Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care vrea să potenţeze competitivitatea industriei din ţara noastră, precum şi să subvenţioneze certificatele de CO2, după cum a anunţat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Domnia sa a scris pe pagina sa de Facebook: "A fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă care va duce la creşterea competitivităţii industriei româneşti. Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea numărul 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice".
Potrivit oficialului, OUG prevede că se alocă banii procentual din Fondul de Mediu astfel: 29% merg la Bugetul de Stat; 50% merg către proiecte ale Fondului de Mediu; 15% merg în schema de ajutor de stat pentru cele 15 sectoare industriale, sectoare aprobate de către Comisia Europeană; 6% merg către proiecte de reducere a emisiilor de CO2, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, derulate prin Fondul de Mediu.
Ministrul a adăugat: "Am promovat şi adoptat această OUG pentru ca industria acestor sectoare (15) să fie ajutată cu un procent de 15% din valoarea certificatelor de CO2 care vor fi vândute, iar banii se vor strânge în fondul de mediu. Practic, prin această schemă de ajutor de stat ajutăm indus-tria şi creăm şi premisele unor viitoare proiecte de reducere a emisiilor de CO2. Este un lucru bun deoarece aveam un risc foarte mare de relocare a industriilor din aceste sectoare. Cu aceas-tă măsură reuşim să venim în sprijinul acestor industrii, să menţinem locurile de muncă în România şi să creştem competitivitatea industriei româneşti".
1. Unde este coerenta ?
(mesaj trimis de anonim în data de 25.12.2019, 23:48)
Populația o taxezi ca emite CO2 ( taxa oxigen ) iar industria o subvenționezi pentru emisia de CO2.