Noua conducere a Ministerului Economiei şi-a exprimat, recent, intenţia de a micşora participaţia statului (n.r. de 51%) în cadrul companiei de proiect care va construi Unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. Autorităţile centrale cred că nu vor avea suficiente fonduri pentru a asigura jumătate din finanţarea necesară celor două reactoare.
Acţionarii companiei de proiect "EnergoNuclear" sunt "Nuclearelectrica" (51%), "ENEL" Italia (9,5%), "CEZ" Cehia (9,5%), "RWE" Germania (9,5%), "GdF Suez/Electrabel" (9,5%), "Iberdrola" Spania (5,5%) şi "ArcelorMittal" (5,5%). Unităţile 3 şi 4 ar urma să fie puse în funcţiune în 2015, iar costul estimat pentru cele două reactoare este de patru miliarde de euro.
Adrian Borotea, director afaceri corporatiste din cadrul "CEZ România", ne-a declarat: "Deocamdată nu se ştie nimic de intenţiile concrete ale statului. Până nu apare o hotărâre de guvern în acest sens şi nu suntem invitaţi la negocieri, este prematur să ne pronunţăm în această problemă. În structura iniţială a Acordului între investitori, statul avea 20%. Suntem în continuare interesaţi de creşterea cotei noastre, dar nu trebuie neglijat faptul că acest aspect trebuie dezbătut şi aprobat la nivelul conducerii grupului CEZ".
Domnia sa crede că repoziţionarea statului nu va întârzia proiectul, întrucât negocierile se vor face în paralel cu acţiunile desfăşurate de "EnergoNuclear" pentru a demara construcţia Unităţilor 3 şi 4. Societatea de proiect este înfiinţată şi are 18 luni la dispoziţie pentru a pregăti decizia finală de investiţie, bugetul este alocat, capitalul este vărsat, top managementul este angajat şi deja lucrează cu reprezentanţii acţionarilor.
1. Si a doua centrala nucleara?
(mesaj trimis de Coco în data de 23.04.2009, 10:29)
Ce sa faci, daca dobitocii de la stat nu au vrut sa ramana cu 20% iar restul sa fie bani adusi de investitorii privati in Romania... Puteau foarte simplu cu diferenta de bani de la 20% la 51% sa porneasca lucrul la a doua centrala nucleara.