CEZ - suspectată de abuz pe piaţa electricităţii din Cehia

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 noiembrie 2009

Autorităţile antitrust din Uniunea Europeană au efectuat, ieri, un raid inopinat la compania energetică cehă CEZ AS, deţinută de stat, dar şi la alte societăţi suspectate că au derulat activităţi anticoncurenţiale.

Jonathan Todd, purtător de cuvânt al Comisiei pentru Concurenţă din UE, a declarat: "Oficialii Comisiei au desfăşurat inspecţii neanunţate la sediile CEZ AS din Republica Cehă".

Potrivit spuselor lui Jonathan Todd, autorităţile de reglementare din UE au motive să creadă că activităţile derulate de CEZ, pe cont propriu ori împreună cu alţi jucători din domeniu, ar fi putut duce la distorsionarea competiţiei, generând o poziţie dominantă a CEZ pe segmentul distribuţiei locale de electricitate. Todd a precizat: "Comportamentul ilegal suspectat ar putea include eliminarea competitorilor şi majorarea preţurilor pe piaţa distribuţiei de electricitate din Cehia. Dacă aceste acţiuni se vor dovedi, atunci vom putea vorbi despre încălcarea legilor concurenţiale ale UE".

În situaţia în care acuzaţiile Comisiei Europene se dovedesc reale, CEZ ar putea primi o amendă de 10% din cifra de afaceri pentru fiecare an în care a încălcat regulile concurenţei.

În trimestrul al treilea din 2009, CEZ şi-a redus cu 2% profitul net, din cauza declinului cererii industriale de electricitate. Câştigul companiei a însumat 12,08 miliarde de coroane cehe (711,4 milioane de dolari), în timp ce aşteptările au fost de 12,57 miliarde. Vânzările CEZ au sporit la 42,986 miliarde de coroane, de la 41,40 de miliarde, peste estimări: 42,38 miliarde de coroane.

Grupul CEZ operează în România din anul 2005, când a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni de la "ElecTRICA OLTENIA".

Grupul CEZ a înaintat Electrica o ofertă pentru a cumpăra restul de 37% din acţiunile CEZ Servicii

Grupul CEZ din Cehia a înaintat furnizorului şi distribuitorului de electricitate deţinut de statul român Electrica SA o ofertă pentru a cumpăra restul de 37% din acţiuni pe care statul român le mai deţine la CEZ Servicii, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al CEZ România, Iulia Borşan.

"Săptămâna trecută am înaintat Electrica această ofertă. Nu putem face public despre ce sumă de bani este vorba. Nu ştim când exact s-ar putea finaliza aceste negocieri, ele pot dura două zile sau pot dura o lună", a precizat Iulia Borşan. În prezent, CEZ deţine 63% din acţiunile CEZ Servicii, iar restul sunt deţinute de Electrica SA. (N.I.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb