Primul lot de vaci din rasa Bălţata Românească va pleca în China în luna aprilie de la o fermă din judeţul Braşov, a declarat ieri a secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu. În primul transport sunt incluse 6.000 de bovine, acestea urmând să "fie adunate" din toată ţara într-o fermă de carantină din judeţul Constanţa, ne-a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Bălţata Românească de tip Simmental, Zoltan Haller, care deţine o fermă de astfel de animale în comuna braşoveană Hărman. Asociaţia deţine Registrul genealogic al rasei amintite şi va administra transporturile de vite către statul asiatic. "Vacile sunt adunate de la mai mulţi proprietari. Valoarea unui animal este de 1.000 de euro. Banii vor merge la fermieri care îi vor reinvesti, în mare parte, în tehnologie şi în înmulţire", a explicat Haller. În transport vor fi incluse doar viţele cu vârste între 10 şi 14 luni.
"Pentru anul acesta avem un contract de 25.000 de animale, iar transporturile se vor face etapizat, în funcţie de cum vom aduna aceste animale de la crescători", a mai spus Haller, care a precizat că animalele vor fi transportate cu vaporul.
Botănoiu a mai anunţat, ieri, că chinezii "sunt interesaţi şi de fermele locale de reproducţie şi de fabricile de lapte praf". "Vor mai mult să investească în noi capacităţi şi să înfiinţeze noi ferme. Suntem în discuţii destul de avansate cu chinezii, mai ales că ministrul Agriculturii din China va veni la începutul lunii aprilie în România", a mai spus sursa citată.
Acesta a precizat că Ministerul Agriculturii împreună cu Ambasada Chinei au făcut un grup de lucru axat pe bovine vii şi produse procesate, dar şi pe ovine vii, chiar dacă pe acest segment încă nu a fost semnat niciun memorandum. "Pe ovine urmează să scoatem de sub incidenţa scrapiei toate celelalte judeţe, pentru că avem numai 19 judeţe fără această boală şi pe măsură ce rezolvăm problema, chinezii sunt de acord să semnăm un nou memorandum privind exportul de ovine vii şi carne de ovine", a subliniat oficialul MADR.
La finele anului trecut, România a încheiat cu China două memorandumuri pe sectorul agricol - unul privind porcinele vii şi carnea de porc, iar celălalt privind bovinele vii, carnea şi produsele procesate din carne de bovine, dar există deja o intenţie clară pentru semnarea unui nou memorandum referitor la ovine vii şi carnea de ovine.
România deţine 12,7 milioane capete de ovine, din care 9,8 milioane matcă, iar potenţialul pentru export se ridică la 4-5 milioane de capete, la bovine există un efectiv de 2,2 milioane, din care 1,3 milioane matcă, şi o posibilitate de export de 500.000 de capete. Efectivul de porcine, la finele lui 2013, se ridică la 4,05 milioane capete, iar matca reprezintă 273.000 capete.
1. Simmental sau Holstein
(mesaj trimis de tip Simmental în data de 27.02.2014, 08:41)
Cum de n-ați găsit o poză cu vaci de "tip Simmental" ?
Nu s-a găsit careva să vă spună că rasa Simmental e bălțată alb cu roșu și nicidecum alb cu negru ?
De ce nu vă documentați înainte de a da poze necorelate cu textul ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2014, 11:52)
Multumim pentru sesizare.
1.2. Cica in Germania, vaca mai poate fi vizionata .... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 27.02.2014, 11:58)
..... doar la Gradina Zoo_Logica si/sau in filme istorice pe banda de celuloid ......... transferate pe disc de celuloid = DVD !
Vine FOAMETEA - iar "cartela-ratia" - oameni buni ?
Io zic ca sa pastrati "materialul genetic" doar pentru tara !
1.3. Ceausescu exporta doar cand avea EXCEDENT! (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 27.02.2014, 12:00)
Si tot ne "rationaliza" consumul !
Va dati seama cat o sa ajunga in Romania kilu` de vacuta, daca dispare la chinezi ?????