CIS: Listarea Fondului Proprietatea şi a companiilor de stat - prioritară pentru sprijinirea investiţiilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Fondul Proprietatea / 5 ianuarie 2011

Dezvoltarea pieţelor de capital prin listarea locală şi internaţională a Fondului Proprietatea şi prin stabilirea unui program accelerat, clar şi transparent de privatizare a companiilor de stat reprezintă principala acţiune pe care Consiliul Investitorilor Străini (CIS) o consideră prioritară în vederea sprijinirii noilor investiţii. Reprezentanţii CIS sunt de părere că privatizarea companiilor la care statul deţine acţiuni poate fi realizată prin listări şi vânzări strategice, inclusiv de acţiuni minoritare, în domenii precum infrastructura, transportul sau energia.

Măsura de sprijinire a noilor inves-tiţii propusă de Consiliu în cadrul Programului pentru Creştere Economică presupune, printre altele, şi înfiinţarea de societăţi mixte publice cu parteneri străini, atât pentru societăţi noi cât şi pentru cele existente.

Procedeul ar presupune ca persoanele juridice să primească o "participaţie de control pentru un număr predeterminat de ani (de exemplu, pentru 30 ani) şi dreptul să dispună de profit, cu condiţia ca respectivii investitori să dezvolte întreg lanţul de producţie, de la cercetare şi dezvoltare până la comercializarea produselor", ne-a precizat Dan Anghel, directorul general al CIS.

Potrivit domniei sale, promovarea modelelor de cofinanţare în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură este, de asemenea, prioritară pentru susţinerea investiţiilor noi. În acest sens, Dan Anghel a subliniat că sectorul privat este dispus să susţină cos-turile de iniţiere pentru un proiect major propus de către Guvern.

Alte propuneri pe care CIS le-a făcut în domeniu sunt stimularea dezvoltării sectoarelor în care ţara noas-tră ar putea avea un avantaj competitiv, stabilirea ţintelor şi definirea unui plan de acţiune pentru plasarea României în Top 20 cele mai competitive economii din Europa în următorii zece ani, clarificarea şi promovarea strategiei pentru liberalizarea pieţei energiei şi gazelor naturale, punerea în practică a unui proces clar şi transparent de acordare a ajutorului de stat, precum şi crearea unui fond imobiliar prin contribuţia în natură a dezvoltatorilor şi/sau băncilor, beneficiind de o lege specială privind executările silite rapide şi managementul proprietăţii.

Conducerea CIS a discutat de mai multe ori cu reprezentanţii Executivului, pe marginea acestor teme, consultările cu autorităţile fiind, încă, în curs de desfăşurare. Dan Anghel ne-a precizat că CIS a avut o colaborare foarte bună cu membrii Guvernului în ceea ce priveşte Legea Parteneriatului Public Privat şi normele ei de aplicare.

Reprezentanţii CIS consideră că, în cazul în care vor fi aplicate propunerile făcute de Consiliu, efectele asupra economiei vor fi remarcabile. Astfel, fondurile care ar putea fi strânse din vânzarea acţiunilor majoritare şi minoritare ale companiilor de stat au fost estimate la valoarea de 2 miliarde euro. "Considerând că aceste resurse suplimentare vor fi investite în infrastructură, am putea avea o creştere a PIB cu 2% şi o creştere a venitului la buget cu 1,6%", ne-a spus Dan Anghel.

Totodată, CIS preconizează că investiţiile străine directe atrase prin crearea de societăţi mixte se vor cifra la un miliard de euro. Aceste investiţii vor conduce la o creştere a PIB cu 1,6%, la crearea a 30.000 de noi locuri de muncă pe termen mediu şi la o creştere a venitului la buget cu 1,3%.

Investiţiile în infrastructură reprezintă unul dintre principalele motoare de creştere economică. Consiliul Investitorilor Străini a estimat că un miliard de euro investiţii în infrastructură contribuie cu 1% la creşterea economică pe termen mediu.

În ceea ce priveşte stadiul implementării măsurilor propuse de CIS, reprezentantul CIS a subliniat că Executivul a aprobat o listă a companiilor de stat care vor fi privatizate. Astfel, pachete suplimentare de circa 15% din acţiunile a trei mari companii - "Transelectrica", "Transgaz" şi "Romgaz" - vor fi vândute pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Procedurile de listare pentru acestea trei, dar şi pentru Fondul Proprietatea, vor începe în decursul acestui an.

În acelaşi timp, parteneriatul public-privat (ppp) a fost legiferat prin aprobarea legii şi a normelor ei de aplicare. În cadrul acestui proces, CIS a avut întâlniri cu autorităţile decidente şi a fost solicitat să elaboreze şi să transmită comentarii la normele de aplicare ale ppp. Comentariile transmise de CIS au fost apreciate şi listate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, iar o parte din sugestiile Consiliului au fost reţinute pentru clarificarea textului normelor de aplicare. După cum ne-a spus Dan Anghel, CIS lucrează în continuare pentru identificarea celor mai bune practici la nivel internaţional şi european în ceea ce priveşte parteneriatele public-private. Rezultatele acestui demers vor fi, de asemenea, prezentate autorităţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Autorul opiniei stie suficient ce este de fapt acest CIS. Ca avem un guvern slab,dirijat din umbra de un arghirofil- adica avid de bani-pe actualul sef de stat, o stim si pe asta! Ce nu stiu toti acesti profitori,CIS si ceilalti, este faptul ca niciodata,in mod absolut, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la targ.!Este posibil ca dezastrul economic in c\are se afla tara sa conduca la explozii sociale greu de stapanit,atent organizate si dirijate din umbra, Chiar de concurenta.CIS nu vor putea stapani situatia. Asa ca se vor alege si batuti si cu banii pierduti. Gargara cu ppp si strategiile economice europeano-internationale nu tine! Drum bun dlor care ne credeti o tara bananiera.Dosarul vostru este suficient de voluminos ca sa va mai creada cineva ca doriti dezvoltarea economica a tarii noastre!.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb