COFACE: LA NOI, ÎN SECTORUL AGRO, Presiunile asupra lichidităţilor cresc riscul de insolvenţă

Valentin Busuioc
Companii #Agricultură / 8 aprilie 2015

Presiunile majore asupra lichidităţilor din sectorul agricol al ţării noastre amplifică riscul de insolvenţă, estimează Coface, apreciind că firmele autohtone care activează în domeniu prezintă cea mai precară situaţie a indicatorilor financiari comparativ cu media înregistrată în Europa Centrală şi de Est (ECE), conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor, firmele care au ca domeniu principal de activitate "Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase" au generat în 2013 o cifră de afaceri totală de 15,3 miliarde lei, în scădere cu 7% comparativ cu anul anterior.

Din totalul de 6.510 companii active din acest sector, doar 555 înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 1 milioane euro şi generează aproximativ 72% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector. Restul societăţilor fie au o pondere valorică foarte mică în totalul veniturilor, fie nu desfăşoară nicio activitate.

Jumătate dintre companiile agricole au raportat o deteriorare a rezultatului net pe parcursul anului 2013, comparativ cu 2012, 20% dintre acestea trecând din profit pe pierdere. Astfel, marginea operaţională a scăzut de la nivelul din 2012 (13%) la 9,1% pentru 2013. Chiar şi în aceste condiţii, media înregistrată în ECE pentru sectorul analizat a fost de doar 6,5%, ţara noastră fiind depăşită din acest punct de vedere doar de Bulgaria şi Cehia.

În acest context, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a înregistrat o dinamică descrescătoare, de 6%, comparativ cu 9% pentru anul anterior. Această valoare plasează România pe locul al patrulea la nivel de pierderi, raportat la media regiunii (după Croaţia, Slovenia şi Slovacia). Evoluţia se înregistrează pe fondul datoriilor foarte mari contractate de către firmele autohtone, acestea înregistrând un grad de îndatorare total de 66%, cel mai mare din regiune (unde media este de 45%), se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb