Ciclurile fricii şi miturile catastrofei

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 24 februarie 2020

Cristian Pîrvulescu

Mai întâi, acum 15 ani, a fost gripa aviară, apoi, mai recent, gripa porcină, pentru ca acum să vină rândul Covid-19 să înspăimânte. Căci dacă SARS, acum 18 ani, părea exotic, iar MERS acum 8 ani a trecut aproape neobservat, astăzi - într-o lume în care reţelele sociale domină comunicarea, în care ştirile falsificate devin moneda curentă - Covid-19 reînvie miturile milenariste.

Iar fricile milenariste nu au dispărut odată cu trecerea primului deceniu din noul mileniu, ci şi-au păstrat întreaga vigoare, aşteptând doar momentul potrivit pentru a reîncepe ciclul înfiorării. Deja o situaţie climatică anormală - dereglări ale temperaturii şi regimului precipitaţiilor fără precedent - a amorsat noi domenii de cercetare, precum colapsologia, care, voit sau nu, întreţin spaimele climatice şi creează condiţii pentru proliferarea "teoriilor" milenariste şi conspiraţioniste. Iar media globalizată interesată de audienţă (citi­tori, ascultători, telespecta­tori, vizualizări, accesări, like-uri) preia ştirile şi le multiplică la infinit, creând condiţiile pentru propagarea fricilor de tot felul. Aşa că o epidemie de coronavirus vine tocmai bine pentru a înspăimânta!

Dar, înainte de a analiza antropologia gripei, să ne oprim puţin asupra fondului milenarist al colapsologiei, un curent de gândire apărut în ultimii ani care a generat o disciplină ce studiază atât riscurile prăbuşirii civilizaţiei industriale, cât şi ceea ce ar putea urma în societatea actuală. Conceptul colapsologiei a fost popularizat de doi cercetători francezi, Pablo Servigne şi Raphaël Stevens, în cărţile lor din 2015 şi 2018 apărute la editura Seuil, "Comment tout peut s'effondrer: petit manuel de collapsologie B l'usage des generations presentes" ("Cum totul se poate prăbuşi. Mic manual de colapsologie pentru utilizarea generaţiilor actuale") şi "Une autre fin du monde est possible: vivre l'effondrement - et pas seulement y survivre", (Un alt sfârşit al lumii e posibil: trăind prăbuşirea - şi nu numai supravieţuirea ei) pentru a facilita conştientizarea efectului negativ al industrializării (rezultat al apariţiei unei noi ere geologice, antropocenul) şi a avertiza asupra urgenţelor ecologice, în special în privinţa consecinţelor încălzirii globale şi a prăbuşirii biodiversităţii. Adepţii colapsologiei par să creadă în iminenţa prăbuşirii civilizaţiei post-industriale datorită asocierii mai multor crize: de mediu, energetică, economică, geopolitică, democratică etc. Deşi nu are pretenţia că ar fi o ştiinţă, colapsologia se prezintă ca un efort multidisciplinar care conjugă cercetările dintr-o serie de ştiinţe sociale (ecologie, economie, antropologie, sociologie, psihologie, geografie) cu filosofia, reflecţia asupra politicii şi geopoliticii, dar şi cu medicina, agricultura sau arta.

Un astfel de efort teoretic, chiar dacă nestructurat ştiinţific şi ambiguu, corespunde unei stări de spirit. Or, aceasta este profund influenţată de milenarism. Milenarismului religios i se adaugă şi un milenarism ştiinţific, creând un melanj exploziv. Pe acest fundal, animalele, care populează miturile milenaris­te, sunt prezentate drept cauză a unor noi pandemii globale. Dar, chiar şi într-o lume globalizată ca a noastră, societăţile reacţionează diferit la riscurile pentru sănătate în funcţie de proprii lor anticorpi culturali. Dacă în timpul epidemiilor de gripă H5N1 (aviară) din 2005-2006 sau H1N1 (porcină) din 2009 suspiciunea privind intervenţia factorului politic a condus la proliferarea teoriilor conspiraţionale, societăţile afectate nu au reacţionat nici integral, nici unitar.

Privind retrospectiv, diferite epidemii care au bântuit lumea în ultimele două decenii au creat o nouă formă de raţionalitate medicală care propune o adevărată strategie de biosecuritate ce presupune implementarea unei politici publice astfel încât animalele domestice să fie monitorizate, izolate de populaţie şi sacrificate dacă sunt identificate ris­curi. Or, aceste politici sanitare intră în coliziune cu modul de organizare a gospodăriei ţărăneşti de la noi şi de aiurea. Asis­tăm, astfel, la o schimbare de perspectivă, în care lumea ultra-tehnologizată, automatizată şi robotizată este pusă în faţă cu propriile sale primitivităţi. Căci deşi suntem moderni, trăim şi retrăim miturile sau practicăm sacrificiul ritual al strămoşilor fără să ne dăm seama! Căci a ce aduce sacrificarea animalelor dacă nu a un fel de ritual ? Şi, în fond, care este rolul ştiinţei în producţia reprezentărilor colective ale naturii? Căci de la ştiinţă se revendică şi colapsologii şi astrologii şi anti-vaccinologii, dar ce este ştiinţific în demonstraţiile lor? În orice caz, fricile milenariste permit realizarea unei joncţiuni între reflectarea socială a diferitelor epidemii şi formele de monitorizarea ale naturii care pun în evidenţă problemele climatice. De aici până la proliferarea unor panici milenariste nu e o distanţă prea mare.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sa recunoastem: gripa porcina si gripa parlamentară sunt cele mai răspândite si mai infecte.

    1. de gripa porcina nu mi-e frica. insa cea parlamentara a scapat de sub control si se pare ca nu exista inca un tratament adecvat.

      bah Jiji, cauta la senatoru ala la care stai tu in birou in sertarul din dreapta jos, are 9 pastile de metal asezate una peste alta,intr-o cutie neagra cu o gaura la un capat, o sa-ti fie de folos contra molipsirii actuale

      Ti le las tie.

    Stimate domn Pârvulescu, imi pare rau; ai uitat cea mai înspăimântătoare panică indusă (la noi) de către inMarmuritorul Mafalda in ale seismologiei care, de ani de zile ocupa ecranele anuntandu-ne marele cutremur.

    Norocul nostru este ca, asa cum prevestirile editorialistului Nostradamus nu se confirmă, nici scoarța nu vrea să se scuture cum vor unii.

    Hazliu: o babă după un anunt "catastrofic" printre cele zece cruci făcute , promite ca nu se mai uită la televizor si conchide: bine ca am ajuns la 80 de ani maică, de-acum fie ce-o vrea Domnul.  

    Firma americană de biotehnologie Moderna a creat primele fiole de vaccin experimental pentru COVID-19 care urmează să ajungă în faza de testare abia la sfârșitul lunii aprilie și abai după ce trece de procesele de aprobări va putea fi folosit în cazul oamenilor. Până atunci vaccinul va fi testat pe un număr mic de persoane sănătoase.

    1. Cobai in laboratorul lumii!

      Coronavirusul este doar un pretext ordinar pentru a stârni isteria la nivel mondial. Creat în laboratoarele crimei organizate mondiale (așa-zisă Ocultă) și fără a fi așa de mortal cum îl prezintă mass-media bișnitară și vândută, virusul este răspândit peste toată planeta cu ajutorul dronelor. Obișnuitul virus gripal este mult mai periculos decât coronavirusul, dar o minciună repetată de un milion de ori, devine adevăr în mintea individului și apoi se transmite ca atare în memoria colectivă.

      Odată falsa problemă creată, oamenii vor intra în panică și își vor activa instinctul de supraviețuire individuală. Și-atunci, ca de nicăieri,vor veni Ei, falșii buni samariteni, care vor oferi lumii absolut „dezinteresat” soluția, chipurile sub forma unui vaccin salvator, pentru care oamenii se vor părui la propriu ca să beneficieze cu prioritate de administrarea lui. Numai că, abia după aia vor începe problemele reale, căci respectivul „vaccin” va fi unul mortal, care îi va extermina pe beneficiari în maxim 6-12 luni sau și mai devreme, dacă anumite componente ale lui vor fi activate electromagnetic prin microunde 5G sau direct din sateliții de joasă altitudine. Moarte la cererea victimelor beneficiare, care va să zică, dacă vaccinarea obligatorie nu a funcționat cum trebuie.  

      Iar România va fi unul din primele poligoane în care se va experimenta noul „vaccin”, care oficial cică nici nu este creat, dar în realitate este stocat în miliarde de fiole, în depozite regionale pe tot globul, așteptând desfășurarea pe etape a planului sinistru. Și care ne va fi oferit de instituțîi internaționale și Ong-uri din spatele cărora va rânji cinic matusalemicul G. Soros, în timp ce isonul îi va fi ținut acestuia, printre alții, și de Bill Gates.  

      Va sună cunoscut? Prea multă populație, ar trebui să rămânem maxim 500 milioane, pentru că, chipurile, atâta este capabilitatea Terrei, în realitate asta ar fi capacitatea Lor de a ne controla electronic, ca pe vite.  

      Până atunci, adică până la rarefierea demografică terestră, isteria va urca la paroxism și va genera o falsă criză de aprovizionare cu alimente, servicii, utilități și bunuri de nevoi personale, care va conduce la masive devalorizări monetare și deprecieri economico-financiare ale caselor, imobilelor și pământurilor noastre, și astfel bruma de avere a fiecăruia va fi transferată aproape pe de gratis în mâinile lor, ale „salvatorilor”. Aurul va ajunge și el la valoarea lui reală, adică la Zero.  

      Singura soluție ar fi să nu mai fim așa creduli și să nu ne mai lăsăm manipulați. Să refuzăm să ne mai isterizăm, să reîncepem să ne comportăm normal. Și să refuzăm orice miracol pseudo-salvator creat de Ocultă.  

      Dacă căscăm ochii cu toții sau majoritatea, acum poate vor eșua. Și-atunci, prezenta criză coronavirusiană nu va mai reprezenta Soluția Finală a Ocultei, ci se va transforma într-o simplă simulare a unei alte viitoare Soluții Finale.  

      Pentru că, în așteptarea unei noi oportunități criminale, Asasinii Economici și acum și Biologici vor rămâne pe mai departe la pândă, hămesiți, ca să ne prindă iar pe picior greșit și să ne eutanasieze.  

      Acum aveți informația, dar – după caz – prezentele rânduri le puteți trata fie ca un simplu eseu sau un biet pamflet. Sau nu! Pentru că nimic nu este ceea ce pare. Doar „Prietenii” știu de ce!  

      Primele fiole au trimis la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, parte a Institutelor Naționale de Sănătate din Bethesda care va demara în aprilie testarea pe subiecți umani.

      Vaccinul Moderna a fost realizat într-un timp record datorită unei metode realtiv noi de cercetare genetică ce nu presupune cultivarea în laborator de cantități mari de virus. În schimb, vaccinul conține mARN, material genetic ce provine din ADN și produce proteine. În urma vaccinării cu proteine de coronavirus, celulele sistemului imunitar din limfă procesează mARN-ul și încep să producă proteinele potrivite pentru a depista coronavirusul și a-l distruge. 

      ”mARN-ul este precum o moleculă ce conține software. Astfel vaccinul nostru este ca un program de software pentru corp care produce proteinele virale ce pot genera un răspuns din partea sistemului imunitar”, a declarat Stephen Hoge, președintele companiei Moderna. 

      O altă variantă, un medicamnent împotriva Ebola

      Însă vaccinul produs de Moderna nu este primul medicament testat împotriva coronavirusului. 

      Mi-ar placea, sa nu cred nimic din ceea ce ai scris, dar din nefericire sau fericire, cred tot...n-aveam eu informatiile astea, dar ideea de "pretext ordinar" mi-a incoltit in minte inca de la inceput. Suntem mici, suntem jos, suntem marionete. Ne panicam, ne isterizam, golim rafturile, se agraveaza depresia...si urlu, tip, strig si nu ma aude nimeni. Pacat de noi! Doamne, ajuta-ne!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb