CNIPMMR AVERTIZEAZĂ: Noua măsură 3 - investiţii în activităţi productive, în risc de anulare din cauza Autorităţii de Management

G.M.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 16 februarie 2022

Noua măsură 3 - investiţii în activităţi productive, în risc de anulare din cauza Autorităţii de Management

Antreprenorii mici şi mijlocii din ţara noastră avertizează că există posibilitatea ca, din cauza unor întârzieri privind procedurile necesare a fi stabilite de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Acţiunea 4.1.1 - "Investiţii în activităţi productive" să aibă soarta fostei măsuri 3 - granturi pentru investiţii, adică să fie anulată.

Prin Acţiunea 4.1.1, care înlocuieşte măsura 3 aprobată prin OUG 130/2020, dar neimplementată anul trecut, companiile mici şi mijlocii ar urma să acceseze fonduri europene de până la 1 milion de euro pentru fiecare proiect depus.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), prin intermediul unui comunicat de presă remis, ieri, Redacţiei, "trage un semnal de alarmă" cu privire la faptul că Acţiunea 4.1.1 "are un potenţial ridicat de a nu mai fi implementat", din cauza unor întârzieri procedurile la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Sursa citată enumeră şi motivele pentru care sesiunea de finanţare riscă să fie anulată. Astfel, în 26 august 2021 Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate (AM POC) a publicat în consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Acţiunii 4.1.1 - "Investiţii în activităţi productive", consultare publică fără niciun rezultat. Ghidul a fost pus din nou în consultare publică în 10 septembrie, iar în perioada septembrie-decembrie 2021, MIPE şi AM POC au avut întâlniri şi consultări cu mediul de afaceri în cadrul cărora reprezentanţii antreprenorilor au prezentat necesităţile reale ale IMM-urilor şi principiile esenţiale pentru acordarea de şanse egale tuturor. Deşi AM POC era pregătită să lanseze apelul în 27 decembrie, s-a convenit asupra faptului ca aceasta să publice în luna decembrie Ghidul consolidat (formă finală fără avizul DG Regio), iar după obţinerea avizului DG Regio să fie publicată formă finală oficială. În 21 decembrie 2021, AM POC a publicat din nou în consultare publică Ghidul Solicitantului, deşi acesta mai fusese de două ori în consultare publică, iar modificările care trebuiau realizate reprezentau rezultatul consultărilor. Deşi Autoritatea de Management insistă asupra lansării apelului în dată de 27 decembrie pentru a avea timp suficient pentru evaluarea proiectelor depuse şi semnarea contractelor de finanţare până la 30 iunie 2022, nici până, ieri, 15 februarie 2022, nu a fost publicat un ghid consolidat/ghid final.

Conform procedurii, trebuie să existe o perioadă de 30 de zile de la data publicării ghidului final/consolidat până la data lansării apelului de proiecte.

Apoi, abia în 9 februarie Autoritatea de Management a publicat Consultarea de piaţă privind stabilirea valorii estimate pentru procedură având ca obiect "Servicii de consultanţă pentru evaluarea proiectelor primite în cadrul Axei prioritare IV, Acţiunea 4.1.1 Investiţii în activităţi productive din cadrul POC", în condiţiile în care semnarea contractelor de finanţare trebuie să se realizeze obligatoriu până la 30 iunie 2022.

Toate aceste întârzieri de procedură îi determină pe reprezentanţii mediului de afaceri să considere că Acţiunea 4.1.1 riscă să aibă soarta fostei măsuri 3, adică să fie anulată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb