Plăţile directe acordate agricultorilor din ţara noastră urmează să creas-că, până în anul 2020, cu circa trei miliarde euro, potrivit lui Dacian Coioloş, comisar european pentru agricultură. Una dintre propunerile acestuia face referire la o valoare de 200 de euro pe hectar, până în 2018.
"Măsurile sau elementele specifice României sunt cele privind modalităţile de acordare a plăţilor directe. Va exista o schemă simplificată pentru fermele mici pentru că nu numai că se simplifică procedura pentru fermele mici, dar cumulată cu altă măsură poate avea rezultate bune. Nu încurajăm prin această plată directă nici nemunca, nici cheltuirea banului", a menţionat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că "România nu este statul membru care are cele mai scăzute plăţi directe", dând ca exemple ţări baltice ca Lituania, Estonia şi Portugalia.
Reforma politicii agricole comune (PAC) după anul 2013 propune o mai mare flexibilitate în transferarea fondurilor între pilonul I (plăţile directe) şi pilonul II (dezvoltarea rurală). Astfel, toate statele membre vor putea transfera cel mult 5% din fonduri de la pilonul I către pilonul II, iar transferul în sens invers va putea fi făcut doar de către ţările membre care în anul 2020 se vor situa sub nivelul de 90% din media comunitară în privinţa plăţilor directe.