COMITETUL DE MEDIU AL PARLAMENTULUI A APROBAT: Statele UE pot interzice sau restricţiona culturile modificate genetic

P.B.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 12 noiembrie 2014

Statele UE pot interzice sau restricţiona culturile modificate genetic

Comitetul de mediu al Parlamentului European a aprobat, ieri, proiectul de lege referitor la posibilitatea statelor membre de a interzice, pe teritoriul lor culturile modificate genetic (OMG), arată un comunicat al instituţiei.

Europarlamentarul Frédérique Ries a declarat: "Măsurile aprobate vor asigura flexibilitatea statelor membre de a restricţiona sau interzice OMG-urile dacă doresc. De asemenea, am securizat un proces clar de autorizare a OMG-urilor la nivel european".

Alexandru Riza, manager de campanii al Greenpeace România, ne-a declarat, ieri, că discuţiile din Parlamentul European au fost necesare după ce Consiliul de miniştri propusese unele amendamente neprietenoase cu mediul, iar acestea au fost renegociate şi modificate ieri.

Unele state, precum Polonia, Franţa, Ungaria, Austria au interzis deja cultivarea de organisme modificate genetic (OMG), iar altele (Bulgaria) au moratoriu, susţine reprezentatul Greenpeace.

Domnia sa ne-a explicat: "În perioada următoare, vor fi realizate negocieri cu statele membre ale UE pentru finalizarea acestei legi noi privind OMG-urile. Din momentul finalizării acestui act normativ, Comisia Europeană trebuie să se asigure că toate statele membre vor adopta această directivă".

În opinia activistului, însă, România poate fi sancţionată de către Comisie şi va ajunge până la infringement dacă nu va aplica noua legislaţie.

Marco Contiero, director de politici agricole al Greenpeace, a salutat votul europarlamentarilor, spunând că aceştia au permis ţărilor europene dreptul de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul acestora. "Prin această poziţie, Parlamentul a restabilit dreptul ţărilor de a interzice cultivarea OMG pe fondul îngrijorărilor cu privire la mediu şi a limitat rolul central pe care miniştrii UE voiau să îl ofere companiilor biotehnologice în procesul de interzicere", susţine Marco Contiero.

La noi în ţară, suprafaţa cultivată cu organisme modificate genetic este nesemnificativă, undeva la 800 de hectare pe tot anul 2014, în doar patru judeţe, după cum ne-a precizat Alexandru Riza.

Domnia sa consideră că, începând din anii '90, guvernul Statelor Unite ale Americii a făcut mult lobby pentru cultivarea acestor OMG-uri, iar guvernele noastre au avut o atitudine pozitivă faţă de aceste culturi. Însă, după aderarea la Uniunea Europeană, autorităţile de la noi şi-au modificat atitudinea faţă de aceste culturi, după cum ne-a mai precizat activistul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb