Grupul CEZ, cel mai mare producător de energie din Cehia, a pus capăt prin acord amiabil unei investigaţii antitrust a autorităţilor din UE, după ce a oferit să vândă active de generare de energie electrică pentru a calma temerile că blochează accesul rivalilor la piaţa cehă, potrivit Bloomberg, citată de Mediafax.
"Renunţarea la capacităţi semnificative de generare de energie va permite unui nou jucător să intre pe piaţa electricităţii din Cehia şi să concureze cu liderul CEZ", a declarat comisarul pentru concurenţă, Joaquin Almunia, într-un comunicat.
Autorităţile de reglementare din UE investighează mai multe companii energetice din Europa Centrală şi de Est pentru a creşte concurenţa, a declarat Almunia anul trecut. Comisia a deschis o anchetă în privinţa CEZ din cauza temerilor că ar fi blocat intrarea pe piaţă a unor eventuali rivali prin acumularea capacităţii în reţeaua de transmisie de energie pe piaţa cehă.
Acordul cu UE prevede ca CEZ să renunţe la capacitate de producţie de 800-1.000 de MW. CEZ are de ales între vânzarea centralei din Pocerady, a celei din Chvaletice sau a centralelor Melnik III şi Tisova împreună.
"Am luat toate măsurile necesare pentru a îndeplini cerinţele Comisiei şi ne bucurăm că s-a încheiat în sfârşit acordul", a declarat un purtător de cuvânt al CEZ.
Cumpărătorul va trebui aprobat de Comisie, iar procesul de vânzare va fi supravegheat, se arată în comunicatul executivului comunitar.
CEZ a intrat pe piaţa românească de energie în 2005, prin preluarea filialei de distribuţie şi furnizare de energie Electrica din Oltenia, şi s-a extins având în prezent şi operaţiuni de producţie a energiei electrice, în turbine eoliene şi microhidrocentrale.