CNAS întârzie cu anii plata concediilor medicale către companii

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 18 iulie 2013

CNAS întârzie cu anii plata concediilor medicale către companii

Nerecuperarea banilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de către companii pentru concediile medicale acordate angajaţilor reprezintă o problemă de care se plâng toţi oamenii de afaceri.

"Este veşnica problemă cu care ne confruntăm de ani de zile", ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Dan Schwartz, membru în Comitetul Fiscal al AmCham, ne-a precizat: "Este o problemă majoră. Este mai rău decât credeam. Concediile medicale sunt plătite de către angajatori, urmând ca CBAS să restituie sumele. Acestea, însă, nu sunt recupereze decât cu foarte mare greutate".

Domnia sa ne-a explicat că există o procedură de solicitare a sumelor respective, companiile fiind obligate să transmită Casei dosare complete cu informaţii, iar CNAS trebuie să transmită un răspuns în termen de 30 de zile de la trimiterea cererii.

"Dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, atunci răspunsul este pozitiv, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile impuse de lege, răspunsul etse negativ. În practică, CNAS răspunde doar dacă răspunsul este negativ. În caz contrar, nu primim niciun răspuns", ne-a explicat domnul Schwartz.

Potrivit domniei sale, media după care încep să fie făcute rambursări depăşeşte un an.

"Avem clienţi care abia încep să primească primii bani din 2007-2008, şi aceştia la întâmplare, aleator", a adăugat Dan Schwartz, menţionând că acest lucru poate ţine de dispoziţia funcţionarilor de la CNAS, dar şi de o politică a Casei.

Potrivit domniei sale, companiile fac reveniri scrise la cererile depuse, însă niciodată nu primesc niciun răspuns de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Dacă aceste notificări nu sunt reînnoite, există riscul ca sumele datorate de CNAS societăţilor comerciale să fie prescrise, după o perioadă de trei ani.

Dan Schwartz este de părere că, probabil, la nivelul întregii ţări, putem vorbi de milioane de lei pe care CNAS îi datorează angajatorilor.

Specialiştii din cadrul companiei de audit şi consultanţă Nexia ne-au explicat că legislaţia referitoare la modul în care angajatorii pot să-şi recupereze aceste indemnizaţii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a suferit mai multe modificări începând cu anul 2010.

În 2010, a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă emisă în 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

În urma acestei modificări, "indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept să le solicite".

În aceste condiţii, în cazul în care angajatorul nu solicită în acest termen recuperarea sumelor aferente concediilor medicale plătite angajaţilor, nu le mai poate recupera niciodată, ne-au spus specialiştii Nexia.

Totodată, recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor care, depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, nu se mai poate face din contribuţiile datorate pentru lunile următoare.

Pe lângă notificarea pe care angajatorii trebuie să o facă CNAS, aceştia vor întocmi şi un dosar în vederea recuperării sumelor reprezentând concedii medicale plătite asiguraţilor.

"Cu toate că bazele de date ale ANAF şi ale CNAS sunt comune, angajatorul trebuie să depună declaraţia 112 aferentă contribuţiilor sociale cu câteva zile înainte de a merge să depună dosarul de recuperare a sumelor aferente concediilor medicale", potrivit surselor citate, care subliniază: "Reprezentantul Casei de Asigurări de Sănătate îţi refuză primirea dosarului pe motivul că "nu vede" în sistem declaraţia 112 aferentă contribuţiilor sociale".

În concluzie, pe lângă obligaţiile declarative pe care le are angajatorul, acesta trebuie să se deplaseze atât la ANAF pentru obţinerea certificatului de atestare fiscală sau a fişei contribuabilului, cât şi la sediul Casei de Asigurări de Sănătate, în vederea depunerii dosarului de recuperare a sumelor aferente concediilor medicale.

Specialiştii de la Nexia mai concluzionează: "Conform legii, angajatorii îşi pot recupera de la Casa de Sănătate sumele plătite pentru concediile medicale ale angajaţilor. Termenul de recuperare al acestor sume este de 30 zile de la data depunerii cererii. (...) În practică s-a constatat că angajatorii nu şi-au primit sumele solicitate în termenul specificat în Ordinul 430/2010".

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii CNAS nu ne-au răspuns la întrebările adresate pe această temă.

Potrivit datelor publicate pe site-ul CNAS, la data de 31 decembrie 2012, numărul persoanelor fizice asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate a fost de 7.367 de asiguraţi, suma încasată în perioada ianuarie - decembrie 2012 fiind de 1,7 milioane lei.

În intervalul menţionat, suma totală de suportat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru concedii şi indemnizaţii - persoane fizice s-a ridicat la 13,4 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. aproape 2 ani am asteptat sumele pe care trebuia sa le recuperez, in conditiile in care il "vizitam" aproape lunar pe functionarul responsabil cu dosarul meu; când in sfârsit, mi-au fost virati, aproape ca nu mai valorau mare lucru; asta e tara in care traim,

    la bihor e ca in epoca primitiva. toate PFA-urile achita la finante contributia si apoi ca oile sunt purtate la CASS sa dovedeasca platile facute si sa primeasca o adeverinta care atesta ca vor fi inscrisi in SIUI si aceasta in fiecare trimestru. pe nimeni nu ii intereseaza de batjocora la care suntem supusi de incompetenta politrucilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb