Colectiv, Piatra Neamţ!

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 16 noiembrie 2020

CRISTIAN PÎRVULESCU

Toată mobilizarea civică să fi fost degeaba? Să fie România condamnată? Anul 2020 a fost marcat de răsturnări sociale şi politice profunde, de provocări zilnice şi de numeroase îngrijorări legate de pandemia de Covid19. Dar acest an a prins România pe picior greşit: cu o coabitare care durează deja de şase ani şi care paralizează ţara. De parcă degeaba se vorbeşte despre schimbare, luptă anticorupţie şi stat de drept! Toate aceste politici se evaporă după ce presiunea civică se pierde în confuzia companiilor electorale! În 2016 victoria PSD, pe fondul unei prezenţe mici la vot, a amânat reformele. Pentru câtă vreme?

La cinci ani şi două săptămâni după incendiul care a făcut 64 de victime la clubul Colectiv pe 30 octombrie 2015, pe 14 noiembrie 2020 România mai trăieşte încă o tragedie: incendiul de la Secţia ATI de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Din nou oameni nevinovaţi au murit din cauza incapacităţii şi corupţiei! De parcă totul protestul şi toate speranţele ar fi fost zadarnice!

Incendiul de la clubul Colectiv declanşase o imensă mobilizare cetăţenească împotriva corupţiei, dar odată ce emoţia şi demisiile de onoare s-au consumate, politica s-a întors în vechea sa matcă. După un an cu un guvern tehnocrat fără sprijin politic, campania pentru alegerile din 2016 nu a mai avut în prim plan corupţia endemică şi sistematică, ci regăsirea suveranităţii furate de UE. Prezenta la vot a fost mică, PSD şi aliaţii au câştigat, iar priorităţile noii majorităţi guvernamentale, încă majoritară în parlament şi astăzi, nu au mai fost lupta anticorupţie, ci impunitatea politicienilor. A urmat Ordonanţa de urgenţă 13 şi încercarea de a proteja politicienii acuzaţi de corupţie! O nouă mobilizare civică, în ianuarie-februarie 2017, o nouă repliere tactică şi apoi din primăvara anului 2017 o nouă ofensivă pentru a transforma statul de drept într-o anexă a politicienilor. Aproape au reuşit! Semnele acestei acţiunii se vad! În 2019 alegerile europene şi cele prezidenţiale au fost câştigate de opoziţie şi de preşedintele Iohannis, dar nu au schimbat echilibrele puterii. Iar efectul tragic al acestei paralizii ne surprinde din nou fără apărare! S-a întâmplat la Piatra Neamţ dar s-ar putea întâmpla oriunde şi oricui! Căci politica nu este afacerea lor, ci a noastră, şi dacă ne sustragem, nu ne apărăm, ci ne amăgim! Şi acum suntem din nou în campanie pentru alegeri parlamentare. Se va repeta situaţia din 2016?

Efectul reformelor uitate sau amânate se poate tragic constata astăzi! Iar dacă situaţia va continua în acelaşi fel viaţa fiecăruia dintre români, dar mai ales a celor mai fragili, va fi în permanentă nesiguranţă ! Deteriorarea serviciilor publice riscă să se adâncească din ce în ce mai mult! De aceea, acest context tragic poate deveni o oportunitate pentru a repara ce se mai poate repara. Pentru a reface ţesutul social distrus, pentru a (re)construi solidaritatea, pentru a reforma instituţiile şi a fi pregătiţi atât cât se poate pentru a face faţă sfidării timpurilor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. După Colectiv oamenii au fost scoși în stradă de sectanții lu Soros, dovada fiind că acum, când sunt neomarxistii la putere, n-au mai ieșit deloc în stradă deși vorbim de o noua tragedie umană la fel de gravă. Dar e bine că ne pregătim să votam. Regimul ticălos din Romania are nevoie de legitimitate, de un suflu nou. Direcția e clară.

    1. Și de ce dorm acuma sectantii lui Soros?!

      Bati câmpii, prietene ...

    Realizati stupizenia situatiei? La Colectiv, unde era un club privat "da dreapta" adica nici o treaba cu guvernul a trebuit sa fie facut responsabil PSD-ul. Acum morti, arsi intr-un spital de stat din subordinea Ministerului Sanatatii deci guvernul PNL si nu e nimeni vinovat, nu trebuie sa plece nimeni :-). Mutalaul de la ora 6 a intrat iarasi in hibernare pana "editeaza si el cateva fraze" ca sa nu dea iarasi disperat din maini ca si-a uitat raspunsul

    1. Mai ales daca facem abstractie de faptul ca nu va impiedica absolut nimeni sa iesiti in strada sa manifestati anti-PNL (dar, ce sa vezi, PSD nu reuseste neam sa scoata oameni in strada decat santajandu-i sau mituindu-i cumva), de faptul ca spitalul din Piatra Neamt e in subordinea Consiliului Judetean, nu a Ministerului Sanatatii, si nici de faptul ca zisul Consiliu Judetean e dominat de PSD si ciracii lor si ca il capo di tutti capi acolo este distinsul baron PSD Ionel Arsene.

      Dar astea sunt detalii nesemnificative, fireste. 

      Știi ca spitalul este in subordinea MInisterului Sănătății ? și ce mai știi, ca ești varza... Știi ca de fapt Consiliul județean Neamț, da banii și numește managerul? De ce dezinformezi ?

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb