Cluj IT Cluster doreşte realizarea unei platforme Open Data în ţara noastră

F.A.
Companii #IT / 4 iulie 2013

Cluj IT Cluster, cel mai important cluster în domeniul IT la nivel naţional, doreşte realizarea unei platforme Open Data în ţara noastră, care să permită accesul liber şi gratuit la toate informaţiile de interes public din organizaţiile guvernamentale şi care să faciliteze consultarea acestora din partea cetăţenilor şi a mediului de afaceri, arată un comunicat de presă.

În acest sens, membrii clusterului au trimis către premierul Victor Ponta o scrisoare deschisă prin care solicită accelerarea adoptării de către statul român a standardelor Open Data şi urgentarea realizării unei asemenea platforme.

Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster, a declarat: "Accesul liber şi gratuit la informaţiile de interes public este una dintre trăsăturile de bază ale oricărui stat democratic funcţional. Cu toate acestea, la momentul actual, este regretabil că atât cetăţenii cât şi companiile care au nevoie de acces la informaţii publice se confruntă cu lipsa unui sistem clar şi integrat de distribuire a datelor. Acest lucru duce la limitarea implicării societăţii civile în actul de guvernământ şi lipseşte multe societăţi comerciale de uneltele necesare pentru construirea de noi concepte de afaceri sau sesizarea diferitelor oportunităţi de pe piaţă".

Potrivit unor studii şi analize recente realizate la nivelul Uniunii Europene, accesul liber şi gratuit la Open Data duce la creşteri majore atât la nivelul veniturilor societăţilor comerciale, şi în special al celor mici şi mijlocii, cât şi la nivelul locurilor de muncă create. De asemenea, accesul la datele deţinute de stat este esenţial pentru mediul privat, deoarece face posibilă realizarea de predicţii referitoare la evoluţiile economice sau identificarea de domenii cu potenţial. Astfel, prin deschiderea accesului la aceste date, Guvernul poate deveni unul dintre catalizatorii de creştere pentru economie şi industria de inovaţie, cu efecte pozitive la nivelul întregii societăţi, se precizează în comunicat.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţată în octombrie 2012, având ca membri 27 de companii de IT, 2 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai, 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb