China Nuclear Power Corporation s-a calificat în procesul de selecţie pentru reactoarele 3 şi 4

A.C.
Companii #Energie / 9 septembrie 2014

Actualizare 17:50 Lulache: "CGN corespunde integral cerinţelor din documentele de calificare"

China General Nuclear Power Corporation (CGN) corespunde integral cerinţelor din documentele de calificare din punct de vedere al standardelor tehnice şi de securitate nucleară, precum şi a capacităţii de finanţare a unui astfel de proiect, cum este cel al Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat astăzi Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Nuclearelectrica (SNN) a anunţat astăzi finalizarea primei etape a procedurii de selecţie de investitori pentru continuarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă, procedură prevăzută în Strategia de continuare a Proiectului aprobată de Adunarea Generala a Acţionarilor (AGA) din 22 august 2014. Conform instrucţiunilor privind procesul de calificare a investitorilor, până la 8 septembrie 2014, ora 16:00, data-limită aferentă primei etape, SNN a primit o Documentaţie de calificare depusă de compania China General Nuclear Power Corporation (CGN). În urma analizei Comisiei de Negociere, Consiliului de Administraţie şi Comisiei Interministeriale, CGN a fost declarată Investitor Calificat.

Pe lângă scrisoarea de exprimare a interesului, actele necesare calificării au constat în documente de identificare a investitorului interesat, documente care atestă experienţa relevantă a investitorului interesat (individual sau în consorţiu) din punct de vedere al utilizării tehnologiei nucleare, expertizei şi performanţei în operare şi experienţei în dezvoltarea şi/sau construcţia de noi unităţi nucleare, precum şi documente care atestă capacitatea financiară a investitorului interesat de a asigura finanţarea necesară finalizării proiectului, atât prin aport de capital propriu, cât şi prin surse atrase.

"Având în vedere angajamentul asumat de proprietarul de tehnologie nucleară de tip CANDU şi Statul român în faţa Comisiei Europene, în timpul analizei Proiectului în baza art. 41 al Tratatului EURATOM, o cerinţă importantă pentru investitori a vizat capabilitatea de a garanta nivelul de securitate nucleară angajat de către proprietarul tehnologiei CANDU 6 şi de Statul român în timpul procesului de obţinere a opiniei Comisiei Europene", mai relatează comunicatul.

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat: "Investitorul calificat corespunde integral cerinţelor din documentele de calificare din punct de vedere al standardelor tehnice şi de securitate nucleară, dar şi a capacităţii de finanţare a unui astfel de proiect, iar acest lucru este esenţial în dezvoltarea unui nou proiect nuclear. Investitorul calificat deţine expertiză în operarea de unităţi nucleare la un factor de capacitate care demonstrează performanţă în operare, expertiză în construcţia de unităţi nucleare, expertiză în derularea de proiecte de investiţii cu un grad de complexitate ridicat. În domeniul nuclear, expertiza este cuvântul-cheie pentru dezvoltarea unui proiect solid, cu performanţe similare cu cele ale Unităţilor 1 şi 2. Avem un standard de operare foarte ridicat şi îl vom menţine şi la Unităţile 3 şi 4".

Producătorul de energie nucleară China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost înfiinţat în 1994 şi avea, la sfârşitul lunii august, 11 unităţi în operare şi o capacitate instalată aferentă de 11.620 MW, la care se vor adăuga 15.000 MW proveniţi din punerea în funcţiune a celor 13 unităţi nucleare aflate în prezent în construcţie. Cifra de afaceri a CGN la nivelul anului 2013 este de 4,25 miliarde euro, iar valoarea totală a activelor se situează la 37,49 miliarde euro.

---

Compania China Nuclear Power Corporation s-a calificat în procesul de selecţie a investitorilor pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă, a declarat azi într-o conferinţă de presă Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, potrivit surselor din presă.

Compania chineză a fost singurul ofertant.

"Ieri a fost o etapă intermediară în acest proces de selecţie, care avea ca scop de a ne asigura că partenerul pe care îl vrem chiar înţelege acest business şi are capacitatea sa îl deruleze. Una dintre cerinţe a fost demonstrarea capacităţii tehnice în exploatarea unei centrale nucleare. Cerinţa putea fi îndeplinită minimal dacă investitorii au în axploatare cel puţin patru reactoare nucleare. O altă cerinţă era demonstrarea capacităţii financiare, pentru că de pomană ştii să faci centrale nucleare, dacă nu ai bani", a afirmat Lulache.

Compania chineză va fi acţionar majoritar în compania de proiect care va derula investiţia de 6,5 miliarde de euro.

Lulache a adăugat până în 24 septembrie că este aşteptată depunerea documentaţiei de către compania chineză, care, dacă va satisface cerinţele Nuclerelectrica şi ale Guvernului, se va materializa prin semnarea unei scrisori de intenţie, iar abia apoi vor fi discutaţi termenii reali ai asocierii.

Nuclearelectrica a început la finele lunii august procedura competitivă de selectare a investitorilor în vederea construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4.

Potrivit strategiei de atragere a investitorilor, aprobată de AGA Nuclearelectrica în 22 august, statul va ceda potenţialelor companii interesate 51% din proiect, dar va păstra, alături de Nuclearelectrica, cel puţin 30% din acţiuni.

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 81,3% din acţiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controlează 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb