COLLIERS INTERNATIONAL Încetinire semnificativă a ritmului de creştere a tranzacţiilor imobiliare

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 29 mai 2008

Încetinire semnificativă a ritmului de creştere a tranzacţiilor imobiliare

Piaţa imobiliară din ţara noastră a fost bulversată de criza financiară internaţională şi de zvonurile privind o iminentă prăbuşire a preţurilor imobilelor. Conducerea "Colliers Internaţional" susţine că, din acest motiv, creşterea pieţei din primul trimestru al anului a fost sub aşteptări, dar peste rezultatele din primul trimestru al anului trecut.

Bogdan Georgescu, directorul general al "Colliers Internaţional", a explicat, ieri, într-o conferinţă de presă: "În 2006 şi 2007, piaţa a cunoscut un ritm de creştere fabulos. Este normal ca această creştere să încetinească. Acest lucru a produs confuzie pentru că aşteptările pieţei erau mult mai mari. Investitorii şi cumpărătorii sunt mult mai prudenţi, finanţarea se accesează mai greu, iar creditele ipotecare pentru locuinţe s-au scumpit. Pe termen lung, noi ne păstrăm optimismul pentru că este normal ca ritmul de creştere accelerat să încetinească la un moment dat. Activitatea din imobiliare şi construcţii este, în continuare, în creştere".

Ilinca Păun, director în cadrul "Colliers", susţine că numărul de tranzacţii cu apartamente noi din Capitală a scăzut cu circa 30% în trimestrul I din 2008 faţă de trimestrul IV din 2007.

Astfel, dacă în ultimul trimestru al anului trecut au fost achiziţionate circa 2.600 de unităţi locative, în primele trei luni din acest an au fost comercializate doar 2.000 de apartamente noi.

Domnia sa apreciază că rezerva cumpărătorilor de apartamente noi se va menţine în lunile următoare din cauza situaţiei incerte privind evoluţia costurilor de creditare şi a zvonurilor privind prăbuşirea pieţei. Piaţa se va redresa în ultima parte a anului, sub presiunea nevoii de locuinţe noi.

Reprezentantul "Colliers" a adăugat: "Cererea de locuinţe noi este, în continuare, foarte mare. Chiar dacă băncile sunt mai rezervate în acordarea de împrumuturi, cred că vor găsi o soluţie să răspundă cererii mari din piaţă. La nivel de Bucureşti, există o cerere de 130.000 - 150.000 de unităţi locative. Creşterea economică, dar şi veniturile din salarii sunt în creştere, astfel că ne păstrăm optimismul pentru evoluţia viitoare".

Nici piaţa terenurilor nu a dus-o mai bine în primul trimestru. Volumul tranzacţiilor cu suprafeţele mari destinate investiţiilor a încetinit considerabil în Capitală. Dezvoltatorii sunt mai precauţi, vor şă-şi împartă riscurile şi au dubii asupra succesului marilor proiecte rezidenţiale cu câteva mii de locuinţe. Preţul terenurilor a îngheţat, iar marile suprafeţe încă îşi aşteaptă cumpărătorii. Au de suferit locaţiile secundare ale oraşului, unde proprietarii cer preţuri mult prea ridicate, dar încă mai sunt căutate locaţiile centrale, foarte bine plasate.

Reprezentanţii "Colliers" susţin că piaţa terenurilor pentru investiţii se va debloca spre finele anului şi că tot mai mulţi proprietari vor fi dispuşi la negocierea preţurilor, lucru ce nu s-a întâmplat până acum. Cele mai căutate loturi vor fi cele cu infrastructură şi planuri de urbanism aprobate.

Compania de consultanţă imobiliară "Colliers International" a lansat, ieri, şi un indice imobiliar ca instrument de măsurare a evoluţiei pieţei rezidenţiale din Bucureşti. Indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) va monitoriza evoluţia preţurilor apartamentelor noi şi vechi din Capitală. Formula de calcul se bazează pe preţurile solicitate de proprietari şi investitori. Datele luate în calcul sunt preţurile de vânzare solicitate de proprietari, dar şi preţuri de tranzacţionare colectate de la agenţiile partenere.

Potrivit indicelui BREI, cele mai multe vânzări de apartamente s-au înregistrat în sectorul 3 al Capitalei, în cartierul Titan. Cele mai slabe au fost vânzările din sectorul 5. La data de 1 mai 2008, preţul mediu de vânzare a unei locuinţe din Bucureşti a fost de 1.888 de euro/mp suprafaţă construită. Media de preţ la 1 ianuarie 2005, când nu existau proiecte de apartamente noi în Capitală, a fost de 664 de euro/mp. Acest preţ a crescut vertiginos până în acest an, în luna februarie, când pe piaţa de apartamente vechi s-a remarcat o scădere a preţurilor solicitate de proprietari. La 1 mai 2008, preţurile apartamentelor vechi ajunseseră la acelaşi nivel cu cele ale locuinţelor noi.

Indicele calculat de "Colliers" indică luna octombrie 2007 ca moment în care preţul pe metru pătrat construit al vechilor apartamente a depăşit nivelul înregistrat de cele noi. Acum apartamentele noi sunt mai ieftine cu 11 euro/mp decât cele vechi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb