COMISIA NE-A ATRAS ATENŢIA ASUPRA LECŢIILOR NEÎNVĂŢATE Teodorovici: "Primirea de recomandări din partea CE, etapă firească a negocierilor Acordului de Parteneriat"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 6 iunie 2014

Teodorovici: "Primirea de recomandări din partea CE, etapă firească a negocierilor Acordului de Parteneriat"

Ministrul Fondurilor Europene susţine că România a primit două tipuri de recomandări, din care unele sunt de formă şi nu ţin de aspecte de fond ale programării

Comisia Europeană (CE) a trimis Guvernului mai multe observaţii la Acordul de Parteneriat, atrăgând atenţia asupra lecţiilor neînvăţate, a alocărilor dezechilibrate şi neîndeplinirii unor condiţionalităţi ex-ante, precum nerespectarea legislaţiei UE în domeniul achiziţiilor publice.

CE atrage atenţia, potrivit Mediafax, că România a propus, în Acordul de Parteneriat, un număr mare de priorităţi de finanţare din fonduri europene, abordare care "comportă riscul devierii de la o folosire a fondurilor orientată spre performanţă şi a reducerii eficienţei operaţiunilor în sectoarele, teritoriile şi grupurile sociale vizate".

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Acordul de Parteneriat transmis oficial de România este un document coerent, iar primirea de recomandări din partea Comisiei reprezintă o etapă firească a procesului de negociere şi o etapă care a fost parcursă inclusiv de ţările care au primit aprobarea CE pe acest document de programare. Analizăm recomandările Comisiei şi vom efectua modificările necesare pentru a grăbi semnarea Acordului".

Domnia sa ne-a precizat că primirea acestor recomandări reprezintă ultima etapă a procesului de negociere dintre România şi Comisia Europeană, înaintea momentului mult aşteptat, acela de semnare a Acordului de Parteneriat. "În perioada următoare voi efectua o vizită de lucru la Bruxelles pentru a pune la punct ultimele modificări pe marginea documentului", ne-a menţionat ministrul Teodorovici, care a ţinut să sublinieze: "România a primit două tipuri de recomandări pe marginea Acordului de Parteneriat: unele de formă, care nu ţin de aspecte de fond ale programării, iar altele care impun luarea unor decizii comune ale instituţiilor române implicate în procesul de programare".

În documentul Comisiei, CE apreciază că România nu a reuşit să îndeplinească multe dintre ele. Astfel, CE atrage atenţia din nou asupra achiziţiilor publice: "Comisia nu este de acord cu presupusa îndeplinire a condiţionalităţilor. În pofida progreselor recente, timide, sistemul de achiziţii publice necesită în continuare îmbunătăţiri semnificative pentru a fi considerat eficient".

Potrivit Comisiei, România are în continuare "prevederi legale care încalcă directiva europeană în domeniu şi care subminează eficienţa sistemului de achiziţii publice".

"Transparenţa procedurilor de achiziţii publice este pusă în pericol de o lipsă de coerenţă şi de consecvenţă a avizelor emise de diferite instituţii. Trebuie implementate eficient mecanisme pentru detectarea şi prevenirea conflictelor de interese, indiferent de sursa de finanţare", se mai arată în documentul citat.

O altă condiţionalitate neîndeplinită se referă la ajutorul de stat, fapt pentru catre România trebuie să prezinte un plan, potrivit recomandărilor Comisiei.

Referitor la certificatele verzi, CE solicită clarificări asupra modului în care certificatele suspendate vor fi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile şi asupra scutirii marilor consumatori industriali de la obligaţia de a achiziţiona certificate verzi pentru o anumită parte a consumului de energie electrică.

Prin urmare, Comisia solicită României să-i prezinte măsurile pe care le va lua pentru îndeplinirea acestor condiţionalităţi, dar atrage atenţia, totodată, că există un risc rezultat din adoptarea târzie a strategiilor.

În opinia Comisiei, realizarea cadastrului finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) este încă neclară şi trebuie să fie reformulat pentru a reflecta în mod adecvat prevederile fondului.

CE consideră că referirea la Strategia Anticorupţie trebuie să fie reintrodusă în Acordul de Parteneriat.

Reformei administrative şi judiciare din România "ar trebui să i se acorde cea mai mare prioritate şi ar trebui să fie pusă în aplicare cât mai curând posibil, pe baza strategiilor aferente privind reforma administraţiei publice şi cu privire la dezvoltarea sistemului judiciar şi a planurilor de acţiune corespunzătoare", precizează documentul.

Totodată, aceasta consideră nejustificată propunerea de a transfera 3% din alocarea pentru regiunile mai puţin dezvoltate către regiunile mai dezvoltate.

Totodată, Comisia vrea să ştie cum se reflectă în Acordul de Parteneriat sugestiile partenerilor de dialog ai autorităţilor române.

Unele provocări identificate nu se regăsesc în priorităţile propuse în Acordul de Parteneriat, CE dând ca exemplu siguranţa rutieră.

În ceea ce priveşte Masterplanul de transport, pe care Guvernul trebuie să-l stabilească, ar trebui să fie confirmat faptul că priorităţile TEN-T şi coridoarele sale reprezintă un criteriu de prioritizare în cadrul Acordului de Parteneriat, recomandă Comisia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In concluzie , suntem niste amatori in ale proiectelor si strategiilor ( sau doar aparent , pentru ca urmarim altceva ) dar , mai mult , niste spagari cu genetica dovedita .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb