va fi de acord cu aşa ceva. Este mult mai bine pentru creditori să aibă ceva în mână decât ceva virtual, în viitor. Administratorul judiciar a anunţat că preţul pentru Oltchim va fi în jur de 300 de milioane de euro, dar nu mai puţin de 125 de milioane de euro.

Este o greşeală pentru că toată lumea reţine suma de 125 de milioane de euro, ca punct de start pentru orice negociere.

Cum pot acoperi aceşti bani toate garanţiile puse pe instalaţiile Oltchim?

În trecut, au încercat să elibereze garanţiile de la Ramplast, prin vânzare. Era vorba despre o sumă de câteva milioane de euro, dar nu au găsit nici o soluţie. A fost vorba despre un singur caz.

Acum, dacă administratorii cred că pot elibera toate garanţiile fără să îi compenseze pe creditori, atunci sunt naivi".

Reorganizarea "Oltchim" în cadrul procedurii insolvenţei presupune înfiinţarea unui vehicul special tip SPV căruia îi vor fi transferate aproape toate activele actualei societăţi, inclusiv personalul, licenţele şi autorizaţiile.

În opinia lui Wojciech Zaremba, o altă problemă este următoarea: "Dacă înfiinţează o nouă companie, teoretic, dacă transferă instalaţiile la noul SPV, atunci nu vor putea transfera şi licenţele pe care le are Oltchim. Noua companie va trebui să aplice pentru alte licenţe, care costă foarte mult, iar în cazul unora dintre instalaţii, este chiar imposibil".

În schimb, avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai companiei, a declarat, recent, că nu vor fi probleme la transferul licenţelor de la Oltchim SA la Oltchim SPV.

Noul vehicul, deţinut integral de actualul Oltchim SA, urmează să fie vândut, prin licitaţie publică, la jumătatea lunii decembrie. Licitaţiile organizate până acum au fost amânate, la cererea investitorilor interesaţi, potrivit declaraţiilor administratorilor Oltchim.

Wojciech Zaremba ne-a mai spus că "Oltchim" a generat pierderi, după opt luni, potrivit informaţiilor prezentate în AGA, de 33 de milioane de euro, a avut obligaţii restante către muncitori de 8,7 milioane de euro pentru salarii compensatorii şi nu a avut bani pentru materia primă.

"Acestea sunt informaţiile tragice, dar realiste", ne-a declarat reprezentantul PCC, adăugând: "Acum, Oltchim a oprit instalaţia de oxo-alcooli, dând ca scuză faptul că LukOil este oprit şi nu pot primi materia primă. Este doar o scuză. Ar trebui să se ocupe de situaţia financiară a Oltchim, pentru că propilena, care este materia primă a combinatului, se găseşte pe piaţă, dar pe bani. Oltchim nu are bani şi, din cauza pierderilor, a avut nişte înţelegeri cu LukOil, care îi acceptase situaţia şi îi livra propilenă.

Pe piaţă, nimeni nu vrea să fie filantrop şi, desigur, Oltchim poate cumpăra propilena, dar pe bani reali. Oltchim nu se poate adapta situaţiei reale.

Tot ce se întâmplă la Oltchim arată că, în ritmul acesta, compania va ajunge în faliment".

Deşi a fost acuzat în mai multe rânduri că, de fapt, doreşte să distrugă combinatul vâlcean, domnul Zaremba susţine că PCC vrea să lupte, în continuare, pentru salvarea sa.

Domnia sa ne-a spus: "V-aş putea spune mai multe fapte tragice despre situaţia Oltchim, dar PCC încă vrea să lupte pentru companie şi vom încerca să convingem, din nou, Guvernul să elaboreze planul de reorganizare şi vom convoca o nouă AGA.

Vom cere, acum, acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, să susţină propunerea noastră şi să oblige administratorul special, ca reprezentant al acţionarilor, numit de Ministerul Economiei, şi care este, spun încă o dată, consilier al ministrului economiei, să pregătească planul de reorganizare. Este structura care trebuie să se ocupe de asta, conform legii. În opinia mea, va fi ultima şansă ca Oltchim să fie salvat.

Dacă statul român nu ne va susţine, atunci îşi va asuma toată răspunderea pentru viitorul Oltchim".

Wojciech Zaremba este de părere că statul a folosit unele trucuri legale ca să evite responsabilitatea întocmirii planului de reorganizare: "Este un comportament imoral, pentru că au susţinut că acţionarii nu pot concepe planul, ci doar adimistratorul special.

Vom ruga statul să pregătească planul, prin administratorul special, ca să fie prin structura prevăzută de lege".

Privatizarea Oltchim a fost amânată de patru ori până acum. De Oltchim sunt interesate companiile chineze Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, omul de afaceri Ştefan Vuza, dar, mai nou şi proprietarul Uzinelor Sodice Govora (USG) - Ciech Chemical, potrivit declaraţiilor recente ale lui Bogdan Stănescu, administratorul special al societăţii vâlcene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Stimate domnule Zaremba,

    "Acestea sunt informaţiile tragice, dar realiste", 

    "V-aş putea spune mai multe fapte tragice despre situaţia Oltchim, dar PCC încă vrea să lupte pentru companie ...", "Statul, în toată această perioadă, a luat deciziile la Oltchim şi a dus compania în insolvenţă. Statul putea şi trebuia să ia toate deciziile pentru a ajuta compania, dar nu s-a întâmplat acest lucru.", Wojciech Zaremba este de părere că statul a folosit unele trucuri legale ca să evite responsabilitatea întocmirii planului de reorganizare: "Este un comportament imoral, pentru că au susţinut că acţionarii nu pot concepe planul, ci doar adimistratorul special.

    Vom ruga statul să pregătească planul, prin administratorul special, ca să fie prin structura prevăzută de lege" -----sunt aceste afirmatii ale dvs. vazute prin prisma comunicatelor prin care sustine aplicarea articolelor 87 si 88 al tratatului UE o necunoastere a faptului ca UE de la 1 decembrie 2009 utilizeza articolelor 107 si 108 din tratatul de functionare sau apartine showului surprize, surprize :-) -----SURPRIZĂ DE PROPORȚII: După ce s-a luptat 7 ani pentru Oltchim, PCC se retrage din cursa pentru privatizarea combinatului!  

    Statul mereu a calcat in picioare pe actionarii minoritari de la Oltchim iar acum nu e capabil sa repuna in functiune instalațiile chimice. In schimb va gasi mijloace sa se ocupe de ambalaje de lemn și plante? Hai sa fim seriosi! Cand te uiti la cate activitati sunt prevazute in obiectul de activitate al Oltchim realizezi ca nu le ramane timp sa se ocupe de chimie! Adica externeaza proiectarea, mentenanta si isi propune sa demoleze? Curat restructurare nea Iancule! Mai mare rasul! E clar ca Olthim va ramane o vaca buna de muls pana va fi vandut la fier vechi! SUBMINARE A ECONOMIEI NATIONALE! Unde esti DNA?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb