CLAUDIU CAZACU, ANALIST-ŞEF XTB ROMÂNIA: "Creştere PIB de doar 2,1% în 2014, pe fondul unui an agricol slab"

F.A.
Macroeconomie / 26 noiembrie 2013

Economia locală ar putea avansa cu 2,1% anul viitor, în uşoară încetinire faţă de creşterea de 2,4% aşteptată în 2013, în principal pe fondul ajustării contribuţiei agriculturii, susţine Claudiu Cazacu, analist-şef în cadrul XTB România.

"Astfel, România va trebui să se descurce în 2014 fără impactul net pozitiv al unei recolte agricole foarte bune, care a contribuit semnificativ la PIB-ul anului curent. Modelul alternanţei face posibilă chiar o recoltă sensibil mai slabă, creând presiune pe alte sectoare pentru a compensa sub-performanţa relativă a agriculturii", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Exporturile pot propulsa PIB-ul, dar având în vedere inerţia zonei Euro, principala piaţă de desfacere, vor avea nevoie de ajutor din partea altor sectoare, consideră Claudiu Cazacu. Consumul intern, afectat de majorarea accizelor la carburant şi de înclinarea redescoperită spre economisire, beneficiază de sprijin din partea cheltuielilor amânate pentru o perioadă de câţiva ani după criză, generând un efect de recul pozitiv.

"Inflaţia, instalată într-un interval mult mai < prietenos > şi cu o predictibilitate în creştere, simplifică sarcina planificării pentru companii. Politica monetară a devenit mai stimulativă, cu toate că dobânzile real pozitive contrastează cu zona Euro, unde rata nominală a dobânzii se situează sub rata inflaţiei", potrivit sursei citate.

Analistul-şef de la XTB România apreciază: "România trebuie să evite însă derapajele fiscale dintr-un an electoral cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare. Orice mişcare greşită va fi rapid penalizată de deţinătorii de titluri de stat, impregnând un trend ascendent pe dobânzi şi negativ pentru moneda naţională. De asemenea, calitatea activelor din sistemul bancar trebuie monitorizată cu atenţie. În prezent, la nivel european, România e depăşită doar de Grecia în privinţa creditelor neperformante. Restructurarea portofoliilor va permite în cele din urmă o reluare pe baze solide a creditării".

Economia României, legată financiar şi comercial de zona Euro, are şansa să depăşească şi în 2014 avansul general al economiei regiunii monetare europene. Pentru atingerea unei rezultat robust, care să ajute la apropierea de nivelul de trai mediu din zona Euro, va fi însă nevoie nu doar de menţinerea tempo-ului în 2014 chiar şi fără spriinul agriculturii, ci şi de instituirea unui avans "sănătos", pornind de la investiţii eficiente în infrastructură şi consum în limitele avansului productivităţii, nu prin acumulare de datorie, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb