COALIŢIA PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI: Pachetul de simplificare a legislaţiei fiscale conţine prevederi nefavorabile contribuabililor

Jose Fierro
Macroeconomie / 12 decembrie 2016

Pachetul de simplificare a legislaţiei fiscale conţine prevederi nefavorabile contribuabililor

Pachetul aprobat de Ministerul Finanţelor Publice şi Guvern pentru simplificarea şi îmbunătăţirea legislaţiei fiscale conţine două prevederi care vor crea probleme majore în aplicare atât autorităţilor fiscale, cât şi contribuabililor, atrage atenţia Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), într-un comunicat de presă, trimis Redacţiei.

CDR susţine: "Modificările aduse articolului 165 din Codul de Procedură Fiscală vor pune contribuabilii în situaţia de a nu mai putea obţine suspendarea actelor de impunere emise în urma unei inspecţii fiscale, întrucât plăţile lor curente pe baza declaraţiilor de impunere, efectuate înainte de împlinirea termenului de plată al actului de impunere, vor stinge obligaţiile fiscale din acesta şi nu pe cele scadente, pe care contribuabilii urmăresc să le stingă".

Articolul 229 a fost, de asemenea, modificat astfel că în cazul popririlor bancare din procedura de executare silită, contribuabilii nu vor mai fi înştiinţaţi despre cuantumul şi natura debitului. Contribuabilii se vor putea apăra cu dificultate datorită acestei lipse de transparenţă pentru că nu vor şti de la bun început suma care face obiectul popririi şi nici motivul, precizează CDR.

Coaliţia menţionează că susţine lupta împotriva evaziunii fiscale, un mediu fiscal predictibil şi o relaţie echilibrată între contribuabili şi autorităţi.

"În acest context, ţinem să precizăm că majoritatea modificărilor aduse recent Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală sunt binevenite şi au ţinut cont de opiniile mediului de afaceri, însă acestea două la care facem referire mai sus reprezintă un regres semnificativ faţă de legislaţia anterioară şi nu sunt fundamentate pe argumente juridice solide sau convingătoare, care să reliefeze necesitatea adoptării lor", se mai arată în comunicat.

CDR are în vedere, mai întâi, modificarea articolului 165 din Codul de procedură fiscală, în urma cărora vechimea obligaţiilor fiscale impuse ca urmare a unei inspecţii fiscale va fi efectuată în funcţie de data comunicării deciziei de impunere, şi nu de data împlinirii termenului legal de plată a obligaţiilor fiscale, cum era anterior modificării.

Coaliţia mai spune: "Această schimbare va determina, însă, stingerea automată a respectivelor obligaţii fiscale, chiar înaintea împlinirii termenului lor de plată legal, cu plăţile efectuate de contribuabili cu bună-credinţă pentru achitarea obligaţiilor fiscale curente, care vor rămâne astfel restante. Şi mai gravă este însă înlăturarea de facto a dreptului contribuabililor de a obţine suspendarea actului administrativ-fiscal de impunere, care devine, astfel, unul pur teoretic şi iluzoriu, această posibilitate fiind în continuare prevăzută de legislaţia în vigoare, dar rămânând lipsită de orice utilitate practică"

Apoi, Coaliţia aminteşte şi modificarea articolului 229 din Codul de procedură fiscală în sensul eliminării cerinţei ca actele de executare silită să mai facă referire la cuantumul şi natura debitului în cazul popririi bancare anihileză practic dreptul la apărare al debitorului, lipsindu-l pe acesta de un minim de informaţii care să permită controlul legalităţii executării silite.

În opinia CDR, această modificare legislativă este de natură să anihileze progresele acumulate de procedura civilă în derularea executării silite în decursul ultimului secol, ale cărei dispoziţii au fost preluate în legea fiscală pentru că erau expresia celor mai bune practici din acest domeniu.

"Este absolut necesar ca asemenea detalii să fi menţionate în actele de executare silită, faţă de necesitatea asigurării transparenţei şi controlului unor asemenea măsuri, prin raportare la consecinţele deosebite de grave pe care ele le pot produce", menţionează sursa citată.

Coaliţia este o iniţiativă privată, apolitică, iar membrii ei contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.

CDR reuneşte în total 45 de organizaţii sau membri asociaţi.

Coordonarea Coaliţiei este asigurată de un Consiliu Director format din Preşedinţii şi Vice-preşedinţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei de Comerţ Americane în România, (AmCham), Camerei de Comerţ Franceze în România (CCIFER), Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb