Comisia Europeană somează Apple să returneze Irlandei 13 miliarde de euro din impozite neplătite

Stelian Bădescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2016

Comisia Europeană somează Apple să returneze Irlandei 13 miliarde de euro din impozite neplătite

Comisia Europeană (CE) a ordonat astăzi companiei Apple să returneze Irlandei impozite neplătite în valoare de 13 miliarde de euro, plus dobânzi, informează AFP.

"Investigaţia Comisiei a ajuns la concluzia că Irlanda a acordat Apple facilităţi fiscale ilegale, care au permis acestei companii să plătească taxe semnificativ mai mici decât alte companii timp de mai mulţi ani. Graţie acestui tratament preferenţial, Apple a plătit în realitate un profit pe companii care a scăzut de la 1% pentru profiturile sale europene în 2003 până la 0,005% în 2014", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Investigaţia, demarată în iunie 2014 de CE a ajuns la concluia că Irlanda a luat două decizii în favoarea Apple, astfel încat compania IT a plătit taxe mult mai mici decât ar fi fost normal, începând cu anul 1991.

Au fost favorizate două filiale Apple: Apple Sales Internaţional şi Apple Operations Europe care au plătit impozite ce nu aveau niciun fel de legătură cu realităţile economice.

Astfel, majoritatea profiturilor generate de Apple în Europa erau alocate unor "head offices" care existau doar pe hârtie şi care nu plăteau taxe nicăieri.

În concluzie, CE a cerut Irlandei să recupereze de la Apple impozite neplătite pentru perioada 2003-2014.

Irlanda a anunţat imediat că intenţionează să facă recurs la decizia CE.

Ministrul irlandez de Finanţe, Michael Noonan, a subliniat că poziţia autorităţilor de la Dublin este în continuare aceea că Irlanda nu a acordat un tratament preferenţial Apple şi nici nu a acordat ajutoare de stat. "Decizia CE nu îmi lasă altă opţiune decât să cer aprobarea Cabinetului pentru un recurs. Acesta este necesar pentru a apăra integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscală companiilor şi a contesta uzurparea de către prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competenţei suverane a statelor membre în domeniul taxelor", a declarat Michael Noonan.

La rândul său, compania Apple a anunţat, într-un comunicat, că va face apel, informează Reuters.

"Apple respectă legea şi plăteşte taxele în toate ţările unde operează. Vom face apel şi suntem încrezători că decizia va fi schimbată. Speţa Comisiei nu este despre câte taxe plăteşte Apple, ci despre care guverne colectează banii. Chestiunea va avea un efect profund şi nociv asupra investiţiilor şi asupra creării de locuri de muncă în Europa", se arată în comunicatul Apple.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb