Grupul CEZ este în "negocieri avansate" pentru a cumpăra noi proiecte eoliene în România, a declarat ieri directorul responsabil pentru investiţiile externe Martin Pacovsky, potrivit Bloomberg. Grupul CEZ investeşte în prezent 1,1 miliarde de euro în zona Dobrogea, pentru realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW - Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac.
"România este probabil cea mai promiţătoare piaţă în termeni de volum, însă Polonia este o piaţă puţin mai stabilă", a declarat Martin Pacovsky, adăugând: "Desigur, cea mai stabilă piaţă este Germania, însă randamentele nu sunt atât de interesante".
Responsabilul de la CEZ a mai spus că grupul ceh ar putea să continue să investească în energii regenerabile şi după 2016, în condiţiile în care a adoptat "criterii mai stricte" pentru selectarea investiţiilor în proiecte din România, Polonia şi Germania, dar şi ca urmare a modificării reglementărilor în industrie.
Anterior, CEZ a anunţat, potrivit Agerpres, că nu va mai investi în energii regenerabile după 2016 pentru a putea finanţa construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Temelin, proiect ale cărui costuri sunt estimate la cel puţin 10 miliarde de dolari.
CEZ este prezent pe piaţa româ-nească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.