Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA (CN APM) Constanţa a deschis ieri licitaţia pentru achiziţia de lucrări necesare construirii obiectivului de investiţii Terminal de pasageri în Portul Constanţa, informează CN APM Constanţa, citat de Rompres. Dintre cele nouă firme care au cumpărat documentaţia de licitaţie, au depus oferte cinci, şi anume, SC IFCO SA Constanţa, SC DeltaCons SA Tulcea, SC Guris Ankara - Turcia, SC Convas Construct Constanţa, SC Athena SA - Grecia.
SC IFCO participă la licitaţie în asociere cu SC Pet Communication SRL şi SC Energomont SRL Constanţa, iar SC DeltaCons SA Tulcea participă la licitaţie în asociere cu SC Coral SRL Tulcea. Durata de execuţie din oferte se încadrează între 7 şi 18 luni, iar valoarea ofertelor (fără TVA) se situează între aproximativ 2,256 milioane euro şi 3,227 milioane euro.
Comisia de evaluare este formată din specialişti ai Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa şi ai Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. Comisia va analiza atît ofertele financiare, cît şi ofertele tehnice pentru a desemna contractantul pentru această investiţie.
Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa va amenaja un terminal specializat de pasageri, pe dana de pasageri existentă, între două puncte de atracţie turistică, fostul Pavilion Regal transformat în Muzeul Portului şi Vechiul Far - construit în timpul regelui Carol I.
Avantajele oferite de acest amplasament sunt accesul direct şi facil al navelor la intrarea în port, fără manevre suplimentare; legăturile rutiere rapide cu oraşul, care nu afectează activitatea portuară din zonă, posibilitatea vizitării punctelor de interes istoric şi turistic din imediata apropiere (Cazinoul, Acvariul, Farul Genovez, Muzeul portului, portul Tomis, zona peninsulară a oraşului Constanţa); facilităţi de transport, cazare, divertisment în staţiunile limitrofe.
Gara maritimă de pasageri va asigura desfăşurarea activităţii de control a Poliţiei de Frontieră şi a Vămii, în condiţii optime, conform standardelor europene.
Pentru asigurarea funcţiilor terminalului de pasageri, este necesară construirea unei clădiri, din trei corpuri independente, cu o suprafaţă de 3.700 mp.
Din punct de vedere funcţional, clădirea va rezolva mai multe cerinţe, printre care separarea fluxurilor de procesare a pasagerilor pentru sosiri şi plecări internaţionale, în vederea operării simultane a celor aflaţi în trafic, asigurarea spaţiilor necesare pentru organele de control -Vama, Poliţia de Frontieră, Poliţia Sanitar-Veterinară, SRI - pentru verificarea documentelor pasagerilor la trecerea frontierei, asigurarea spaţiilor necesare pentru personalul de deservire a terminalului, pentru confortul pasagerilor (baruri, spaţii comerciale, magazin Duty-free etc.). De asemenea, sunt incluse în proiect cabinete medicale pentru pasageri şi animalele de companie, pentru asistenţa medicală de urgenţă, laboratoare fitosanitare, camere pentru azilanţi şi persoanele cu probleme de readmitere.
Finisajele acestei clădiri vor fi de calitate superioară, Alucobond la exterior, pardoseli din granit, gresie antiderapantă pe rampele exterioare de acces, tavane suspendate tip Armstrong, panouri tristrat la învelitoarea pe structura metalică, uşi de acces exterioare cu dispozitive de închidere automată, tîmplărie exterioară de aluminiu sau PVC cu barieră termică, geam termopan cu sticlă securizată, perete cortină cu profile de aluminiu, balustrade inox la scări etc. - toate acestea au un aport important în preţul unitar al unui metru pătrat construit.
Finanţarea proiectului se doreşte a fi realizată de la bugetul de stat şi în completare din surse proprii ale Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa.