CEZ vrea să se extindă în Polonia, România şi Germania

A.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 ianuarie 2012

CEZ AS, cel mai mare producător de energie din Cehia, ar putea diviza anul acesta operaţiunile la divizia sa de energie regenerabilă şi vinde investitorilor o participaţie minoritară, pentru a-şi majora capitalul, deoarece compania vrea să se extindă în Polonia, România şi Germania, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

O decizie finală privind vânzarea, care ar putea fi realizată către inves-titorii instituţionali, cum ar fi companiile de asigurări şi fondurile de pensii, sau prin vânzarea de acţiuni la bursă, va fi probabil adoptată în primul trimestru, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al companiei, Ladis-lav Kriz. Acesta nu a dat informaţii privind valoarea probabilă a activelor, care ar putea include turbine eoliene şi centrale solare în Cehia.

"CEZ va utiliza, probabil, sumele obţinute pentru viitoare investiţii în sectorul energiei regenerabile peste hotare, de exemplu în turbine eoliene în Polonia. Ne aşteptăm la un interes ridicat din partea investitorilor, în ciuda incertitudinilor reglementărilor", a declarat analistul Marek Hatlapatka, de la Cyrrus AS.

CEZ construieşte în România o centrală eoliană de 600 megavaţi şi ia în considerare investiţii în Polonia şi Germania. Până în 2015 compania intenţionează să construiască centrale eoliene de 2.000 de megavaţi în Polonia, a anunţat în noiembrie directorul general Daniel Benes.

În noiembrie, publicaţia cehă "Lidove Noviny"' a anunţat că CEZ ia în considerare vânzarea a 25% din divizia sa de energie regenerabilă pentru a obţine aproximativ 1 miliard de euro (1,3 miliarde dolari).

Compania cehă şi-a redus expansiunea în ţările vecine din Europa Centrală şi de Est şi a oprit investiţiile pentru 2011 din cauza declinului preţului energiei electrice, care a rămas sub nivelul de anul trecut.

Compania şi-a menţinut estimările pentru acest an, apreciind că va înregistra un profit înainte de plata dobânzilor, impozitelor, includerea deprecierii şi a amortizării de 88,7 miliarde coroane şi un profit net de 46,7 miliarde de coroane.

În România, la Fântânele (judeţul Mureş), CEZ a instalat 70 de turbine eoliene şi urmea-ză să dezvolte încă 69 de astfel de turbine, Fântânele devenind, astfel, cel mai mare proiect eolian funcţional din ţară. Proiectul care presupune montarea a încă 101 turbine eoliene la Cogealac (Sud-Est) va fi operaţional anul acesta şi va fi, la acel moment, cel mai mare parc eolian pe uscat din România, investiţia fiind de 1,1 miliarde euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din partea dvs nu ma asteptam la greseli de geografie: loc. Fantanele se afla in S-E tarii nicidecum in jud. Mures; S-a scris destul de mult pe tema asta ca sa justifice o asemenea greseala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb